Виїзні теледискусії про виклики країни — на Суспільне Рівне

Виїзні теледискусії про виклики країни — на Суспільне Рівне

20 кві. 2023

Команда Суспільного Мовлення розповідає про життя країни під час повномасштабної війни й історії мешканців прифронтових і тилових громад. Суспільне Одеса разом із регіональною командою Суспільного Мовлення відзняли виїзні телевізійні дискусії про виклики, які долають аграрії Півдня України. Першу з них — про виноробство у регіоні — побачать глядачі всеукраїнського інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив» на місцевих каналах Суспільного Мовлення 20 квітня о 20:00. Повтор — у суботу о 18:00

Агропромисловий комплекс Півдня України, зокрема виноробна галузь, зазнав трансформацій під час повномасштабної війни. Саме у південних регіонах зосереджено близько 80% виноробства країни. Команда Суспільного вирішила провести дискусію між виноробами, представниками торгових мереж та посадовцями про те, як і чим сьогодні живе галузь, яких змін зазнала через війну, чи поменшає вин українського виробництва на полицях магазинів, які умови для цієї галузі пропонує законодавство.

Читайте також: До роботи над «Суспільне. Спротив» у вихідні залучили команди з Черкас та Одеси

«Наша команда пропрацювала теми, підготувала експертний та гостьовий пул. У цьому нам допомогла співпраця з Одеським аграрним університетом та департаментом аграрного розвитку Одеської обласної державної адміністрації, зокрема Алла Андріївна Стоянова, яка є однією зі співавторок змін до закону, що регламентує роботу виноробів. Її підтримка була дуже ресурсною — тема аграрного сектору є специфічною і при підготовці дискусії кожна порада була цінною, — розповідає продюсерка з виробництва Суспільне Одеса Олена Кваша. — Було цікаво і відповідально. Це був наш другий масштабний проєкт (після зйомок опери “Катерина”) під час війни. Дякую всім, хто долучився до цієї дискусії»

Виїзні зйомки за допомогою пересувної телевізійної станції Суспільного відбулися у Шабо на Одещині. Технічно найскладніше було пропрацювати всі безпекові моменти. 

«Вважаю, що формат виїзних студій і публічних дискусій може бути хорошим майданчиком для дослідження локальних проблем регіонів, висвітлення таких тем в ефірах і обговорення їх на національному рівні. Тож ми намагалися зробити випуски цих програм максимально інформативними, доступними і зрозумілими, дискусії живими і насиченими», — каже Сергій Жулін, головний режисер регіонального мовлення Суспільного.

«Метою нашого проєкту, як і місією Суспільного, є налагодження громадського діалогу. Такі дискусії в громадах, які транслюються на національному рівні, сприяють розвитку громадської відповідальності. Люди матимуть можливість обговорювати нагальні проблеми та теми, бути почутими, а ми, зі своєї сторони, зробимо все, щоб це було цікаво і збалансовано», — зазначила шеф-редакторка проєкту виїзних дискусій регіональної команди Суспільного Ольга Кутишенко

Загалом, виїзні дискусії громад України — це можливість показати життя мешканців міст поза обласними центрами, розповісти про виклики та досвід мешканців регіонів з перших вуст. Команда Суспільного Мовлення планує продовжити знімати виїзні дискусії у громадах України.

«Суспільне — це платформа, де жителі громад можуть висловитися, поділитися досвідом, чути одне одного, спільно знаходити розв’язання проблем. Тому одним із наших пріоритетів на найближчі роки — розбудова якісного медіасередовища у регіонах, зокрема через гіперлокальну мережу кореспондентів Суспільного», — розповів Артем Шелковий, виконувач обов’язків генпродюсера регіонального мовлення Суспільного.

Читайте також: Офіси Суспільного технічно підсилять ефірне виробництво

Учасниками прем’єрного випуску виїзних дискусій стали: 

  • Алла Стоянова, директорка департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА;
  • Ірина Ковальова, директорка Національного наукового центру «Інститут виноградарства і виноробства імені В. Є. Таїрова»;
  • Юрій Шелехов, директор промислово-торговельної компанії;
  • Геннадій Бамбура, голова Болградської районної державної адміністрації;
  • Раїса Вожегова, академік Національної академії аграрних наук України;
  • Ніла Філіпович, фахівчиня закупівлі та продажу алкогольної продукції торговельних мереж;
  • Віктор Кожухаренко, голова сільськогосподарського фермерського господарства;
  • Василь Братінов, засновник компанії-виробника вин.

Ведучі — Олександр Єльцов та Світлана Стеценко.

«Тему та проблематику запропонувала місцева команда Суспільне Одеса, а ми вже на місці намагалися зʼясувати з експертами, як ці питання можна вирішити та що для цього потрібно. Вийшла справді жива дискусія. Глядачі зможуть побачити, як через спілкування можна прийти до розв’язання проблем», — переконаний ведучий інформаційного вечора «Суспільне. Спротив» Олександр Єльцов.

«Надзвичайно великий обсяг інформації ми опрацювали впродовж цієї дискусії. Намагалися зробити так, щоб голос кожного із запрошених спікерів був почутий. Баланс думок і повнота інформації — це те, що є в цих 54-х хвилинах», — каже ведуча інформаційного вечора «Суспільне. Спротив» Світлана Стеценко.

Команда Суспільне Одеса підготувала і радіоверсію проєкту. Окрім того текстові матеріали про дискусію вийдуть на сайтах Суспільне Новини. Ще дві телевізійні дискусії з аграрної тематики — про фінансові питання й забезпечення кадрами та розмінування полів також покажуть місцеві канали Суспільного Мовлення в межах інформаційного вечора «Суспільне. Спротив» у вихідні квітня й травня.

Дивіться «Суспільне. Спротив» щодня з 7:00 до 11:00, з 12:00 до 16:00, з 17:00 до 21:00 одночасно на телеканалі Суспільне Новини та усіх місцевих телеканалах Суспільного, включно із Суспільне Крим. Онлайн «Суспільне. Спротив» можна переглядати на сайтах місцевих телеканалів Суспільного Мовлення, і на ютуб-каналах Суспільне Рівне, Суспільне Ужгород, Суспільне Львів. Інтерв’ю та репортажі для проєкту від регіональної команди — на ютуб-каналах філій Суспільного. 

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.