"Чи вистачить води для охолодження?", – екоактивістка про Горинь та нові блоки на АЕС (ВІДЕО)

14:23, 12 лют. 2019
 

У річці Горинь може не вистачити води для охолодження третього та четвертого енергоблоків, що планують побудувати на Хмельницькій АЕС.

Про це під час громадських слухань, що відбулися сьогодні в обласній адміністрації у Рівному, заявила представниця громадської організації "Екоклуб" Ольга Лящук. За її словами, крім цього через 10-15 років це вплине не лише на водозабезпечення регіону, а і на екологічний стан самої Горині, яка забезпечує водою Рівне.

Натомість представник Хмельницької АЕС Олег Рахлінський з цим не погоджуєються. За його словами, воду з річки Горинь братимуть лише в крайніх випадках, адже мають власне спеціальне водосховище як для нині двох робочих енергоблоків, так і для майбутніх двох.

– Кліматичні зміни, які ми можемо зараз спостерігати – вони доволі серйозно впливають на водність і на випаровування, тому що стало набагато більше жарких періодів. І це питання: чи вистачить води для охолодження? Чи нам вистачить води як мешканцям Рівного, якщо воду будуть в першу чергу використовувати для охолодження реактора?, – сказала екоактивістка Ольга Лящук.

Заступник генерального директора Хмельницької АЕС Олег Рахлінський апелює:



– В нас водосховище – охолоджувач, площею 22 квадратних км. І воно збирає стік річки Гнилий Ріг, не Горині. А з Горині ми тільки підживлюємо, коли в нас рівень водосховища падає – ми підживлюєм. І то підживлюємо тільки в ті моменти, коли сток санітарний не менше 6-ти кубів в секунду. А коли менше, коли річка маловодна – то ми не підживлюємо з неї водосховище, – каже представник атомної станції.

За словами заступника генерального директора Хмельницької АЕС Олега Рахлінського, вартість будівництва двох енергоблоків обійдеться в 73 мільярди гривень, або 2,5 мільярди доларів США. Для цього залучать інвесторів з Європи. Також, за його словами, експлуатаційний термін 2-го блоку ХАЕС закінчується в 2035-му році, першого – уже сплив. Додамо, що Рівне стало другим містом в Україні, де відбулися громадські слухання з приводу будівництва 3-го та 4-го енергоблоків на Хмельницій АЕС. Учора вони пройшли в Хмельницькому. Загалом такі громадські слухання мають відбутися ще в семи містах України. Після їхнього проведення питання будівництва енергоблоків ХАЕС буде виноситься на розгляд Верховної Ради України.