Як обиратимемо депутатів до ВР? || "Тема дня" від 22 травня 2019

22 тра. 20:13


Під час інавгурації Президент України Володимир Зеленський оголосив про розпуск Верховної Ради та закликав депутатів прийняти Закон про вибори за відкритими списками. Сьогодні на позачерговому засіданні Верховної Ради України після тривалих дискусій депутати не проголосували за внесення до порядку денного двох законопроектів «Про вибори народних депутатів України» (щодо здійснення виборів за відкритими виборчими списками) та поданого Президентом Проекту Закону «Про внесення змін до деяких законів України у зв’язку зі зміною виборчої системи для виборів народних депутатів України». В пояснювальній записці до останнього ідеться, що впровадити на позачергових виборах нову систему практично неможливо, відтак ці вибори варто провести за старою виборчою системою – пропорційною виборчою системою із закритими партійними списками.

Як можуть позначитись ті чи інші рішення на виборчій системі? Чи буде зменшено прохідний відсоток для політичних партій? Чи обиратимуть у нас депутатів-мажоритарників? Як впливає вибір мешканців Рівненщини в цілому на результати голосування в державі?

Про це говоримо в "Темі дня" із політологом Михайлом Мозолем та координатором спостереження за виборами ГО «Опора» Михайлом Баликом.

Ведуча – Світлана Сабанюк. Програма від 22 травня 2019 року. 
Інші випуски
Більше відео