День пам’яті жертв голокосту || "Дослівно"

27 січ. 13:16


27 січня в усьому світі відзначають Міжнародний день пам’яті жертв голокосту. В Україні цього дня на державному рівні вшановують жертв трагедії. 80 років тому, у листопаді 1941-го року на околиці Рівного в урочищі Сосонки сталася одна з найбільших трагедій в історії міста. Нацисти тоді розстріляли, за однією із версій, більше 17 з половиною тисяч рівненських євреїв. На той час це – половина жителів міста. Сучасним рівнянам про криваві події тих днів нагадують меморіальний комплекс, а також експозиція в краєзнавчому музеї. Трагічні сторінки історії Рівненщини, у контексті голокосту, сьогодні пригадаємо із доктором політичних наук, професором, головою ГО «Мнемоніка», Максимом Гоном та головою правління єврейської громади Рівного, керівником Рівненського обласного Благодійного фонду «Хесед Ошер», Гершем Фраєрманом.

Коли на Рівненщині відбулися перші акції проти євреїв? Яка статистика жертв Голокосту по області? Кому вдалося врятуватися, та хто допомагав цим людям вижити? Про які події розповідає фільм «Повстання приречених», який сьогодні презентуватимуть у Рівному?

Гості студії: Максим Гон – доктор політичних наук, професор, голова ГО «Мнемоніка».

Герш Фраєрман – голова правління єврейської громади Рівного, керівник Рівненського обласного благодійного фонду «Хесед Ошер».

Інші випуски
Більше відео