Три подкасти Українського Радіо — серед лідерів прослуховування на Суспільному

Три подкасти Українського Радіо — серед лідерів прослуховування на Суспільному

29 лют. 2024

За результатами 2023 року, відразу три подкасти Українського Радіо ввійшли в п’ятірку лідерів за кількістю прослуховувань серед подкастів Суспільного Мовлення. На другому місці — подкаст «Русскій фейк іді на***!». На третій позиції — «Теорія неймовірності». Четверту сходинку займає «Психологія злочину».

П’ятірка найпопулярніших подкастів Суспільного Мовлення у 2023 році за загальною кількістю прослуховувань

  1. Суспільне Казки («Бробакс»).
  2. «Русскій фейк іді на***!» (Українське Радіо).
  3. «Теорія неймовірності» (Українське Радіо).
  4. «Психологія злочину»  (Українське Радіо).
  5. «Наша класика» (Радіо Культура).

Сьогодні ринок подкастів в Україні активно розвивається й має значну місткість для зростання. Така ж тенденція спостерігається й загалом у світі. Найчастіше подкаст — це аудіозапис, своєрідний аналог радіопрограми. Проте подкаст — більш камерна, індивідуальна й особиста історія, що розрахована на конкретного слухача й апелює саме до нього.

Читайте також: «Антологія. Війна 2022» — слухайте в ефірі Українського Радіо

Українське Радіо запустило нові проєкти, що виходять і в радіоефірі, й на подкаст-платформах.  Наприклад, команда, працює над історичними проєктами у форматі едьютейнмент. Відзначають, є запит і на формат тру-крайм (англ. True Crime, дослівно — «правдивий злочин») — детективні історії, побудовані на реальних подіях.

Наразі Українське Радіо щотижня випускає п’ять подкастів.

Новий подкаст «Батьки-засновники» розповідає про тих, хто сформулював ідею України та обґрунтував її державність. Разом з істориками автори проєкту Наталія Соколенко та Сергій Стуканов досліджують понад десять століть нашої історії, починаючи з часів Русі.

Проєкт «Батьки-засновники» виходить щосереди о 22:05 в ефірі Українського Радіо, на ютуб-каналі Українського Радіо та подкаст-платформах

Дивіться фото з бекстейджу проєкту «Батьки-засновники» за посиланням.

У шостому випуску ведучі разом з істориком Сергієм Багром розповідають про життя літописців та найважливіші ідеї, закладені у твори полтавського писаря Самійла Величка, гадяцького полковника Григорія Граб’янки та ніжинського сотника Романа Ракушки-Романовського. В козацьких літописах описана хронікерами славетна доба постання Української держави — Війська Запорозького, коли козакам довелося відстоювати державність у змаганні супроти Польщі, Московії та Оттоманської Порти.

Автори програми досліджують що таке хозарський міф козацької України? За що боролися козаки й чи здобули бажане? Як утворити й відстояти власну державу в оточенні недругів та ворогів?

«Коли ще тільки обговорювали ідею подкасту, Сергій Стуканов наполіг, щоб ми відразу робили відеоподкаст. На ютубі дуже багато людей споживають контент. Звісно, роботи тут більше, але є можливість знайти нову аудиторію», — коментує ведуча Наталія Соколенко

Ведучий проєкту Сергій Стуканов додає:

«Ця робота вимагає більш творчого підходу. Процес зйомок і постпродакшену значно довші, ніж якби ми робили аудіоподкаст. Але, з іншого боку, це дуже цікаво й проєкт виходить кращий».

Проєкт «Батьки-засновники» створюється у співпраці з командою діджиталу Суспільного Мовлення.

Читайте також: «Батьки-засновники»: перемога над москвою — рецепт Юрія Немирича

У другому сезоні подкасту «Мережа. Незалежність» авторка Олена Бадюк продовжує досліджувати історію українських спецслужб і розповідає про відомі, або, навпаки, маловідомі унікальні спецоперації та миротворчі й гуманітарні місії часів незалежності. Про ті події згадують безпосередні учасники. Це унікальні ексклюзивні розповіді, цікаві факти й особливості виконаних спецзавдань та їхній вплив на історію багатьох людей і країн, де відбувалися.

Проєкт «Мережа. Незалежність» виходить щовівторка та щосуботи о 10:07 в ефірі Українського Радіо та на подкаст-платформах

Четверта серія подкасту «Мережа. Незалежність» розповідає про участь українських військових у 1990-х роках у миротворчій місії ООН на території колишньої Югославії. Під час однієї з найбільш кривавих воєн у регіоні, що тоді точилася в Боснії і Герцеговині, українці змогли домовитися про евакуацію мусульман із міста Жепа. Так вони врятували понад 5 тисяч людей, яким загрожувала загибель від рук сербів.

