До нас звертаються, нас чують, нам довіряють — шефредактор новин UA: РІВНЕ Орест Гринюк про підсумки року

До нас звертаються, нас чують, нам довіряють — шефредактор новин UA: РІВНЕ Орест Гринюк про підсумки року

5 січ. 2021

Виклики року

Для Рівненської філії Суспільного 2020 рік був складним і повчальним. Як і інші регіональні мовники, UA: РІВНЕ змінило концепцію мовлення. Зявилось міжрегіональне шоу «Ранок із Суспільним», яке готують спільно київські колеги та власкори в усіх регіонах. Звична вечірня аналітична передача «Тема дня» трансформувалась у інформаційно-аналітичну годину «Сьогодні. Головне», над якою спільно працюють новинарі та редактори «Теми дня». Зміни у мовленні відбулись в ефірі UA: Українське радіо Рівне.

Справжнім випробовуванням для філії стала епідемія коронавірусу. Колеги хворіли. Від ускладнень, спричинених COVID-19, пішов з життя інженер Микола Теремок. Філію двічі зачиняли на карантин, а працівників переводили на дистанційну роботу.

Телеведуча Тетяна Климчук

Тим не менше, глядач Суспільного завжди був поінформований про стан справ у Рівному та області через рухомий рядок, який готувала інформаційна служба телеканалу та повідомлення на цифрових платформах мовника, якими займався діджитал-підрозділ.

 «Нам кілька разів довелось припиняти випуски новин, але без випадіння з інформаційного поля. Всі новини акумулювали у рухомій інформаційній стрічці. За жодних обставин не уповільнював обертів наш діджитал-підрозділ. Серед надбань року – перехід на нову сітку мовлення і старт проєкту «Сьогодні. Головне». Ключові інформаційні сюжети стали темою обговорення у прямоефірній вечірній інформаційно-аналітичній телевізійній студії», — каже шефредактор інформаційної служби UA: РІВНЕ Орест Гринюк.

Шефредактор Орест Гринюк

Тривала не лише щоденна робота, а й боротьба з епідемією. Журналісти, оператори, під час підготовки матеріалу переймались не лише його якістю, а й власною безпекою, здоровям оточуючих.

Журналістка Валентина Гордич-Рудакова, телеоператор Микола Мельничук

Досягнення року

«Ми успішно підготували і провели ряд марафонів, тобто широко і всебічно опрацювували тему, яка розроблялись, вивчались  і висвітлювались значно ширше ніж звичайний телесюжет і поширювалась на всіх платформах мовника. Крім того, тематика марафонів ставала визначальною для обговорення у студії «Сьогодні. Головне». Цьому завдячуємо шведським колегам, які допомогли і підказали, як краще і цікавіше готувати подібні спецпроєкти. Надалі впораємось самостійно», — розповідає Орест Гринюк.

 

Робочі моменти

Серед матеріалів цього року інформаційна служба виділила історію про літню жінку, до якої вперше в житті приїхало телебачення, і вона вирішила, так би мовити, вилити душу. 

Пенсіонерка Зоя Шокова з села Тайкури на Рівненщині розсердилась, бо тривалий час на її городі не міняють похилену електроопору, і на зиму вона не може зорати землю. 

Ця історія зібрала у соцмережах рекордних 3,6 мільйонів переглядів. Тисячі людей коментували і поширювали відео, навіть просили жінку йти на вибори. Електроопора була замінена наступного ж дня після виходу сюжету в ефір.

«Насправді це історія не про не про опору, не про жінку чи бездіяльність енергетиків. Це історія про довіру: до нас звертаються, нас чують, нам довіряють»,— каже Орест Гринюк.

 


Завдяки чи всупереч обставинам цифрові платформи UA:  РІВНЕ за рік значно збільшили кількість постійних підписників:

Діджитал мовою цифр

січень 2020 - 17900 тис.;

кінець 2020 року - 28 973;

За рік приріст  -  11 тис.

