За перехід до ПЦУ голосували парафіяни з Копитова і Ганнівки (ВІДЕО)

18:37, 23 лют. 2019
 
За перехід до ПЦУ голосували парафіяни з Копитова і Ганнівки (ВІДЕО)

Парафіяни сіл Ганнівка та Копитів Корецького району в понеділок повезуть до Рівненської єпархії ПЦУ протокол із підписами за перехід до Православно церкви України. Сьогодні там відбулось голосування за зміну церковної юрисдикції. Одна сторона вважає, що усе зроблено згідно із законом, іншу сторону місцевий батюшка брати участь у зборах не благословив. 

Суботній ранок. У Свято-Івано-Богословській церкві завершується служба. Тут моляться парафіяни УПЦ (МП) з двох сіл: Копитів та Ганнівка Корецького району. У цей же час біля храму збираються ті, хто не бере участі в богослужінні. І ось служба завершена, люди виходять із храму. І тут між ініціаторами переходу до Православної церкви України та парафіянами з московського патріархату виникає спір.

На фото чинний настоятель парафії отець Ігор

– Дорогі браття і сестри. Я представляю Українську православну церкву, яку очолює блаженнійший метрополит Онуфрій, Київський і всія України. Я збори не організовував. І не благословляю тих людей, хто піде на ці збори, – каже батюшка. 

На фото парафіянка Наталія Коспа

– Прийшла дитину охрестить – не охрестив, бо "ти до української церкви йдеш". Покійник оно через дорогу, тут його праця, тут його все. У церкву не пустив людей занести у церкву покойника,каже парафіянка Наталія Коспа.

На фото парафіянка Ганна Загорулько

– Сам батюшка ходив, після вчора певно. Зібрав п’ятьох людей і ходив агітував, що ви за Російську церкву і ще й погрожував,говорить  парафіянка Ганна Загорулько.

На фото єпископ УПЦ (МП) Пимен

–У цей час, коли треба об’єднатися, знайшлись люди, які розділили село. І мені здається, що за це прийдеться відповісти перед Богом,каже вікарій Рівненської єпархії УПЦ (МП).

У результаті суперечки парафіяни розділяються на дві частини. Прибічники переходу до ПЦУ збирають підписи, реєструють своїх прихильників і розпочинають збори. Після одноголосного рішення зареєстрованих парафіяни склали списки і підтвердили свою позицію підписами.

На фото благочинний церков Корецького району ПЦУ отець Іван

– Якщо відбувається голосування більшістю, тобто 2/3, відповідно до сьогоднішнього законодавства зараз ці збори звертаються до настоятеля з проханням віддати ключі від церкви. Якщо він не має бажання переходити до ПЦУ, якщо він відмовляється віддати ключі від церкви – збори також можуть прийняти рішення, щоб поміняти замок. Це також буде правомірно. І з понеділка їдемо (у Рівненську єпархію, – ред.) допоможу громаді щодо реєстрації статуту ПЦУ,каже благочинний.

– Поки все не виясниться по закону, ми будемо молитись біля храму, звершувати божественні літургії по можливості, по силі здоров’я і бажання. Біля храму ми будемо звершувати богослужіння, поки все не буде вирішено по закону. Ми надіємось, що храм буде закритий що не будуть різатись замки, не вибиватись вікна. Ми надіємось тільки на волю Божу, – додав настоятель храму отець Ігор.

Загалом на Рівненщині це 28-й випадок, коли громада висловила бажання перейти до Православної церкви України. У неділю своє бажання змінити церковну юрисдикцію заявлятимуть у ще одному селі Корецького району – Усті. Також 24-го лютого такі збори заплановані в Повчі Дубенського району, Малинську Березнівського району, в селі Боремець Млинівського району та у Заболотті Володимирецького. В останньому раніше громада заявляла про бажання залишитись в УПЦ МП, тепер це рішення розглядатимуть повторно, зазначило джерело у Рівненській єпархії ПЦУ.