Учасники випуску — Петро Ковальчук, учасник миротворчої місії в Югославії, на той час заступник командира з виховної роботи 240-го окремого спеціального батальйону ЗСУ; Андрій Хлусович, учасник миротворчої місії в Югославії, на той час сержант ЗСУ, та Олександр Левченко, посол України у Хорватії та Боснії і Герцеговині у 2010–2017 роках.

У подкасті «Сто тисяч» ведучий Роман Коляда із запрошеними експертами допомагають розібратися з депозитами, облігаціями, відсотками, ризиками та страхуванням від них під час війни. Тут все про гроші й про те, як їх зекономити та примножити.

Проєкт «Сто тисяч» виходить щопонеділка о 10:05 в ефірі Українського Радіо та на подкаст-платформах.

Гість нового випуску — фінансовий консультант Вадим Парновий. Експерт розповідає, як уникнути шахрайських пасток, якщо робите перші кроки у фінансовому житті. Від дрібного шрифту в кредитних договорах до приманки «легким заробітком на біржі» та соціального інжинірингу із дзвінками про нещастя в близьких родичів.

Ведучий Роман Коляда зізнається: «Зі слухачами прямоефірних проєктів я можу комунікувати, зокрема через студійний Viber. Дехто з них потім мене знаходить в соцмережах. А слухачі подкастів, думаю, дещо інша аудиторія».

Подкаст «Рятуючи життя» розповідає мотиваційні історії українців, які внаслідок російської військової агресії вимушені були залишити рідну землю: тимчасово втратили рідний дім, роботу, бізнес, були змушені тікати від російських обстрілів. Герої проєкту — вимушені переселенці, які опинилися за кордоном, але залишаються частиною українського суспільства. Часто це волонтери, які знайшли можливість допомагати своїй державі, навіть бувши за її межами.

Проєкт «Рятуючи життя» слухайте на подкаст-платформах за посиланням.

Подкаст «Не зламані війною» розповідає про людей, життя яких змінила війна. Це двадцять історій українців, які зазнали втрат через війну, але знайшли сили жити далі й можуть стати прикладом для інших. Це історія чоловіка, який був на вокзалі в Краматорську, коли туди влучила «Точка У». Історія дівчинки з Маріуполя, в будинок якої «прилетіло». Вона разом із батьками й сестричкою просиділа 12 днів у підвалі, а коли родина спробувала виїхати, то потрапила на фільтрацію і тато від пережитого помер. Це історії медиків із передової та військових, які дістали важкі поранення.

Історії героїв коментують двоє психологів: американець Браян Робінсон і боснійка Августіна Рахманович, яка працює в громадській організації «Viva Zene», що допомагає постраждалим від війни жінкам. Психологи мають великий досвід роботи з людьми, які постраждали внаслідок війни. У своїх коментарях вони діляться корисними порадами, допомагають краще зрозуміти та пояснити простими словами, як працює психіка людини під час травми, стресу, як можна спробувати допомогти собі та своєму оточенню.

Проєкт «Не зламані війною» слухайте на подкаст-платформах за посиланням.

Читайте також: «Ми воювали в Абхазії за Україну» — розповідь українських добровольців у проєкті «Мережа. Незалежність»

Виконавчий продюсер Українського Радіо Юрій Табаченко відзначає, подкасти не замінять радіо. Це певною мірою паралельні формати. Частина проєктів може бути й радіопроєктами й подкастами. Але під час роботи над обома форматами потрібно враховувати особливості подачі інформації й комунікації зі слухачами.

«В Українського Радіо є проєкти, що з радіопрограм перетворилися на подкасти. Все частіше, розробляючи нові формати, ми орієнтуємося на digital, щоб новий проєкт ще довго існував і був актуальним та доступним в інтернеті. Звісно, не всі радіопроєкти можуть стати подкастами. Якщо проєкт новинний, прив’язаний до сьогодення, то йому важко отримати тривале життя в діджиталі. Програма, що буде актуальною й для радіоефіру й для подкаст-платформ, як правило, вимагає складнішої роботи. Це дорожчий продукт, що потребує більшої команди, більших зусиль та більше часу на його створення. Але воно того варте, тому що проєкт має свою додаткову аудиторію», — розказує Юрій Табаченко.

Перевага подкастів у тому, що їх можна послухати в будь-який зручний час, їх також можна завантажити й слухати навіть без наявності інтернету й обрати саму ту тему, що цікавить саме зараз. Водночас радіопрограма — це часто прямий ефір, оперативна інформація та відчуття об’єднання з великою кількістю людей, які слухають саме цей ефір.

Українське Радіо — найбільша FM-мережа та найпопулярніше розмовне радіо України, флагманський канал Національної суспільної телерадіокомпанії України. У Києві мовить на частоті 105 FM. З усіма частотами Українського Радіо та лінками на соцмережі Суспільного в регіонах можна ознайомитися за посиланнямУкраїнське Радіо також можна слухати в мобільному застосунку suspilne.radio, на сайті ukr.radio та в мобільному застосунку «Дія».