січень 2020 - 15600 тис.;

кінець 2020 року - 23 869;

За рік приріст  -  понад 8 тис.

січень 2020 – 43900 тис.;

кінець 2020 року – 59600;

За рік приріст  - 15700 тис.

січень 2020 - 519;

кінець 2020 року - 1 015;

За рік приріст -  496.

Діджитал-команда

Оговтавшись від життєвих реалій, рівненська команда почала шукати нові формати мовлення. Проаналізувавши ситуацію і врахувавши обмежену тематику і кількість подій, продюсер у співпраці із шефредактором новин вирішили підготувати серію мотивуючих сюжетів позитиву «Здоровенькі були» про те, як переживають ізоляцію, творять і розвиваються на карантині відомі рівняни: митці, спортсмени, науковці.

 

Для того, щоб глядачі постійно отримували оновлену, свіжу і якісну інформацію впровадили формат «Без коментарів». 

Продюсер Михайло Чубай

«Не всі мали змогу вчасно переглянути інформаційний випуск новин через ті чи інші обставини. Інформації щодо протидії ковід було багато і чимало змін відбувалось у житті, за якими люди просто не встигали, тому був створений такий міжпрограмний продукт «Без коментарів», де ми впродовж цілого дня, найсвіжіше що відбувалось транслювали у вигляді відеоряду і текстової інформації, пояснювали глядачам, що громадський транспорт курсуватиме так чи інакше, що містом їздять автомобілі, які дезинфікують вулиці, що така то кількість населених пунктів закрита на карантин. Повідомляли про все, що стосувалось коронавірусу», — розповідає Михайло Чубай

Ні на день не припинялась і адміністративно-господарська діяльність філії, очолювана менеджеркою Людмилою Хомою. Посилена безпека філії. Встановлено відеоспостереження за територією. Кожен працівник отримав персональну електронну картку доступу до приміщення. У просторий відремонтований кабінет переїхав діджитал-підрозділ. Оновлені кабінет інженерів та гримерна. Придбані комп’ютерні комплектуючі. Зроблений профілактичний ремонт даху приміщення та вуличної альтанки. 

Менеджерка Людмила Хома

«Безпека для нас дуже важлива, тому, що ми здаємо в оренду гаражі, там з’явилося багато чужих людей, чужих автомобілів. Завдяки відеокамерам ми можемо постійно контролювати територію. Всі працівники отримали персональні картки доступу до приміщення філії і лише за допомогою цієї картки через електронний зчитувач можна потрапити до телерадіокомпанії і вийти з неї. Крім того, закуплені нові вогнегаснки, відновлена пожежна сигналізація, встановлено новий пожежний щит. Ми значно посилили безпеку. Вирішуючи щоденні планові, термінові чи поточні питання ні на мить не забували про антивірусні заходи і засоби», — розповідає Людмила Хома.

Творчий проєкт власного виробництва в ефірі UA: РІВНЕ зявився влітку. Завдяки злагодженій командній роботі  Рівненського Суспільного, вся Україна у ефірах і на цифрових платформах регіональних суспільних мовників мала змогу побачити незвичайний «Фестиваль прадавніх човнів» з Парку історичної реконструкції «Городище Оствиця», що на озері Басів Кут у Рівному.

«По-перше — це цінний досвід, а по-друге – ми зрозуміли, яким технічним ресурсом і  потенціалом на практиці володіємо і що ми готові робити. Проаналізували можливості і потреби для висвітлення подібних чи інших видовищних заходів», — говорить Михайло Чубай.

До Дня Незалежності України команда Суспільного Рівненщини підготувала спецпроєкт «Становлення Незалежності України. Рівненщина».  Це цикл тематичних телесюжетів для новин, міжпрограмних телевізійних роликів та відео для цифрових платформ про події, які відбувались на Рівненщині перед проголошенням Незалежності України.

Левова частка реалізації конкурсного проєкту «Населена земля», який готував місцевий продакшн на замовлення Суспільного і за кураторства Рівненської філії, теж припала на 2020.

