Нова амбулаторія в Заборолі: за день до відкриття (ВІДЕО)

17:38, 21 лют. 2019
 
Нова амбулаторія в Заборолі: за день до відкриття (ВІДЕО)

Завтра в селі Забороль Рівненського району відкриють новозбудовану амбулаторію. Після цього там відбудеться перший в Україні сеанс телемедицини у сільській місцевості. У відкритті візьме участь офіційна делегація зі столиці на чолі з віце-прем’єр-міністром Геннадієм Зубком. Що сьогодні відбувалося у селі вирішили дізнатися кореспонденти Суспільного. 

Дорогою до амбулаторії ми зустріли працівника Івана, який проводив ямковий ремонт. Чоловік був не багатослівним, прізвища та назви організації де працює не назвав. У самій амбулаторії тривали останні приготування до відкриття. Мили підлогу та розкладали речі.

Патронажна медсестра Зіна Ярмолюк розклеюючи наліпки пригадує, як колись на цьому місці стояв напівзруйнований фельдшерсько-акушерський пункт. 

На фото Зіна Ярмолюк

Я на ньому пропрацювала 30 років, був у дуже поганому стані. А тепер гарний будинок, і лікар у нас буде, – розповідає Зіна Ярмолюк. Готую кабінет до відкриття, він повинен бути повністю готовий до прийому дітей, до проведення щеплень. В нас вже отримані всі препарати.

Як працюватиме амбулаторія після відкриття розповідає сімейна лікарка Вікторія Пашковська:

На фото Вікторія Пашковська

– Ми будемо на прикладі реального пацієнта з реальною проблемою консультуватися з фахівцями третинного рівня медицини, а саме - кардіологом та дерматологом каже сімейна лікарка Вікторія Пашковська.   Будемо мати прямий зв’язок зі спеціалістом, відвідувачі зможуть це побачити і оцінити, наскільки це великий крок уперед для сільського населення.

По селу ми помітили розклеїні оголошення про завтрашнє відкриття амбулаторії. Одне з них висить на вході до сільради. Заступниця сільського голови з гуманітарних питань Оксана Горецька каже, що мешканці які за віком не можуть доїхати до найближчих амбулаторій чи лікарень, зможуть отримати першу необхідну кваліфікавану допомогу на місці. 

На фото Оксана Горецька

Згідно з договором, будувало амбулаторію рівненське підприємство "БК Домінант". На субпідряд залучали фірму "ІБК Дедал". Збудували амбулаторію в рамках державної програми "Доступна медицина".

– Ми попали у цей проект, були виділені кошти на будівництво нової амбулаторії. Участь брали хороші будівельнкии, які злагоджено працювали і з жовтня місяця по сьогоднішній день отак швиденько виросла нова амбулаторія– заступниця сільського голови з гуманітарних питань Оксана Горецька– Було приянто рішення Кабінетом міністрів про співфінансування, тож 90 відсотків бюджету - державна програма, 10 відсотків - програма місцевого рівня. Загальна сума - сім мільйонів гривень.

Лікарка Вікторія Пашковська діляиться думками про перспективу амбулаторії:

– До приїзду гостей ми готові. Ми його робимо, бо приміщення після ремонту: помили, а пил залишається, то кожен день намагаємося робити вологе прибирання, – розповідає сімейна лікарка Вікторія Пашковська–  Хочемо дообладнати дитячу кімнату для діток, які будуть чекати маму з прийому. Можливо, мама з меншою сестричкою пішла, а старша тут лишилася.