На Шевченка, Пересопницькій і Полуботка торгуватимуть ще щонайменше рік (ВІДЕО)

20:01, 13 лют. 2019
 
На Шевченка, Пересопницькій і Полуботка торгуватимуть ще щонайменше рік (ВІДЕО)

У центрі Рівного на вулицях довкола продуктового ринку торгуватимуть принаймні ще впродовж одного року.

Дозвіл на це дав Рівненський міськвиконком. Йдеться про торгівлю з відкритих прилавків на вулицях Шевченка, Пересопницька і Гетьмана Полуботка. Торгівля має там статус ярмарку. Це, за словами міського голови Володимира Хомка, зроблено, аби не порушувати вимог законодавства.

Ми пройшлися торговими рядами довкола центрального ринку на вулицях Шевченка, Пересопницька і Гетьмана Полуботка.

– Чого я тут торгую? Тут єдине, де люди приходять і нас бачать. Отут. Нас постйно хочуть прибрати. Не знаю, чого і кому це не подобається. І чого нас десь кудись хочуть перенести,каже продавчиня Лілія Ющук.

Торгівлю з відкритих прилавків на трьох вулицях, які прилягають до продуктового ринку, але не є його територією, міський голова Рівного називає ярмарком.

– Осікільки там не можна організовувати будь-яку торгівлю, то назвали його ярмарком. Це формально, щоб вписатися в діюче законодавство. До останнього часу за ті вулиці відповідав ринок. Але закінчився термін, сказав міський голова Рівного Володимир Хомко.

Учора на засіданні міськивонкому розглядали питання продовження дії ярмарку ще на рік. Ірина Пилипчук, співвласниця ринку "Сагайданчний", що на сусідній вулиці, була проти цього.

– Вони не тому йдуть туди, що там треба заплатити 5 гривень. Не тому. А отак, де прийшов, там і став на тротуарі. Я не можу там пройти. Тротуари всі забиті, – звернулась до членів виконкому співвласниця ринку "Сагайдачний" Ірина Пилипчук.

Мер міста перебив:

– Я навіть не хочу з вами сперечатися. Ви праві. Теж хотів би, щоб там торгівлі не було. Але як це зробити – не знаю, – сказав Володимир Хомко

Члени виконкому погодили торгівлю на вулицях Гетьмана Полуботка, Пересопницькій і Шевченка. Ярмарок тут діятиме ще рік.

На фото підприємець Олег Одуд

– Дуже добре, що продовжив виконком. Тому що в людей. які тут торгують, буде робота і вони з Рівного не поїдуть. Досить багато. Ви знімаєте, то можете якусь орієнтацію, якесь уявлення про це скласти. Навіть суто візуально, – розповів підприємець Олег Одуд.

Згідно з рішенням міськвиконкому організатором і розпорядником ярмарку є "Рівненський ринок". Заступник його директора Анатолій Маєвський відмовляється від коментаря на камеру, проте поза нею розповідає:

– Контролери обілечують людей, видають всім касові чеки. А людина за це отримує торгове місце, прибране, з вивезеним сміттям, охороною і так далі. Звичайне торгове місце вартує 6 гривень на день. Більше того, йдемо назустріч соціально-незахищеним громадянам і розміщаємо тих бабусь двох на одне місце. 500 торгових місць на даний момент не може надати жоден ринок. Тому й зроблений цей ярмарок, – розповів заступник директора "Рівненського ринку" Анатолій Маєвський.

На фото продавчиня Марія

– Хай як хоч називається, аби нам дали торгувати, щоб могли якось вижити. Бо за пенсію на 1497 гривень, що я отримую в місяць, я ніяк не виживу при теперішніх цінах і комунальних платежах. Люди вже тут до нас ідуть стабільні. Тут зручно, – сказала продавчиня Марія.

На фото покупчиня Лідія Василівна

– Ближче тут, тому й купила. Я завжди тут купую. 

– А чому саме тут? (Журнаістка)

– А де? На ринку самому дорожче.