День Соборності України || "Тема дня"

21 січ. 18:39


День Собо́рності України відзначаємо щороку 22 січня в день проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році.

Офіційно в Україні День Соборності відзначають з 1999 року.

Свято встановлено згідно з Указом Президента України (а на той час це був Леонід Кучма) «Про День Соборності України» від 21 січня 1999 року № 42/99

«…враховуючи велике політичне та історичне значення об’єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки для утворення єдиної (соборної) української держави…».

Цього визначеного дня прийнято також згадувати іншу подію, яка відбулась рівно на рік раніше 22 січня 1918 р. — прийняття 4-го Універсалу Української Центральної Ради, яким проголошувалася повна незалежність Української Народної Республіки.

До речі, деякий час, з 30 грудня 2011 року, указом на той час Президента України Віктора Януковича День Соборності на офіційному рівні було скасовано і натомість встановлено «День Соборності та Свободи України». Однак 13 листопада 2014 року Указом Президента України Петра Порошенка свято було відновлено.

Яке значення має свято День Соборності України для нашої держави у сьогоденні?

Які можна виділили історично значущі етапу на шляху до Соборності України, якою ми маємо її зараз, та якими були ці етапи? Який вклад у досягнення стандартів Соборності нашої держави зробили наші земляки, представники Рівненщини?

 

Спікери:

 Роман Омельчук — народний депутат Верховної ради України 2-го скликання, представник фракції Народного руху України.

Анатолій Гуменюк (вайбером) — журналіст.

Іван Дем"янюк (телефоном) — історик-політолог, один із засновників Народного Руху України та Української Гельсінської спілки

Інші випуски
Більше відео