Команда Суспільного та шведські медійники підсумували п’ятирічну співпрацю

Команда Суспільного та шведські медійники підсумували п’ятирічну співпрацю

27 тра. 2023

23 та 24 травня у місті Ряшів, що в Польщі, відбувся дводенний воркшоп для журналістів Суспільного Мовлення в межах шведського проєкту співпраці «Підтримка регіоналізації суспільного мовлення в Україні»*, де медійники України та Швеції підсумували п’ятирічну співпрацю. 

У воркшопі взяли участь команди чотирьох філій, які стали пілотними у проєкті: Суспільне РівнеСуспільне Івано-ФранківськСуспільне Львів та Суспільне Харків, а також журналісти із центрального офісу Суспільного Мовлення та Суспільне Полтава.

З журналістами Суспільного працювали представники проєкту від Офісу медіарозвитку Шведського радіо SR MDO — директор SR MDO Маттіас Лундгрен та Пернілла Йонссон, проєктна Менеджерка SR MDO. Маттіас Лундгрен зазначив, що команда задоволена результатами воркшопу зовнішньої оцінки та вже чекає на наступний спільний проєкт. 

Впродовж п’яти років співпраці регіональні команди, долучені до проєкту, впровадили стратегію «digital first», налагодили виробництво новин на різних платформах, отримали технічну підтримку від шведських колег.

«Згадуючи 2017 рік, коли ми тільки розпочинали співпрацю, я мушу визнати, що не всі плани мені здавались здійсненними. По факту, ми створювали діджитал-продукт, а по суті — впроваджували геть нову філософію виробництва та планування. За ці роки співпраці ми перетворились на рівноправних партнерів і новий проєкт, який стартує вже наприкінці цього року з нашими шведськими колегами, буде відповідати новим викликам і сприятиме нашому зростанню як сталої інституції», — каже Марія Фрей, членкиня правління Суспільного, відповідальна за новини та регіональне мовлення.

Читайте також: Складні розмови про Україну: Алла Скорик — про адвокаційну поїздку журналістів до Брюсселю та Рима

Під час проєкту команди посилили навички, які допомогли працювати якісно та безперебійно у часи пандемії та повномасштабної війни. 

«Великим досягненням проєкту, на думку представників Івано-Франківської філії, є інтеграція підходу “digital first”, — поділився виконувач обов’язків головного редактора Суспільне Івано-Франківськ Юрій Надольський. — Новина першочергово має потрапляти на цифрові платформи, а потім вже в телевізійний та радійні випуски».

«Ми стрибнули вперед за ці роки, змінилися якісно. Особливо це стало відчутним, коли почалося повномасштабне вторгнення: Суспільне спрацювало чітко, як годинник, усі наші команди знали, що робити і не були розгублені. Це зокрема і завдяки співпраці зі шведськими колегами, завдяки плануванню, усвідомленню, як це — інформувати людей та бути якісним сервісом для них зараз, у цю хвилину, бо працюємо в епоху цифрової журналістики», — каже головна редакторка Суспільне Львів Ольга Крупник.

Головний редактор Суспільне Харків Вʼячеслав Мавричев переконаний, що проєкт вплинув на розвиток не лише Суспільного, а й локальної журналістики в регіонах. 

«“Digital first” — це ж не тільки побудова та втілення ефективніших алгоритмів у роботі. Це — нова філософія. Не підсумовувати картину дня увечері в телевізійному випуску новин, а інформувати людей про все, що відбувається просто зараз, в режимі реального часу. Розповідати та ілюструвати розвиток подій на усіх зручних читачам та в’юзерам цифрових платформах. Ми опанували нові інструменти, підгледіли й адаптували нові форми. І згодом побачили, що наші місцеві колеги вслід за нами почали використовувати ці ж інструменти, форми та рішення. Можна впевнено сказати, що цей проєкт не тільки зробив якіснішою регіональну журналістику на Суспільному, а й призвів до еволюції локальної журналістики в Україні в цілому», — каже головний редактор Суспільне Харків Вʼячеслав Мавричев.

«За час цього проєкту ми значно покращили свої робочі процеси, пришвидшили їх та оптимізували. Підхід “digital first”, коли спочатку новина має вийти на цифрових платформах, дав нам значну перевагу під час пандемії та в часи повномасштабного російського вторгнення. Ми змогли працювати швидше, оперативніше та мобільніше», — каже головний редактор Суспільне Рівне Орест Гринюк.

У другий день воркшопу до роботи приєдналася запрошена експертка з оцінки Зехра Качапор-Джихич, яка провела індивідуальні опитування для зовнішнього оцінювання проєкту. 

«Дуже надихає бачити стільки мотивованих професіоналів з усієї України. Сподіваюся, нам вдасться продовжити шведсько-українську співпрацю в майбутньому», — сказала асистентка проєкту Уляна Калуш.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

* Візит організовано у межах проєкту «Підтримка регіоналізації суспільного мовлення в Україні», який реалізується Офісом медіарозвитку Шведського радіо SR MDO за підтримки Шведського агентства з питань міжнародної співпраці та розвитку.