«Жива спадщина Рівненщини» — спецпроєкт Суспільного про культурну спадщину Полісся

«Жива спадщина Рівненщини» — спецпроєкт Суспільного про культурну спадщину Полісся

16 бер. 2023

На Українському Радіо Рівного, на ютуб-каналі та сайті Суспільне Рівне стартував спецпроєкт «Жива спадщина Рівненщини» про збереження та популяризацію нематеріальної культурної спадщини рівненського Полісся.

В межах проєкту, раз на місяць, команда Українського Радіо Рівного у співпраці  з Рівненським обласним центром народної творчості готуватиме радіорозповідь про один з елементів культурної спадщини Рівненщини, знайомитиме з носіями традицій та думками експертів.

«Знання своїх традицій — цінне та вважливе, адже традиції — як дійство, перформанс, як акт мистецтва. Вони об’єднують людей і передаються у спадок. Сприяють зв’язку поколінь завдяки традиційним ремеслам, святкуванням. В умовах війни — це і потужна зброя ідентифікації українськості нашого побуту. Проєкт покликаний привернути увагу до нематеріальних цінностей, які зазнають знищення через війну. Адже, коли знищуються фізично носії традиції, то, на превеликий жаль, може відбутися і зникнення нематеріальної спадщини», — каже редакторка Українського Радіо Рівного Ірина Данильчук.

Обряд водіння Куста в Сварицевичах сучасний та за часів СРСР, кадр з фільму Олексія Бухала.

Читайте також: Будьте на зв’язку із Суспільним: частоти радіо та лінки на соцмережі на Рівненщині

Теми випусків спецпроєкту:

  • бортництво; 
  • писанкарство; 
  • поліська дудка-викрутка: традиції виготовлення та гри; 
  • обряд «Водіння Куста» у с. Сварицевичі;  
  • традиція серпанкового ткацтва у с. Крупове; 
  • етнокультурний центр Рівненського палацу дітей і молоді як приклад кращої практики збереження нематеріальної культурної спадщини Рівненщини; 
  • поліський солоспів; 
  • поліський побутовий танець; 
  • обряд «Читання Корони» у с. Рачин; 
  • виготовлення казатину — святкового одягу у смт. Степань; 
  • виготовлення та використання весільної прикраси «трепетухи» у селах Сарненської громади.

Ірина Данильчук та Ірина Рачковська у студії Українського радіо Рівного

Читайте також: Українське Радіо Рівне тепер і на Soundcloud

«Суспільний мовник — це та інформаційна сила, яка якісно та доступно розкриває суть та зміст національного культурного надбання. Тому команда Рівненського обласного центру народної творчості переконана, що співпраця з Українським радіо Рівне стане потужним засобом для популяризації української народної культури. Проєкт "Жива спадщина Рівненщини" — це не просто інформація про нашу нематеріальну культурну спадщину — традиції, звичаї, давні ремесла та мистецтва. Цей проєкт є набагато глибшим, бо пропонує кожному з нас сформувати для себе власний регіональний бренд, через який Україна та світ впізнаватимуть нас! Культурний спадок народу — це те, що ідентифікує його, як націю у світі. Традиції і цінності формують національний світогляд, його культурну та історичну самобутність. Ось чому важливо говорити сучасному суспільству про наші витоки та першоджерела. Наближаймо Перемогу! Популяризуймо рідне! Підтримуймо своє!» — зазначає директорка обласного Центру народної творчості Ірина Рачковська.

Поліську дудку-викрутку: поширений на Рівненщині інструмент внесли до переліку культурної спадщини України. Фото: Віталій Коваль.

На думку Ірини Рачковської, культурна спадщина є унікальним та важливим свідченням культури та самобутності народів, а деградація і знищення культурної спадщини — матеріальної чи нематеріальної — є втратою для постраждалих громад та для міжнародної спільноти в цілому. З огляду на повномасштабне вторгнення та ведення бойових дій на території України, коли ворог знищує все, що пов’язано з історією України, регіональними традиціями, надзвичайно актуальним та важливим є питання збереження усіх проявів культурної спадщини, зокрема нематеріальної, як такої, що забезпечує національну самоідентифікацію та почуття наступності у молодого покоління українців.

 Читайте також: 10 — 16 березня. Добірка від Суспільне Рівне

Бо́ртництво — розведення бджіл в бортях, лісове бджільництво. Фото надане Центром народної творчості. 

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії і супутникові телеканали Суспільне Новини та Суспільне Крим. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Оперативні та якісні новини Рівненщини — читайте на цифрових платформах Суспільного у Рівному: