Команда Суспільного вирушила у громади на пошуки гіперлокальних кореспондентів

Команда Суспільного вирушила у громади на пошуки гіперлокальних кореспондентів

19 жов. 2023

Стартували зустрічі Суспільного Мовлення з жителями громад у межах розбудови мережі гіперлокальних журналістів. 18 вересня команда відвідала перші міста із запланованих — Гощу та Костопіль, що на Рівненщині.

Зустріч із жителями Гощанської громади на Рівненщині

Читайте також: Зустрічі з командою Суспільного у громадах України: зберігайте дати

«Бути частиною гіперлокальної мережі Суспільного — це про незалежність, свободу слова і про вільну журналістику, про мультимедійність. Повномасштабна війна довела,  що журналістика у регіонах надзвичайно важлива. На досвіді тих громад, де вже працювали на той момент гіперлокальні журналісти Суспільного — Сумщина, Харківщина, Чернігівщина — ми побачили, яку роль відіграли ці журналісти, як вони добували інформацію. Вони відзняли неймовірно цінні кадри», — сказав генпродюсер регіонального мовлення Суспільного Артем Шелковий в ефірі всеукраїнського проєкту «Суспільне. Спротив» після зустрічі з жителями Гощі. 

«На зустрічах у громадах ми розповідаємо про Суспільне Мовлення, про розбудову гіперлокальної мережі, про те, кого ми шукаємо, та що можемо запропонувати гіперлокальним кореспондентам, а також — якими мають бути журналісти в громадах. Крім цього, обговорюємо проблеми, які існують у громаді, — розповіла Євгенія Гайфер, керівниця напряму проєкту із розбудови гіперлокальної мережі Суспільного. — Вже з перших зустрічей бачимо, що в учасників багато запитань і цікавість до можливості працевлаштування й роботи на Суспільному. Це видно і з кількості заявок на навчання, які ми отримуємо від мешканців віддалених громад».

Охочі стати гіперлокальними журналістами Суспільного Мовлення та висвітлювати життя своєї громади пройдуть безплатне онлайн-навчання з мультимедійної журналістики. Єдина умова для участі — вік від 18 років. Медійна освіта не обов’язкова. 

«Ми готові й будемо навчати учасників. У нашій команді — прекрасні кваліфіковані тренери. Для нас важливо, щоби наші новини на будь-яких наших платформах — телебачення, радіо, у діджиталі — були збалансованими, об’єктивними, надійними та доступними. Тому навчання охопить, зокрема, стандарти журналістики», — підкреслив Артем Шелковий.

Зустріч команди із жителями Костополя

Учасники навчальної програми, які покажуть найкращий результат за підсумками навчань, будуть офіційно працевлаштовані, отримають техніку для роботи й стануть гіперлокальними кореспондентами Суспільного у своїй громаді. Зареєструватися на участь у проєкті можна заповнивши анкету

«Ми поки не визначилися з громадами, де в нас працюватимуть гіперлокальні журналісти. Наразі обираємо людей, яких будемо навчати, а вже після того, як вони пройдуть навчання, ми зрозуміємо з якими саме людьми і в яких саме громадах будемо працювати. Усі наші майбутні гіперлокальні кореспонденти отримають мобільні комплекти для зйомок», — сказав Орест Гринюк, шеф-редактор Суспільне Рівне в ефірі «Суспільне. Спротив».

Нагадаємо, Суспільне Мовлення шукає кореспондентів у громадах п’яти регіонів. 18 жовтня стартували зустрічі команди у громадах Рівненщини. Відбулася перша зустріч у Гощі. Після 20 жовтня журналісти вирушать Одещиною, Черкащиною, Полтавщиною та Дніпропетровщиною. Команда запрошує на зустрічі активних мешканців, тих кому небайдужа доля своєї громади, хто працює чи хоче працювати у медіа. 

Після 20 жовтня журналісти вирушать Одещиною, Черкащиною, Полтавщиною та Дніпропетровщиною. Щоб не пропустити та дізнаватися усі новини — ставте позначку «Відвідаю» та «Цікавить» у фейсбук-події у своєму регіоні: 

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.

* Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, стійкому та підзвітному багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.