Термін пільги спливає: що відбувається із розмитненням "євроблях" у Рівному (ВІДЕО)

18:35, 20 лют. 2019
 
Термін пільги спливає: що відбувається із розмитненням

Понад півтисячі транспортних засобів щодоби розмитнюють на Рівненській митниці у лютому. Це майже вдвічі більше, аніж у січні. Про це повідомив перший заступник начальника Рівненської митниці Сергій Панчук. За його словами, з початку дії пільгового режиму і до сьогодні на Рівненській митниці розмитнили 12 045, які ввезли в Україну в режимі "транзиту" чи "тимчасового ввезення". Загальна сума митних платежів за цей час склала 746 мільйонів гривень.

Нагадаємо, Закон про пільгове розмитнення "євроблях" вступив у дію 25-го листопада минулого року. Пільговий період для розмитнення таких транспортних засобів в Україні завершується через два дні – 22-го лютого. Чи існує ажіотаж на митному посту "Рівне" нині – з’ясовували журналісти Суспільного. 

Біля зони митного контролю митного посту "Рівне" у черзі на розмитнення автомобілі із єврономерами стоять вздовж проїжджої частини вулиці Млинівської. З восьми автовласників, з якими ми намагалися тут поспілкуватися, говорити погодився Микола Ломако. Він розмитнює "Фольксваген Шаран", який ввіз два місяці тому. Вже сплатив 62 тисячі гривень.

– Вчора приїхав, а сьогодні вже іду по документи. Скільки кажуть – стільки й плачу. Я їздив, заробив в Литві. Пригнав "Шарана". Їздив так, потім мусив платити. Бо строк закінчується. Заплатив – ну і хай буде, – каже автовласник.

Поряд із парканом зони митного контролю наша знімальна група зустріла також консультанта брокерської фірми. На запитання про труднощі в процесі розмитнення він відповів так:

На фото Тимофій Кисіль

– Найбільша проблема – це черги. Це через навалу людей. Багато хто – не встигає. А в самому процесі розмитнення з особливими проблемами не стикався. Проблеми можуть бути з якимось конкретним автомобілем. Зі зняттям його з обліку, – розповів консультант брокерської фірми Тимофій Кисіль.

12 тисяч 45 автомобілів, які раніше були ввезені на територію України в режимі "транзиту" чи "тимчасового ввезення", розмитнені на Рівненській митниці з початку дії пільгового режиму і до сьогодні. Загальна сума митних платежів за цей час склала 746 мільйонів гривень. Про це повідомив перший заступник начальника Рівненської митниці Сергій Панчук. У цьому місяці рівненські митники вже розмитнили понад 5 з половиною тисяч "євроблях".

На фото Сергій Панчук

– Якщо на початку січня, наприклад, митниця проводила митне оформлення приблизно 200 ТЗ за добу. То сьогодні ця цифра – 530-540 ТЗ. Тобто, майже вдвічі більше,каже перший заступник начальника Рівненської митниці ДФС Сергій Панчук.

За його словами, наразі у зоні митного контролю митного посту "Рівне" у черзі на розмитнення перебуває 370 автівок. 11 з них – стоять тут більше двох діб. Через різницю заявленої власниками та митницею вартості авта.

– Не завжди та інформація, яку має заявник, співпадає з тією, яку має митниця. В такому випадку є процедура згідно з Митним Кодексом. Ми витребовуємо додаткові документи і в кожному випадку приймаємо окреме рішення. Громадяни часто не погоджуються, тому маємо вже декілька судових справ, – додав Сергій Панчук.

Пільговий період розмитнення "євроблях", встановлений Верховною Радою, завершується 22-го лютого. Після цього власники таких автомобілів матимуть ще 90 діб, аби розмитнити їх за повною вартістю.