Розкопки біля "Авангарду" припиняються (ВІДЕО)

17:27, 19 лют. 2019
 
Розкопки біля

Розкопки біля рівненського стадіону "Авангард", на які з міського бюджету витратили 700 тисяч гривень, продовжувати не будуть. Про це сьогодні повідомив начальник міського управління культури Тарас Максименко. А от облаштування підземель у парку Шевченка, вартістю у приблизно 15 мільйонів гривень, триватимуть. 

Розкопки в парку Шевченка розпочали у листопаді 2016-го року. Під фонтаном на центральній алеї археологи натрапили на підземний хід.

– По формату цегли – це 18-19 століття. Але поки рано робити висновки, – розповідає працівник краєзнавчого музею Олексій Войтюк. - Цегла могла використовуватися декілька разів, або бути принесена з іншого місця.

У листопаді 2017-го року археологи відкопали декілька кімнат, виявили предмети князівської доби, часів Польщі, німецької окупації та радянської доби.

На фото Олексій Войтюк

– Це все було закинуто сміттям, будівельними цеглами, цементом, розбивати було важко. Це все робилося зимою, у холод і мороз,- каже волонтер-археолог Євгеній Старжинський. – Це було найтяжче.

на фото Євгеній Старжинський

У 2017-му році на реалізацію проекту "Таємничі підземелля Рівного" міське управління культури виграло грант від Євросоюзу в сумі 443 тисячі євро. А це 90 % від його загальної вартості. Ще десять відсотків, а це півтора мільйона гривень, кошти міського бюджету. За ці гроші там планують облаштувати дві інтерактивні квест-кімнати та законсервувати стіни. 

– Кладка, яка там зараз наявна в дуже критичному стані. І тому просто попшикати її зверху не вийде, зазначає начальник управління культури Рівного  Тарас Максименко.  Це повноцінне ін’єктування кладки (відновлення, – прим.ред) з просверлюванням там отворів і перетворюванням її на камінь. Вона виживе лише в тому випадку коли стане камнем.

На фото Тарас Максименко

Сьогодні підземелля в парку Т.Г. Шевченка огороджені парканом. Проектно-кошторисна документація на облаштування квест-кімнат та інших робіт знаходиться на експертизі. За задумом, наземна частина підземелля буде виглядати ось так.
 
– Не має ніяких проблем по початку, – наголошує начальник управління культури Рівного Тарас Максименко. – Після експертизи огосимо тендер і почнем роботи. Експертиза у нас триватиме десь місяць, це клас наслідків СС3, тому експертиза не просто, адже це пам’ятка.

Тарас Максименко каже, що кошти Євросоюзу на рахунок управління культури вже надійшли. За його словами, саме за них розробляли проектно-кошторисну документацію та проводили підготовчі роботи у підземеллі. З міського бюджету на реалізацію проекту гроші ще не виділялися. Роботи також ведуться у сквері біля стадіону "Авангард". Тут у 2016-му році, теж з ініціативи управління культури, розпочали розкопки рештків палацу Любомирських. Через шість місяців рівнянам презентували проект музейного комплексу, який мав з’явитися на цьому місці.

На фото територія розкопок у парку Шевченка

За час розкопок, які тривали впродовж 2016-17-го років археологи відкопали під’їздну дорогу до палацу Любомирських та артефакти 16-17-го ст. На ці роботи з міського бюджету виділили сімсот тисяч гривень. У 2018-му, зі слів Тараса Максименка, розкопки біля "Авангарда" з бюджету Рівного не фінансувалися. Зараз місце розкопок законсервоване.

 – За нашими даними, істориків та археологів, це такі під’їздні пандуси до палацу Любомирських. Це ми знайшли цю кладку. І її можна експонувати,- зауважує Тарас Максименко. – Дуже не хочу зараз влазити в проект реконстуркції "Авангарду", щоб потім мені не казали, що через мене він затримується з будівництвом. Тому, ми хочемо дочекатися, поки почнуть стадіон, а тоді я запропоную свої пропозиції до облаштування території навколо об’єкту, бо ця земля входить в територію навколо об’єкту. І буду просити, щоб залишити для майбутніх поколінь, щоб люди бачили по якому пандусу Тадеуш Костюшко їздив до свого кохання, до Любомирської. Це вже пам’ятка археології і вже ніхто не дозволить її просто закласти бруківкою, бо вона вже перебуває в пам’ятко-охоронній сфері