До річниці повномасштабного вторгнення — спецпрограма на Суспільне Рівне

До річниці повномасштабного вторгнення — спецпрограма на Суспільне Рівне

23 лют. 2024

До другої річниці повномасштабного вторгнення росії в Україну регіональна команда Суспільного Мовлення готує прем’єру документального проєкту «Стихії війни» та міжпрограмні відео про фронт та тил, тематичні розмови та історії для всеукраїнського міжрегіонального проєкту «Суспільне. Спротив» та місцевих ютуб-каналів. Далі — докладніше.

24 лютого о 20:30 на місцевих каналах Суспільного, каналі Суспільне Новини та ютуб каналі Першого відбудеться телепрем’єра документального проєкту «Стихії війни», в основу якого лягли розповіді людей, які стикнулися з лихом війни віч-на-віч.  Героям документального проєкту з Херсону та Миколаєва доводиться рятуватися від «великої води» після підриву Каховської гідроелектростанції, на Чернігівщині — мають обробляти землю, де можуть здетонувати снаряди, у Сумах — миритися з втратою власного житла та домашніх тварин, які живцем згоріли від падіння «шахеда». Загалом, фільм регіональної команди Суспільного допомагає переосмислити те, яку ціну платять українці за кожен день війни, та як Україна дає раду усім цим стихіям.

Читайте також: Долають наслідки «Стихій війни»: хто став героєм документального проєкту Суспільного

Команда Суспільне Чернігів підготувала міжпрограмний проєкт «Я не втомився» на підтримку українських військових. Він вийде у межах проєкту «Суспільне. Спротив» та та цифрових платформах Суспільне Чернігів. 

Ідея проєкту виникла у відеографа Олександра Тірка, який прийшов зі словами: «Буває, ми чуємо, що хтось із цивільних людей втомився від війни. А що тоді казати військовим?» Люди у «пікселі» можуть тримати фронт, поки є тил, а тил існує, поки військові тримають фронт. «Тому ми не втомилися, і дякуємо силам оборони», — кажуть герої відео різних професій: хірург-кардіолог, пекар, вихователька дитсадка, рятувальник, електрик та інші. 

Команда Суспільне Тернопіль відзняла історії військовослужбовців та їхніх рідних для ще одного міжпрограмного проєкту — «Вибір вільних». Дивіться його на всіх місцевих каналах та каналу Суспільне Новини у проєкті « Суспільне. Спротив» та на діджитал-платформах Суспільне Тернопіль. 

«Оскільки війна росії проти України триває вже 10 років, ми підготували проєкт, який покаже її масштаб, вплив на кожного українця, кожну сім’ю. Нашою метою було зібрати історії захисників із кожної з 55-ти громад Тернопільської області. Більшість героїв проєкту зараз на передовій, тому намагались зв’язатися із кожним в доступному для нього форматі», — розповідає головний редактор Суспільне Тернопіль Ігор Бенцал.

Фото — зі спрецпроєкту «Вибір вільних». 

«Суспільне. Спротив»

Інформаційний ранок з 7:00 до 10:00

Головна редакторка «Сайту Маріуполя 0629» Анна Мурликіна розкаже про Маріуполь за два роки після боїв за місто. Питання повернення українських біженців з-за кордону ведучі проєкту обговорять із завідувачем відділу Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.В. Птухи Олексієм Позняком й біженкою з України в Німеччині Юлією Губіною. Також команда підготувала серію репортажів про життя людей у прикордонних з росією громадах, які обстрілюють артилерією та керованими авіабомбами і де часто працюють диверсійно-розвідувальних групи ворога.

Денний ефір з 12:00 до 16:00

Кореспондентка Суспільного Анастасія Галасюк розповість про роботу українських розвідників. Як діють партизани в тилу ворога дізнаємось від захисника Володимира Жемчугова, який має більше 30 успішних операцій. Дивіться у проєкті матеріали про роботу рятувальників під обстрілами й волонтерську допомогу захисникам. 

Команда Суспільне Черкаси підготувала історії для тематичного циклу «Життя з нуля» — про переселенців, яким довелося влаштовувати свій побут і продовжувати працювати на Черкащині. 

«Ми зібрали ці історії, щоб нагадати, що варто вірити у себе і свою країну. Ми разом боремося, і разом будемо святкувати перемогу. Наші герої не одразу знайшли свій новий дім, хтось працює у тій професії, в якій реалізовувався вдома, комусь довелось змінити фах. Діти не чують обстрілів, їх не заганяють у “радянський союз” шкільною пропагандою, не вчать переписаної росіянами історії. Дорослі відкривають гуртки для місцевої малечі, розвивають туризм. Вони сильні, ми сильні, бо ми разом», — підсумовує шеф-редакторка Суспільне Черкаси та центрального хабу Суспільного Ніна Волощук

Інформаційний вечір з 17:00 до 20:00

Вийде розмова з уповноваженим Верховної Ради з прав людини Дмитром Лубінцем про незаконне вивезення українських дітей росіянами, а також історії дітей загиблих захисників — у спецпроєкті «Діти героїв», над якими працювала команда Суспільне Одеса

«Розповімо історії чотирьох дітей, чиї тати загинули, захищаючи Україну. Наразі цим дітям допомагає благодійний фонд “Діти Героїв”, який опікується неповнолітніми, які втратили одного чи обох батьків внаслідок повномасштабного вторгнення рф на територію України. Фонд надає першочергову фінансову допомогу, психологічну та юридичну підтримку, сприяє освіті та розвитку дітей до їхнього повноліття», — зазначає авторка проєкту Олена Голда, кореспондентка Суспільне Одеса.

Також у вечірньому ефірі вийдуть інтерв’ю з жителькою блокадного Маріуполя та розмова про психологічне здоров’я українців за роки війни.

Фото — зі зйомок спецпроєкту «Діти героїв».

Крім цього, місцеві команди Суспільного готують тематичні історії та інтерв’ю для ютуб-каналів філій. Одним із таких спогади кропивничан про перші дні широкомасштабної агресії — проєкт «24.02.2022 Кропивницький» для ютуб-каналу Суспільне Кропивницький

«Ми зібрали свідчення кропивничан про перші дні повномасштабного вторгнення. Біль, страх, планування оборони міста, захисту дітей, виття сирен повітряних тривог, підтримка, відсутність новин або страшні кадри руйнувань від російських бомб і ракет — у перші дні ніхто не знав, де вдасться зупинити ворога і вся Україна була єдиною, як кулак, готовий до бою, — розповідає кореспондентка Суспільне Кропивницький Вікторія Колосова.  Наші герої розповіли, як приходило усвідомлення подій, як працювали школи, садочки, підприємства, як вдалось прийняти ситуацію і включитись у спільну боротьбу. Це історії про людяність, співчуття і віру в те, що здатні перемогти агресора. Це своєрідна візуалізація карти згуртованої і об’єднаної країни, міцно зшитої "нитками життя", де від стійкості кожної частинки залежить життя народу».

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайтіsuspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатеку — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні.