Найдовший день. Дев’ять історій українських німців у боротьбі за Україну — в ефірі Суспільного

Найдовший день. Дев’ять історій українських німців у боротьбі за Україну — в ефірі Суспільного

26 тра. 2023

28 травня о 16:30 на Суспільне Рівне відбудеться прем’єра документального фільму «Найдовший день. Німці України під час війни», створеного за ініціативи Ради німців України та за фінансової підтримки Федерального міністерства внутрішніх справ і комплексного територіального розвитку Німеччини.

Документальний фільм починається зі спогадів героїв про те, як вони прожили перший день повномасштабного вторгнення росії в Україну, що поділив їхнє життя на до та після. Стрічка розповідає, як спільнота українських німців консолідувала всі свої зусилля для порятунку України під час загарбницької війни з рф та пліч-о-пліч з іншими національними громадами й корінними народами невтомно працює на благо України.

«Найдовший день. Німці України під час війни» показує, як етнічні німці стали волонтерами, надають гуманітарну й соціальну допомогу, підтримують армію та переселенців, рятують безхатніх тварин з окупованих територій, відновлюють виробництво та підприємницьку діяльність задля спільної перемоги над ворогом.

«Цей фільм — спогад про той день, коли наше життя змінилося. Він відкриває внутрішню силу та незламний дух нашої спільноти у боротьбі за нашу незалежність та розкриває тему солідарності українських німців у найважчий час. Він не лише розповідає історії про 24 лютого 2022 року, а й показує героїв, які своїми діями змогли змінити хід подій. Це надзвичайно важливий фільм, що дарує нам натхнення та нагадує, що разом ми можемо пройти через будь-які випробування», — відзначив Володимир Лейсле, голова Ради німців України.

Героями фільму стали:

  • керівниця Німецького дому в Києві Людмила Коваленко-Шнайдер;
  • голова Товариства австрійсько-німецької культури у Чернівцях Інга Вітталь;
  • член Ради німців України та керівник Освітньо-аналітичного центру розвитку громад у Тернополі Максим Черкашин
  • керівниця Народного театру німецького танцю «Deutsche Quelle» в Києві Світлана Цех
  • пастор громад Німецької євангелічно-лютеранської церкви України в Одеській області та президент Синоду НЄЛЦУ Олександр Гросс
  • голова Міжнародного товариства німців України — Відергебурт у Житомирі Володимир Піньковський
  • виконавчий директор «СЕ Борднетце Україна» та член президії Ради німців України у Чернівцях Олександр Шламп
  • голова молодіжної організації «Німецька молодь Закарпаття» та заступниця міського голови Мукачева Юлія Тайпс
  • голова всеукраїнської організації «Німецька молодь в Україні» у Львові Діана Ліберт.

Суспільне Мовлення — єдине медіа в Україні, яке регулярно виготовляє проєкти мовами національних спільнот — для них, а про них — українською. У 2019 році був створений Координаційний центр мовлення національних меншин. Команда Центру збирає інформацію з усіх куточків України про найважливіші для кожної спільноти події, виклики та проблеми, прагне створити середовище рівності, толерантності та плюралізму нацменшин.

Нагадаємо, Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

* Станом на 2022 рік, в Україні діє понад 100 громадських організацій, які об’єднують українських німців, для яких Україна — рідна земля.