«Село... де люди?»: серія репортажів UA: РІВНЕ про села на межі зникнення

«Село... де люди?»: серія репортажів UA: РІВНЕ про села на межі зникнення

18 січ. 2021

Для серії репортажів Суспільне Рівне вирішило віднайти в області села, які перебувають на межі зникнення. 

Творча група інформаційної служби UA: РІВНЕ побувала у трьох населених пунктах і разом із діджитал-командою мовника підготувала серію унікальних телевізійних репортажів та матеріалів для цифрових платформ.

«Ідея зняти подібний матеріал виникла після того, як наша знімальна група побувала у селі Деражне. Тамтешній сільський голова розповів, що до їхньої громади входить село, в якому вже кілька років не живе жодна людина. Ідея всім сподобалася, адже в сучасних містах живе велика кількість вихідців із сіл. Багатьом людям близька проблема сіл, що зникають, бо вони або самі жили в таких маленьких селах, або мають там рідню. З іншого боку — багато людей навіть не уявляють, що є такі села, а ще менше уявляють, як жити в таких селах із 10 чи 15 мешканців, де зазвичай немає нічого, крім свіжого повітря й дикої природи. Ця тема дуже цікава. Те, що у нас вийшло в результаті, сподобалося всім моїм колегам з ньюзруму, тому вже зараз почали думати над створенням другого серіалу про село. Можливо, він буде іншим, з іншими акцентами, але обов’язково буде, причому більш продуманим та потужним», — каже лінійний продюсер UA: РІВНЕ Сергій Татаренко.

У селі Білаші на півночі Рівненщини — дев’ять хат і півтора десятка мешканців. Наймолодшій жительці — 45 років. Вона не так давно переїхала сюди з Києва у пошуках тиші й чистого повітря. Інша родина втекла на Рівненське Полісся від війни з Іловайська. Втім, загалом для Білашів приїзд новоселів — це рідкість, молодь там жити не хоче. Тут ні церкви, ні школи, ні магазинів. А з розваг у місцевих — збирання грибів і ягід.

Читайте також: До нас звертаються, нас чують, нам довіряють — шефредактор новин UA: РІВНЕ Орест Гринюк про підсумки року

«Розпочинається цикл сюжетів із села Білаші Дубровицької громади. Цей населений пункт ми знайшли випадково, коли поверталися до Рівного з іншої зйомки. Я була здивована, наскільки там  сором’язливі люди, а вони, й собі, аж ніяк  не чекали, що до них колись навідаються журналісти», — розповідає авторка проєкту, кореспондентка Катерина Сірук.

За переписом населення 2001 року, у селі Білаші тоді ще Дубровицького району жило 30 людей, нині їх удвічі менше.

Другий сюжет із села Смиків Боремельської громади, де нині проживає 12 осіб. З них шестеро — в одному помешканні. 

Колись населення Смикова сягало пів тисячі осіб. На початку 20 століття тут був завод з виготовлення глечиків та коліс до возів. Згодом з’явилися сільський клуб, магазин і фельдшерсько-акушерський пункт.

Знімальна група познайомилася з найстаршою жителькою села Євгенією Єрмоленко, котра кілька десятків років пропрацювала трактористкою у місцевому колгоспі. Вона і стала головною героїнею сюжету. 

Третя історія — з села Перелисянка Деражненської громади. Нині там ніхто не живе. Село без людей розташоване на кордоні Рівненщини й Волині у колишньому Костопільському районі. Формально там прописано двоє жителів, але фактично вже 11 років ніхто не живе.  Вдалося знайти жінку, яка покинула село останньою. Два роки вона з дітьми була змушена жити осторонь людей, без світла, цивілізації  й жодних перспектив.

«Особисто для мене — це був новий досвід. Я познайомилася з неординарними людьми, які перетворили ці три сюжети не просто в інформаційний новинний формат, а в унікальні історії. Дізналася, чому люди, які там живуть, не покидають село, та чим вони займаються. Всі три сюжети вийшли в новинах. Крім того, діджитал окремо зробив три розширені відео, в яких глядачі можуть ближче познайомитися з кожною історією», — ділиться Катерина.  

Читайте також: Про що згадують лише перед виборами: Суспільне розбирає 7 «вічних» проблем регіонів

На Рівненщині є приблизно сто населених пунктів, де проживає менше сотні людей. За інформацією Державної служби статистики, за останні двадцять років з карти області зникло чотири села.

Нагадаємо, UA: Суспільне мовлення — це найбільша мережа телерадіоканалів та цифрових платформ в Україні, незалежних від владних чи бізнесових структур. На Рівненщині — це телеканал UA: РІВНЕ та UA: Українське радіо Рівне. Оперативні новини про регіон дізнавайтесь на сайті suspilne.media та на сторінках Суспільного у соцмережах.