Стало відомо, хто буде кореспондентом Суспільного у громадах Рівненщини

Стало відомо, хто буде кореспондентом Суспільного у громадах Рівненщини

28 гру. 2023

Команда Суспільного оголосила імена гіперлокальних кореспондентів у трьох громадах Рівненщини. Співпрацю із Суспільне Рівне розпочала Мар’яна Росоловська із міста Дубно, у Сарнах — Вадим Новак, у селищі Володимирець — Вікторія Швець.

                      

«Усі кореспонденти невдовзі отримають мобільний журналістський комплект техніки для роботи, яка дозволить працювати оперативно та в різних умовах, — сказав Артем Шелковий, генпродюсер регіонального мовлення Суспільного. — Пілотний проєкт гіперлокальної мережі у Чернігівській, Сумській та Харківській областях, який ми разом з командою розбудовували у 2021-2022 роках, продемонстрував, як впливає на якість роботи кореспондентів знання та розуміння стандартів роботи Суспільного. Саме тому гіперлокальні журналісти — штатні працівники філій. Місцеві команди координуватимуть їхню роботу».

Читайте також: Жителі громад розповіли про навчання мультимедійної журналістики від Суспільного

Суспільне Рівне отримало 43 заявки на навчання мультимедійної журналістики. Кореспондентів обирали з-поміж учасників навчання універсальної журналістики від Академії Суспільного Мовлення, аналізуючи їхній досвід і те, як вони проявили себе під час виконання завдань курсу. Важливим критерієм відбору стало і географічне розташування громади, де працюватиме кореспондент. У пріоритеті були віддалені від обласних центрів міста й села. Так Суспільне зможе показувати життя цих громад та їхніх жителів більш оперативно та повно.

«Обираючи майбутніх колег, ми, звичайно ж, дивилися на те, наскільки майбутні кореспонденти були старанними й активними у навчанні. Ми ретельно переглянули усі матеріали, які вони виготовили. Особлива увага була до телевізійних сюжетів. Зрозуміло, що техніка, на якій вони працювали, була недосконалою. Важливішими були зміст і нові підходи, а не технічна якість матеріалу. Сподіваємось, що, завдяки співпраці із кореспондентами громад ми оперативно, тут і зараз, розповідатимемо про те, що відбувається у цих громадах. Нам не потрібно буде відряджати знімальну групу з Рівного для того, щоб побачити, що відбувається у Володимирці, Сарнах і Дубні», — говорить головний редактор північно-західного хабу Суспільного та Суспільне Рівне Орест Гринюк.

Кореспондентів громад обрали і на Черкащині. Хто буде гіперлокальним кореспондентом Суспільного на Одещині, Дніпропетровщині та Полтавщині стане відомо на початку січня 2024. У цих регіонах ще триває відбір та працевлаштування журналістів, їхня підготовка до співпраці з місцевими командами Суспільного. 

«Оскільки весь процес навчання був організований і відбувався поступово для кожного регіону, отже і працевлаштування і відбір кандидатів відбуваються не одночасно, — сказала Євгенія Гайфер, керівниця напряму проєкту із розбудови гіперлокальної мережі Суспільного. — Після того, як усі нові гіперлокальні кореспонденти офіційно стануть працівниками Суспільного, розпочнеться наступний етап проєкту — їхня робота у громадах, пошук історій та створення матеріалів для різних платформ».

Суспільне Мовлення прагне розповідати більше історій з громад України і для цього розбудовує гіперлокальну мережу журналістів, які працюватимуть у своїх громадах. У жовтні-листопаді 2023 року команда відвідала 32 громади, проїхавши понад 6000 кілометрів п’ятьма областями України за три тижні. Зустрічі проводили у бібліотеках чи будинках культури. Знайомитися з командою Суспільного прийшли майже 1300 жителів та жительок громад, а на навчання з мультимедійної журналістики зареєструвалися 250 людей. 

Ще до повномасштабного вторгнення Суспільне розбудувало мережу гіперлокальних кореспондентів на Чернігівщині, Сумщині та Харківщині. Це дозволило оперативно інформувати про наслідки воєнної агресії росії, розповідати про виклики, пов’язані з окупацією та відновленням після неї, громад цих регіонів. 

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатеку — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні.

* Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Данією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, стійкому та підзвітному багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.