У Рівному ліфти зупиняються через "неприязнь" обслуговуючих підприємств (ВІДЕО)

18:57, 12 лют. 2019
 
У Рівному ліфти зупиняються через

Упродовж трьох тижнів не працює ліфт у другому під’їзді дев’ятиповерхівки по вулиці Коновальця, 15 у Рівному.

На своє звернення до ліфтової компанії "Арм-Еко" мешканець будинку Микола Павелко отримав відповідь – через технічну поломку. Усунути її чоловіку пообіцяли після оплати наданих послуг. Квартплату обслуговуючій компанії "Рівне Дім Сервіс", за словами Миколи Павелка, він та його сусіди сплачують вчасно. Сімдесятивосьмирічний пенсіонер живе в квартирі на сьомому поверсі і пересувається з допомогою ціпка. Упродовж трьох тижнів Микола Іванович не виходить на вулицю.

На фото Микола Павелко

– Куди вже я тільки не дзвонив: і в "Арм-Еко", і в "Дім Сервіс" цей наш. І сьогодні дзвонив. Жоден телефон не відповідає. Я не можу за хлібом сходити...

– Ви три тижні не виходите з дому? (журналіст)

– Не виходжу, звичайно. Он жінка вже місяць в лікарні. Зараз її забирати треба. Як її сюди підняти?

Схожі незручності відчуває і сусідка пана Миколи – пані Людмила.

На фото Людмила Дерягіна

– Все-таки на восьмий поверх підніматися в мої роки – не завжди добре. Особливо, якщо щось нести треба, – каже мешканка будинку Людмила Дерягіна.

Будинок по вулиці Коновальця,15 у Рівному входить до числа 18-ти на мікрорайоні Північний, які зараз обслуговує компанія "Рівне Дім Сервіс".

Діючий договір на обслуговування тут ліфтів із компанією "Арм-Еко" у 2016-му уклав попередній балансоутримувач цих будинків – ЖКП "Перспективне". У листопаді минулого року директор обслуговуючої компанії "Рівне Дім Сервіс" Микола Ніколайчук повідомив про намір достроково розірвати договір з "Арм-Еко" через суд. Причиною він назвав додаткову угоду до договору, яка передбачає штрафні санкції. Зараз цю справу розглядає Господарський суд Рівненської області.

На фото Микола Ніколайчук

– ЖКП "Перспективне" – позивач безпосередньо. Ми йдем, як третя сторона. Тому що ми маємо прийняти всі документи і всі борги стосовно самого підприємства. І виходить, цей договір – не зовсім коректний, м’яко кажучи. І було прийнято рішення розірвати його в судовому порядку, бо достроково розірвати його "Арм-Еко" відмовилося.

– Станом на тепер, поки триває судовий розгляд, Ви платите "Арм-Еко" за послуги чи ні? (журналіст)

– З "Арм-Еко" в мене взагалі немає ніяких договорів.

За словами директора "Арм-Еко" Андрія Єдіна, його компанія вже більше року не отримує жодних коштів за обслуговування ліфтів на Північному. Спершу боргувало ЖКП "Перспективне". Тепер – "Рівне Дім Сервіс".

На фото Андрій Єдін

– На сьогоднішній день 7 ліфтів стоїть. Причина – одна. Вийшли з ладу запчастини, які впливають на безпеку. Ми вже не маємо змоги їх ставити. Бо 15 місяців ми платимо зарплату, міняємо запчастини за свої. А нам не заплатили ні копійки ні "Перспективне", ні "Рівне Дім Сервіс".

– Яка заборгованість зараз? (журналіст)

– "Перспективне" – 724 тисячі, "Рівне Дім Сервіс" – 272 тисячі.

Сьогодні на сходовій клітині Миколи Павелка зібралися сусіди. Люди стверджують, що вчасно сплачують квартплату, тому не розуміють, чому ліфт досі не запрацював.

– В мене не було ніколи боргів по оплаті. Люди ж платять. А гроші – де? Якщо вони судяться – то хай судяться. А те, що люди заплатили – хай вони заплатять за ліфти. І "Арм-Еко" вже включило б, – каже Микола Павелко.

Наступне засідання Господарського суду у справі про дострокове розірвання договору між ЖКП "Перспективне" і "Арм-Еко" заплановане на 18-те лютого. Зазначимо, що дія цього договору завершується у грудні цього року. На обслуговуванні компанії "АРМ-ЕКО" наразі перебуває 67 ліфтів у будинках, які також обслуговує компанія "Рівне Дім Сервіс".

Чи є важелі впливу на ситуацію з ліфтом у будинку по вулиці Коновальця,15 та інших таких будинках у міської влади, ми поцікавилися у міського голови Рівного Володимира Хомка.

На фото Володимир Хомко

– Дуже просто вийти з положення – оберіть собі іншу компанію. Зараз ви маєте право. В нас 5 компаній експлуатує ліфти і більше 20-ти – управляють будинками. Злазьте з дивана, проводьте збори і оберіть собі будь-кого. Міська влада в це не має права втручутися, – сказав міський голова Рівного Володимир Хомко.