"Авангард": коли почнуть, куди подінуться спортсмени та про "поки що своїми силами" (ВІДЕО)

18:46, 25 лют. 2019
 

День 25-го лютого вказаний в якості орієнтовної дати початку демонтажу на стадіоні "Авангард" у календарному плані виконання робіт, що долучений до договору між замовником реконструкції – рівненським УКБ та генпідрядником – фірмою "Фіалка". Документ знаходиться у вільному доступі на сайті "Prozorro". Сьогодні на стадіоні "Авангард" жодні роботи не розпочалися. Чому – журналісти Суспільного запитали у підписантів. А також дізналися, що зараз відбувається на арені.

Зал у підтрибунному приміщенні стадіону "Авангард" відділення легкої атлетики Обласної спеціалізованої спортшколи олімпійського резерву орендує упродовж майже п’ятдесяти років. Зараз керівництво закладу розмірковує над тим, куди вивезти звідси бар’єри та тренажери.

На фото Вадим Подолянко

– Частину хочемо перевезти на місце, де проходитимуть тренування. Частину – на збереження в спортшколі, там є майданчик тренувальний, може пустять туди. Те саме з тренажерами – вивеземо на зберігання, – розповів заступник директора ОСДЮСШОР Вадим Подолянко.

А найскладніша ситуація, за словами Вадима Подолянка, із двома сотнями легкоатлетів, які займаються у школі. Адже, окрім "Авангарду", їм займатися ніде.

– Як вирішити? Є ідея по стадіону НУВГП. Але він в плачевному стані. Там доріжки в поганому стані.... Будемо вести діалог. Один із варіантів – розбити на групи і по школах розподілити. Але ж і школи не дуже хочуть. В основному всі зайняті, – додав Вадим Подолянко.

На базі Школи вищої спортивної майстерності у залі під трибуною стадіону "Авангард" зараз займається 11 легкоатлетів, які вже мають спортивний розряд. Усі вони тепер теж шукають нове місце для тренувань.

На фото Леонід Камлочук

– Зранку я зустрічався з ректором МЕГУ, говорили щодо можливості проводити тренування на базі басейну їхнього. Там є спортзал і тренажерний зал. Веду перемовини з іншими керівниками, де є зали. Звичайно, зал на зиму – це вихід. Але доріжок ніде нема, – каже директор ШВСМ Леонід Камлочук.

З проханням вивільнити приміщення, які на "Авангарді" винаймають відділення легкої атлетики ОСДЮСШОР, ОШВСМ та комплексної школи "Авангард", до орендарів звернувся директор стадіону Олександр Алембіта. Причиною він називає майбутню реконструкцію споруди.

На фото Олександр Алембіта

– Згідно з будівельними нормами, коли отримає забудовник дозвіл з ДАБІ, все це – будмайданчик. Чаша стадіону – не функціонуватиме. Не функціонуватимуть ні доріжки, ні поле. Ні для тренувань, ні для змагань. Я їм дав термін до 1-го березня. Я думаю, якщо 10 днів дається, щоб отримати той дозвіл, то до 1-го березня якраз нормально і зможуть початися роботи, – сказав директор стадіону "Авангард" Олександр Алембіта.

У відкритому доступі на сайті публічних закупівель "Prozorro" є договір підряду між замовником реконструкції – рівненським УКБ та генпідрядником – фірмою "Фіалка". У розділі "Строки виконання робіт" тут зазначено, що роботи розпочнуться не пізніше, ніж за 10 днів після отримання дозвільних документів. А в календарному плані виконання робіт - орієнтовною датою початку демонтажу вказано 25-те лютого. Сьогодні на "Авангарді" жодні роботи не розпочалися. Чому – ми спробували дізнатися у начальника УКБ Сергія Кушніра та керівника фірми "Фіалка" Юрія Фалка. Перший слухавку не підняв. Секретарка управління ж повідомила, що Сергій Кушнір коментарів з цього приводу не надає. Відмовився коментувати запитання журналістів UA: Рівне і Юрій Фалко.

