Степангород знову з ультиматумом: батьки не пускають дітей вже у нову школу (ВІДЕО)

19:19, 14 лют. 2019
 
Степангород знову з ультиматумом: батьки не пускають дітей вже у нову школу (ВІДЕО)

Дітей пустять до нової школи тільки тоді, коли комплекс добудують повністю, а стрічку приїде перерізати Президент. Таке заявили жителі села Степангород, які відмовляються переводити дітей до першої черги новобуду. Про цю ситуацію стало відомо під час колегії обласної адміністрації.  Журналісти Суспільного поїхали до Степангорода, це 150 кілометрів від Рівного, аби зрозуміти, чому, вимагаючи нової школи, батьки залишають своїх чад у старій, де стеля підперта балками.

Степангородці, які зібрались на зустріч із журналістами, нарікають спершу на те, що їм обіцяли повністю нову школу за два роки, але за 2017-18 роки не впорались.  

На фото Ігор Чугай, батько двох дітей

- Школа ще недобудована, і вже кажуть, щоб ми пускали дітей в цю школу. Ну ще нема куди пускати. Кажуть: пускайте, а ми будемо будувати. Як і з дорогою обманули, так і зі школою обманюють нас. Настрій в нас впав... Влада обманює, – висловлює думку громади селянин. 

Батьки пропонують журналістам підійти ближче до новобудови. Ведуть обраним ними маршрутом. На цьому шляху – повалений паркан, порвана сітка, бетонні вироби та будівельне сміття. Батьки кажуть: через безлад біля школи їхні діти, особливо найменші, можуть травмуватись.

- Я не для того родила своє дитя, щоб завтра отут закопать. Ні!, – обурюється мама школярів Світлана Рафальська.

- Діти не підуть в школу доти, доки школа не буде до кінця закінчена і доки не приїде Президент і не переріже стрічку, – заявляє один із батьків. 

У школу заходимо через єдині відчинені двері. Батьки нарікають на те, що деякі матеріали, буцімто, тут використали неякісні, показують, як хитається поріг дверей, вказують на тріщини по шпаклівці на стінах та сліди від підтікань на стелі. У вбиральні дивуються відсутністю перегородок між чотирма унітазами. 


- Діти ж не можуть ходити всі загалом на купу. Це ж виходить розбещення, бо старший клас покаже своє інтимне діло першокласнику. То що, вже будуть тут і розбещенням займатись?!, – емоційно коментує одна із мам. 

За два роки на будівництво використали 33 мільйона гривень з держбюджету. Це приблизно третина від вартості усього проекту. Недоліки, на які вказують батьки, каже перший заступник голови ОДА Віталій Ундір, вивчать і вкажуть на них виконавцю. Що ж до території навколо новобуду, то проблем, додає, не бачить.

- Є окремо будівельний майданчик, а є окремо перша черга новозбудованої школи. Це два різних майданчики, діти мають можливість ходити до нової школи окремо, а будівельний майданчик - окремо. А те, що сьогодні поряд стара школа, буквально за 20 метрів від будмайданчика. Ну, такі умови сьогодні. Звісно, хотілося б зробити все і одразу. Але, на секунду, будівництво такої школи, - а це саме 4 черги, - складає сьогодні понад 90 мільйонів гривень. В один рік, навіть якби ці кошти фізично були – освоїти їх неможливо. Тому і логічно, і правильно, що даний проект розбито на 4 черги. Для мене незрозумілим є той факт, що коли ідуть будівельні роботи, коли перша черга вже здана – а діти навчаються в старій аварійній школі, – коментує Віталій Ундір. 

Офіційно стара степангородська школа статусу аварійної не має, у дві зміни тут навчається 507 дітей.

Перед новим навчальним роком у закладі зробили косметичний ремонт, стеля в деяких місцях, як і раніше, підперта балками. За відсутності спортзалу фізкультура взимку - на коридорах. 

На фото заступниця директора школи Юлія Іваненко

- Що ж я можу сказати: в нас все вирішує громада. Нам важко в дві зміни, важко, але ми до цього відношення не маємо, ми не можемо дітей забрати і завести туди. Ми - не можемо, – каже заступниця директора школи.