Про що згадують лише перед виборами: Суспільне розбирає 7 «вічних» проблем регіонів

Про що згадують лише перед виборами: Суспільне розбирає 7 «вічних» проблем регіонів

5 жов. 2020

Напередодні виборів Суспільний мовник у марафоні «Місцеві» розповідає про проблеми, котрі має вирішувати місцева влада, яку громадяни обиратимуть 25 жовтня.

Команда проєкту визначила 7 найболючіших проблем регіонів, із якими має боротися місцева влада: медицина, інфраструктура, екологія, ЖКГ, освіта, безпека та фінанси.

Команда Рівненської філії Суспільного розповіла три історії про проблеми медицини, інфраструктури та екології регіону. Їх транслювали в ефірі телеканалів UA: РІВНЕ, UA: ПЕРШИЙ, на сайті, ютуб-каналі мовника та адаптували для соцмереж. Автори глибоко досліджували тему, особисто спілкувались з героями сюжетів, експертами, відповідальними особами, виїжджали на місця подій.

«Нашою метою було показати як і чим живуть люди в глибинці. Одне завдання – показати проблему, інше, — знайти шляхи її вирішення. Ми розповіли про відсутність пристойної паліативної допомоги. Героїня матеріалу поділилась багатьма проблемами виховання і догляду за дитиною з інвалідністю. Виявилось, що на Рівненщині лише 10 місць для таких дітей при потребі в 300. Друга наша розповідь - про невтішні перспективи відомої на всю Україну та єдиної у Європі вузькоколійки «Антонівка-Зарічне», яка припинила функціонувати і навряд чи відновить роботу через брак місцевого фінансування та відмову Укрзалізниці її підтримати. Третій матеріал  стосувався екологічних наслідків незаконного видобутку бурштину. Виявилось що в області немає єдиного реєстру земель, які були сплюндровані бурштинокопачами. Невідомо скільки коштуватиме відновлення і хто цим буде займатись», — говорить шеф редактор новин UA: РІВНЕ Орест Гринюк.

«Коли обрали тему про вузькоколійку, про те, що поїздок з початком карантину припинив рух - не знала. В обласному бюджеті грошей на утримання «кукушки» немає, а в Укрзалізниці повідомили, що для них вузькоколійка «Антонівка-Зарічне» збиткова. Прикро за людей, адже для жителів сіл Зарічненського району «кукушка» - це чи не єдина можливість дістатися до райцентру чи в інші села. Доріг там практично немає. Навіть наша  знімальна група  не змогла дістатися до усіх населених пунктів», — розповідає авторка сюжету, журналістка UA: РІВНЕ  Тетяна Климчук

«Подивіться матеріали цього проєкту. Чи багато ситуацій будуть незнайомими для вас? Проблеми всюди ті самі. Принаймні схожі. І кожна має шляхи вирішення. Звісно, десь із цим упоралися, і це добре. А десь — із року в рік, від виборів до виборів відкладають, жаліються, кивають на столицю. Це можливість для людей бачити перед очима не лише яскраві передвиборчі білборди з обіцянками. Це можливість проаналізувати, подумати, зробити висновки. І зрозуміти, зокрема, що вони самі можуть зробити», — зазначив генеральний продюсер інформаційного мовлення Суспільного Федір Скрипник.

Журналісти Суспільного  звертають увагу на реальні потреби людей: погані дороги, мости в аварійному стані, села, куди не доїздить жоден транспорт, брак питної води, переповнені полігони зі сміттям, провали й успішні способи їх розв’язання, а також історії мешканців, що вирішують проблеми у своїх регіонах, не чекаючи на великі політичні рішення.

Читайте також: «Виборчий округ. Місцеві» — UA: РІВНЕ запрошує кандидатів на дискусію в прямому ефірі

Щотижня із 7 вересня по 25 жовтня кожна з 24 регіональних команд Суспільного готує одну історію про локальні проблеми й можливі шляхи їх вирішення, які транслюють в ефірі регіональних філій Суспільного. Найкращі з них потрапляють до міжрегіонального шоу «Ранок на Суспільному», «Суспільної студії» на UA: ПЕРШИЙ та дискусійних програм на UA: Українське радіо, де про них дізнається вся країна. 

Курує роботу «Місцевих» шефредакторка інформаційного мовлення з планування, яка відповідає за розвиток мультимедійних спецпроєктів дирекції, Наталя Гуменюк.

«Це справді перший проєкт такого масштабу, де ми координуємося не лише між платформами, а й між програмами. Багато в чому пілот, тому ми розвиватимемо такі формати. Для глядачів по всій країні це насправді концентрований калейдоскоп життя країни, про яке можуть і не здогадуватися в столиці», — зазначила Наталя Гуменюк.