На фото Юрій Фалко

– Я за кордоном. Я нічого не буду коментувати зараз, – каже директор фірми "Фіалка" Юрій Фалко.

Минулого тижня ми запитали про початок будівельних робіт на "Авангарді" і міського голову Рівного.

На фото Володимир Хомко

– Не даю по "Авангарду" ніяких коментарів. І заборонив всім. Дізнаюся, що хтось дав коментар – вилетить з роботи. Тільки пост фактум. Зробили – прозвітували, – сказав міський голова Рівного Володимир Хомко.

Депутат Рівнеради Олег Карпяк сьогодні повідомив, що наступного тижня бюджетна комісія розгляне проект рішення сесії про виділення на реконструкцію "Авангарду" п’ятдесяти мільйонів гривень. Він переконаний, що і на комісії, і у сесійній залі ця ініціатива набере необхідну кількість голосів.

На фото голова бюджетної комісії Рівнеради Олег Карпяк

– На даний момент ми плануємо, що в нас капвидатки складатимуть 176 мільйонів гривень. Третина піде на стадіон.

– Чи не стане це ударом по місту? (запитує журналіст)

– Я думаю, що це має бути узгоджено позитивно і депкорпусом, і громадою. Якщо люди цього не хочуть, якщо їм не потрібен стадіон – хай приходять на сесію і озвучують свою позицію. В минулому році ми вирішили зробити вулиці Макарова і Шухевича. Це були шалені гроші. 40 млн і 30 млн. Великі суми. Але ми маємо дорги. 

У питанні співфінансування реконструкції стадіону "Авангард" Олег Карпяк також сподівається на допомогу Міністерства молоді та спорту. Його очільник Ігор Жданов побував у Рівному в суботу. Тоді він повідомив про намір підписати Меморандум про сприяння будівництву стадіона.

На фото Ігор Жданов

– Зрозуміло, що у нас ідуть президентські, парламентські вибори, хто там переможе – ми не знаємо, бо це демократична країна. У тому числі, на парламентских виборах. Я не знаю, хто прийде, чи буду я міністром. Сподіваюся, навіть якщо я не буду, а буде наступник, у нього будуть спільні пріоритети. Але гарантувати не можу, – розповів міністр молоді і спорту України Ігор Жданов.

Найближче пленарне засідання сесії Рівнеради заплановане на 14-те березня. У цей день депутати повинні розглянути і питання про виділення грошей на реконструкцію "Авангарду". 

Натомість, у цьому році Рівненська міська рада не зможе розраховувати на співфінансування у реконструкції стадіону "Авангард" із Державного фонду регіонального розвитку. У 2019-му ДФРР профінансує на Рівненщині 19 об’єктів на суму 260 мільйонів гривень. Про це повідомив секретар комісії з відбору проектів, директор департаменту економічного розвитку обласної державної адміністрації Костянтин Мокляк. Нагадаємо, минулого тижня віце-прем’єр міністр України Геннадій Зубко під час візиту до Рівного таку імовірність не заперечив.

На фото Геннадій Зубко

– Я думаю, що ми будемо шукати різні джерела: і на соціально-економічний розвиток, і фонд регіонального розвитку, і місцевого бюджету. Якщо вже зроблено проект, є кошторис, визначений підрядник – будемо рухатися, – сказав віце-прем’єр-міністр України Геннадій Зубко.

На фото Костянтин Мокляк

– На 2019-й рік перелік об’єктів вже сформовано з перехідних, які були розпочаті в минулі роки. Тому взяти участь місто в конкурсі на 2019-й рік вже не зможе. На 2020-й – буде зроблено оголошення і тоді ласкаво просимо, – каже секретар комісії з відбору проектів для фінансування з ДФРР Костянтин Мокляк.

 

Хто фінансуватиме реконструкцію стадіону? Чи не велика це сума для міського бюджету? Чи не планують депутати залучити інші джерела фінансування? Розбиралися в програмі "Тема дня":