«Це крутий і водночас непростий проєкт. Команді було складно його реалізувати, але глядач на місцевому телеканалі побачив те, що ніколи не показували - живі реальні історії наших героїв та пригоди ведучого, переглянувши які просто неможливо залишитися байдужим», — ділиться Михайло Чубай.

У 2020 було закладено міцний фундамент для створення якісного і цікавого контенту. Цьогоріч на відбірковий етап конкурсу проєктів «Створюй із Суспільним» до Рівненської філії подали заявки 7 учасників. Два історичних проєкти були представлені до захисту у центральному офісі мовника. За додаткового фінансування та доопрацювання рівненський проєкт «Репресована память» буде реалізований у 2021 році. Триває конкурс проєктів журналістських розслідувань. 

Перемоги року

Важливим і відповідальним кроком стала трансформація базового контенту. Створення інформаційної години «Сьогодні.Головне» стало можливим завдяки тісній співпраці і взаємодії між усіма структурними підрозділами філії. Новини, діджитал, редакція «Теми дня» обєднали зусилля для створення якісного конвергентного інформаційно-аналітичного продукту.

Роман Свирида і Тетяна Климчук

«Стало абсолютно нормальною практикою, коли редактор радіо знімає сюжети для новин, готуючи собі паралельно тему для ефіру, фахівці «Сьогодні. Головне» узгоджують теми з новинами і готують матеріали для інформаційних випусків, які пізніше стають предметом обговорення у вечірній студії. В таких випадках журналіст глибше розбирається у проблемі і якісніше вибудовує розмову із гостем. З вересня над інформаційною картиною дня працює єдиний потужний ньюзрум», — зазначає Михайло Чубай.

Справжнім викликом і великою відповідальністю для команди UA: РІВНЕ став проєкт «Виборчий округ. Місцеві». Адже, від якості програми залежав вибір глядачів, з яким доведеться жити  всім наступних 5 років. Відбулось 15 ефірів на які прийшли 44 кандидата від усіх політичних сил, що балотувались до обласної і міської рад, та на посаду міського голови Рівного. 

Роман Свирида, Олексій Бухало

На думку продюсера філії, ретельна підготовка і реалізація цього проєкту –  одна із важливих перемог команди UA: РІВНЕ, адже до Суспільного, як до неупередженого і не заангажованого мовника була прикута загальна увага. Журналісти Роман Свирида, Лілія Майорова та Олексій Бухало максимально проявили свої аналітичні, дослідницькі і розслідувальні здібності, буквально «живучи» на роботі. 


Ліля Майорова та майбутній мер Рівного Олександр Третяк

Готували проєкт в умовах загострення пандемії і перед фіналом вдруге закрили філію на карантин щоб не зірвати проведення дебатів.

«Без будь-яких промо і поширень у соцмережах «Виборчий округ. Місцеві» на ютуб-каналі мовника переглянули 25 тисяч осіб, а фінальні дебати кандидатів на посаду міського голови Рівного зібрали понад 16 тисяч переглядів на фейсбук-сторінці. І це незважаючи на те, що нам не вдалось переконати одного із кандидатів прийти на ефір. Для невеликого обласного центру — це значний показник», — розповідає Михайло Чубай.

Подібного формату не підготував і не запропонував глядачам жоден місцевий телеканал.

Рівненська команда Суспільного провела минулий і зустріла Новий рік серією святкових анімаціних заставок-привітань власного виробництва, які транслюють і інші регіональні телеканали Суспільного.

«У майбутньому сподіваємось на повернення до звичайного ритму і темпу життя, щоб сиплість у голосі ведучих під час ефіру не лякала і не змушувала думати про те, чи відбудеться наступний. Звичайно ми свідомі люди  і чудово розуміємо що, де і як можна покращити. Але у 2020-му ми здобули цінний досвід, який буде застосований у майбутньому для реалізації нових цікавих, якісних проєктів, на які очікує наш глядач», — завершує Михайло Чубай.