"Виборчий округ" на Суспільному: підсумки

2 січ. 2019

28 грудня, вийшли останні цьогорічні випуски "Виборчого округу" в ефірі регіональних телеканалів Суспільного.

Протягом 3 місяців зйомок нового суспільно-політичного проекту журналісти Суспільного сконтактували та запросили до ефірів 267 депутатів. Ще 156 депутатів не вдалося запросити на ефір, оскільки фракції БПП "Солідарність" і Радикальної партії Олега Ляшка не надали розподіл депутатів-списочників за регіонами. Наразі 75 програм уже вийшло в ефір. Зйомки нових випусків програми "Виборчий округ" триватимуть також і наступного року в періоди, коли депутати працюватимуть в округах.

В ефірі телеканалу UA: РІВНЕ про свою депутатську діяльність відзвітували нардепи від Рівненщини:

Олег Осуховський, член політичної партії «Всеукраїнське об’єднання «Свобода».

Голова підкомітету з питань правового забезпечення та контролю за діяльністю спеціальних органів у сфері запобігання і протидії корупції Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції;

Олександр Дехтярчук, член депутатської фракції ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА"

Голова підкомітету з питань адміністративних послуг, державних символів та нагород Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування;

Юрій Вознюк,член депутатської фракції Політичної партії "НАРОДНИЙ ФРОНТ"

Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики;

Сергій Євтушок,член депутатської фракції політичної партії "Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина".

Член Комітету Верховної Ради України з питань транспорту.

«Український виборець часто не просто не знає, що робить його депутат, а часто не знає, що він його нардеп, існує. Не знає виборець, що той депутат повинен робити, що з нього можна вимагати, а з чим зовсім не до нього. Тому ми і скачемо на одні і самі граблі з політиками, які купили собі можливість заробляти, потрапивши в Раду. Цей проект для того, щоб виборець був свідомим, дорослим і політично повносправним», - вважає продюсерка UA: РІВНЕ Інна Білецька.

За словами лінійного продюсера телемовлення UA: РІВНЕ Дмитра Бондаря, найближчим часом глядачі Рівненського суспільного мовника зможуть переглянути  інтерв’ю з народним депутатом України Василем Яніцьким, членом депутатської фракції ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА", а далі заплановані розмови з депутатми-списочниками, остаточна кількість яких невідома, адже деякі фракції не розкрили інформацію щодо закріплення депутатів за округами.

"Проект "Виборчий округ" встановлює абсолютно нові засади роботи політиків з медіа, до яких не всі депутати були готові. Багато з них вимагали від Суспільного "20 хвилин ефіру", але далеко не всі хотіли реально звітувати, а не просто виголошувати лозунги. Формат програми вимагає чітких відповідей на запитання громадськості й експертів. Депутат має змогу висловитися, але і зобов’язаний відповісти на усі, навіть незручні, питання. Ми вдячні тим депутатам, котрі погодилися, прийшли і відповідально підготувалися до ефірів", — каже член правління ПАТ "НСТУ" Микола Чернотицький, відповідальний за діяльність з оптимізації центральної та регіональної структури.

Виконавча продюсерка суспільно-політичного мовлення Марія Фрей зазначає, що супутнім завданням цього проекту є розвиток регіональної політичної журналістики, адже в процесі пошуку регіональні мовники Суспільного аналізують, хто і як може робити подібні програми в регіонах. "Ми підвищуємо "планку", залучаємо і навчаємо нові кадри", — наголошує Марія Фрей.