Міський бюджет працює на результат чи використання ресурсів? – #Звіти_наживо на UA: РІВНЕ

Міський бюджет працює на результат чи використання ресурсів? – #Звіти_наживо на UA: РІВНЕ

27 лис. 2018

 23 листопада у прямому ефірі телеканалу UA: РІВНЕ та «Українського радіо Рівне» відбувся дев’ятий випуск проекту #Звіти_наживо, присвячений обговоренню міського бюджету: його формуванню, участі містян, пріоритетним програмам. Звітував голова постійної комісії з питань бюджету, фінансів та управління комунальною власністю Рівненської міської ради Олег Карпяк.

В якості експертів запрошені: депутат міської ради, член постійної комісії з питань бюджету Микола Бляшин та голова ГО «Рівненський центр соціальне партнерство» Святослав Клічук.

   Основні теми обговорення:

  • Оцінка комісією діяльності управлінь, що розпоряджаються та планують надходження та витрати до міського бюджету;
  • Чи існують не лише затратні, а й прибуткові проекти?
  • Шляхи залучення  громади до формування і розподілу міського бюджету.
Наскільки прозорою є процедура розподілу коштів міського бюджету і чим переймаються міські депутати при плануванні бюджету найперше: результатом чи використанням ресурсів?

Олег Карпяк:
«Так, ми займаємося контролем капітальних та поточних видатками управлінь. Але яскравих прикладів звільнення начальників управлінь за неякісно виконану роботу немає. Це одне із недопрацювань комісії, не буду його заперечувати».


Щодо прибуткових проектів, Олег Карпяк повідомив:
«Якщо подивитися нову програму, яку ми розглядали близько двох тижнів назад, нічого не помінялося, змінилися трішки суми, заходи, але це не ті кошти, які могли би дати можливість серйозно завести якісь інвестиції в місто».

На думку експерта Святослава Клічука, варто співпрацювати з бізнесом:
«Можна сказати, ми без тендеру даємо 100 млн. комунальному підприємству або можна сказати, що ми запрошуємо сюди бізнес, який принесе гроші, купить техніку, вложить інвестиції, буде тут працювати і буде розвиватися. На жаль, другого варіанту, у нас не вистачає».

Олег Карпяк навів приклад залучення громади до визначення пріоритетних напрямків фінансування:
«Коли ми почали говорити про озеленення місто, зробили виїзну комісію, щоб активісти взяли участь в її засіданні. Так ми поставили дедлайни для відповідальних чиновників. Вважаю, що це певний елемент залучення громади і допомага їй».

Команда UA: СУСПІЛЬНЕ МОВЛЕННЯ та Громадський рух ЧЕСНО продовжують всеукраїнський проект #Звіти_наживо, покликаний змінити застарілий формат звітування посадовців на інтерактивне інтерв’ю у прямому ефірі регіональних філій НСТУ.

Наступні #Звіти_наживо будуть присвячені звітам мерів обласний центрів за 2018 рік.