«Читай Лесю»: команда UA: РІВНЕ долучилася до читань поезії Лесі Українки

«Читай Лесю»: команда UA: РІВНЕ долучилася до читань поезії Лесі Українки

17 лют. 2021

25 лютого — 150-річчя з дня народження Лесі Українки. З цієї нагоди Суспільне створило міжрегіональний спецпроєкт «Читай Лесю», де команди філій декламують вірші поетеси, які їм близькі й особливо відгукнулися. 

Ініціювали читання журналісти UA: ВОЛИНЬ. Працівники Суспільного Рівне підтримали ідею та записали 6 віршів Лесі Українки. 

Відео супроводжується фортепіанною музикою та світлинами поетеси різних періодів її життя. Над проєктом у Рівному працювали спецкореспондентка UA: РІВНЕ Настасія Захарчук та відеограф Микола Штемпель.

«Творчість Лесі Українки, мене особисто, вразила в шкільні роки, коли вивчала її драматичні твори. Згодом, коли досліджувала історію створення «Одержимої» дізналася, що написала її Леся Українка за одну ніч біля ліжка свого коханого, який помираючи просив написати листа і подбати про іншу жінку, яку він любив усе життя. Така велика жертовність, нерозділене кохання і смирення письменниці, ще більше дали розуміння трагізму твору. Саме монолог з «Одержимої » я читала на творчому іспиті, під час вступу до університету.  Нині слова Лесі я згадую, коли треба налаштувати себе на певний лад, (маю таку звичку, проговорювати вголос уривки поетичних творів українських поетів), саме Леся допомагає вистояти у складних ситуаціях з її «так, я буду крізь сльози сміятись…», або « берімось краще до роботи, змагаймось за нове життя…» чи «проти вічності неба були ми малі, але небо схилялось над нами…». Не даремно дві цитати закарбовані і на двохсотгривневій банкноті, як заповіт і настанови від Лесі нащадкам», — ділиться радіожурналістка Ольга Шевчук.

Улюблені рядки начитали: кореспонденти новин Максим Коломис та Тетяна Климчук, редактори радіо Ольга Шевчук та Вадим Семяник, режисерка монтажу Світлана Кошмак та спецкореспондентка Настасія Захарчук.

Проєкт «Читай Лесю» за участю творчої команди Суспільного Рівне розпочнуть транслювати на телеканалі UA: РІВНЕ найближчим часом. Онлайн телеканал можна дивитися  за посиланням

«Вірш «Хотіла б я піснею стати» пам’ятаю ще зі шкільних часів. Як на мене, поезія надихає творити щось красиве, збуджує уяву. Дуже класно, що на Суспільному є такі проєкти, які популяризують українську поезію», —каже кореспондентка новин Тетяна Климчук.

Нагадаємо, UA: Суспільне мовлення — це найбільша мережа телерадіоканалів та цифрових платформ в Україні, які незалежні від владних чи бізнесових структур. На Рівненщині це — телеканал UA: РІВНЕ і UA: Українське радіо Рівне. Оперативні новини про регіон — на сайті suspilne.media та на сторінках Суспільного у соцмережах.