"Банда Федора": із чим пов’язують діяльність злочинного угрупування у Рівному (ВІДЕО)

21:16, 14 лют. 2019
 

Депутатка Рівнеради Анна Іванова називає Андрія Федорчука, затриманого вчора у Рівному на вулиці 16 Липня, замовником нападу на неї. У 2015-му році жінку облили кислотою. А керівник Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції Роман Осуховський закидає затиманому незаконне заволодіння майном та інші протиправні дії. 

Як ми повідомляли раніше, вчора у Рівному на вулиці 16 Липня затримали рівнянина Андрія Федорчука, якого підозрюють в організації злочинного угрупування. Керівник Департаменту стратегічних розслідувань розповів: група вимагала від італійця, який відкрив у Рівному заклад харчування, 120 тисяч доларів. За це б вони дозволили йому безперешкодно продати ресторан.

На фото Роман Осуховський

– В період з 11-го року по теперішній час на нього було скоєно декілька нападів, під час яких йому завдавалися тілесні ушкодження. Йому спалили дві автівки, також було спалено будівлю ресторану. Вчора під час передачі 120 тисяч доларів одному з учасників групи були затримані організатор групи і активний учасник, – розповів керівник департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції Роман Осуховський.

У вересені минулого року в Рівному підпалили кафе "Аморе Міо" на проспекті Миру, власником якого був італієць Джорджио Морана. І хоча у поліції імені італійця не називають, можна припустити, що мова саме про цей випадок.

Разом із лідером організації на перехресті Бандери та Чорновола затримали іншого її учасника на прізвище Процюк, який буцімто займався перемовинами. З 2011-го року група вимагала гроші в підприємців шляхом погроз, розповідає Роман Осуховський. З його слів, рейдери підроблювали судові рішення, домовлялися з суддями, організовували підпали і побиття.

– Лідером групи був місцевий кримінальний авторитет на прізвисько "Федір", який користуючись своїми зв’язками в органах влади, підшуковував об’єкти, виходив на власників комерційних об’єктів, в подальшому шляхом залякування або пропонував переписати це майно, або заволодівав грошовими коштами, – сказав керівник Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції

Депутатка Рівнеради Анна Іванова стверджує, що Андрій Федорчук доручив скоїти на неї замах. У жовтні 14-го року біля її будинку виникла сутичка між мешканцями та невідомими чоловіками. Перші були проти будівництва, яке розпочали інші. На місці був і затриманий. Через рік Іванову, як очільницю ініціативної групи, облили кислотою. Від цього вона частково втратила зір.

На фото Анна Іванова

– Сфальсифіковані всі документи були, рейдерське захоплення землі, мала побудуватися чергова наливайка. Це район залізничного вокзалу. Федорчук, товариство, як людину земля носить, після всіх його замахів? На мене скоєний замах, на моє життя так само – мене облили кислотою сугубо на його замовлення, – розповіла депутатка Рівнеради Анна Іванова.Депутатка припускає, що затримання "Федора" може бути реакцією Президента на її скаргу у драмтеатрі під час його візиту місяць тому.

– Так, він мене запросив на сцену, тому що крик душі. Куди не зверталися – четвертий рік не розслідувана справа резонансна. Я передала діяльність йому. Мабуть, і після цього якісь зрушення, бо я надіюся, – додала Анна Іванова

Також Андрій Федорчук фігурував у судовій справі за офісне приміщення на вулиці 16 Липня навпроти пам’ятника Косміаді. У березні 17-го там вибили вхідні двері, а втихомирювала присутніх поліція.

Тим часом сьогодні ще двоє людей повідомили про буцімто скоєні затриманими злочини щодо них, додав керівник департаменту стратегічних розслідувань Роман Осуховський. Запобіжний захід підозрюваним обиратимуть завтра. 

Аби дізнатися позицію затриманих, ми поспілкувалися з одним із їхніх представників - адвокатом Іваном Грозіком. Він пояснив, що коментувати будь що неготовий і ще не ознайомився з матеріалами. Однак додав, що згідно адвокатської етики, не розповідатиме нам про деталі провадження без погодження зі слідчим та обговорення із затриманими.