День захисників та захисниць України — у «Суспільне. Спротив»

День захисників та захисниць України — у «Суспільне. Спротив»

29 вер. 2023

Команда «Суспільне. Спротив» регулярно розповідає історії людей, які воюють, показує, з якими викликами й проблемами вони стикаються на передовій та з поверненням у тилові міста. 

Цьогоріч Україна вперше відзначатиме День захисників і захисниць України 1 жовтня. Цієї неділі в інформаційному ранку (з 7:00 до 11:00), денному (12:00 до 17:00) та вечірньому ефірах (з 17:00 до 21:00) на місцевих каналах Суспільного й каналі Суспільне Новини дивіться інтерв’ю, репортажі та включення з усієї країни — історії, що надихають і нагадують усім нам, що відстоюємо і задля чого боремось у російсько-українській війні. Оперативні новини про події 1 жовтня — у випусках новин о 16:00 та 18:00.

Читайте також: Спільний проєкт Суспільного й Тітова до Дня захисників і захисниць України

«Різножанрові матеріали, інтервʼю, репортажі, гостьові студії: 1 жовтня упродовж дня у “Суспільне. Спротив” буде спеціальне програмування, з особливою увагою до оборонців країни», — анонсує Ірина Малихіна, шеф-редакторка регіонального мовлення Суспільного. 

Як військові ставляться до критики темпів українського контрнаступу і якої зброї не вистачає ЗСУ для переламу у війні? Чому битва за Чернігів була легкою прогулянкою у порівнянні з нинішніми боями на Донеччині й Запоріжжі? Чому війна з росією — надовго та що робити тим чоловікам, хто зараз не у війську? Чому не сприймає Олексія Арестовича і що робив би з чоловіками, які виїхали за кордон? Про це дивіться в інтервʼю з Героєм України, командиром Першої окремої танкової Сіверської бригади Леонідом Ходою.

Читайте також: Більше сотні працівників/-ць Суспільного захищають Україну в лавах Сил оборони

Брати-двійнята Данило та Кирило Яковлеви, учасники Майдану, ексбійці полку «Азов», а нині — снайпери Збройних сил України розкажуть, чому обрали снайперство як військову спеціальність, про бойові завдання в Бахмуті, як соціальні мережі можуть вплинути на військові дії й чому військовослужбовців рф треба заохочувати здаватися в полон. 

«Місцеві команди Суспільного зібрали репортажі з позицій захисників і захисниць, які зараз боронять нашу країну. Один із них — історія “Байкера”, механіка-водія самохідної зенітної артилерійської установки “Гепард”, який з побратимами стереже небо. Інші історії — про військових, які після ампутацій та тяжких поранень повертаються до активного життя й навіть на службу», — каже Ірина Малихіна

Читайте також: Більше новин спорту й зручний час для глядача — зміни в телепрограмі місцевих каналів Суспільного в жовтні

Як суспільство зустрічає воїнів, які втратили здоровʼя на війні? Яку ветеранську політику зараз розбудовує держава, аби захистити тих, хто захищав її? Суспільне поговорило з заступницею міністра у справах ветеранів України Тетяною Калитою.  

«Особливо чутлива тема — памʼять про загиблих воїнів. Як її бережуть друзі та родини полеглих захисників — про це також йтиметься у матеріалах Суспільного», — анонсує шеф-редакторка. 

Одна з історій, яку підготувала команда, — про поета і перекладача Іллю Чернілевського, киянина, який загинув у травні 2022 року на східному напрямку оборони. Його тіло залишилося на окупованій території, за рішенням суду Іллю визнали загиблим. Мурал з портретом сина на своїй хаті зініціювала мати — як меморіал та нагадування про ціну свободи у протистоянні російським агресорам.

Мама загиблого воїна Іллі Чернілевського торкається муралу зі світлиною сина. Фото: Суспільне Вінниця

Читайте також: Тематичні проєкти до Дня захисників і захисниць — на телеканалі Суспільне Культура

Ще одна історія розповідає про те, як Дарія Левіна з Чернівців отримала обручку після загибелі коханого. Він замовив її напередодні. Олександр Барсуков з позивним «Дворф» пішов добровольцем на фронт торік у лютому. Менш ніж місяць тому загинув під Бахмутом під час визволення Андріївки. Побратими передали щоденник військового Дарії. У ньому він писав, що мріє одружитися та повернутися до коханої.

Фото надала Дарія Левіна для матерілу Суспільне Чернівці

Що робити зі своїм горем та емоціями, чому нормально — злитися на загиблого і всіх навколо, і як допомогти людині, яка переживає втрату? Про це в інтервʼю розповість психологиня Любава Казимирчук.  

«Ще буде багато теплих історій про волонтерів, які продовжують підтримувати наших захисників і захисниць. І, звісно, історії кохання, які трапляються і на війні, як доказ торжества життя, — каже Ірина Малихіна. — А ще перша неділя жовтня — це День працівників освіти. Тож будуть й історії про вчителів, які пішли захищати батьківщину зі зброєю, або навчають дітей — майбутнє країни — в умовах повномасштабної війни»

Нагадаємо, з 2 жовтня інформаційний вечір «Суспільне. Спротив» на місцевих каналах Суспільного Мовлення та Суспільне Новини розпочинатимуться о 18:00 (після новин) і триватиме до 21:00. Команда планує сфокусуватися на головних подіях доби, додати динаміки прямому ефіру, залучати ще більше експертів та оглядачів для якісної аналітики.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.