«Зараз — час поезії», — Павло Вишебаба про вірші на передовій та благодійність. Інтерв’ю для Суспільного

«Зараз — час поезії», — Павло Вишебаба про вірші на передовій та благодійність. Інтерв’ю для Суспільного

10 бер. 2023

Під час туру українськими містами поет, музикант та військовий Павло Вишебаба збирає кошти на купівлю артилерійської установки та дронів для воїнів на передовій Донеччини. Рівне стало шостим містом в рамках благодійного туру. В етері міжрегіонального проєкту «Суспільне. Спротив» військовий розповів, як отримав позивний «Капелан» на Рівненщині, як пише вірші на фронті та скільки планує зібрати грошей під час туру.

«Мені дуже приємно, що люди не забувають про війну та приходять на такі поетичні вечори. Всі гроші за квитки — це донати, також ми проводимо аукціони. Всі кошти йдуть на ЗСУ. Я привіз тубуси від снарядів, від гранатометів, гільзи, але найдорожче продався шеврон з рядками мого вірша: "Якщо Бог є, він носить форму мого покоління". Його купили за 50 тисяч гривень у Львові. Точної суми, скільки ми зібрали за п’ять благодійних концертів, ми не знаємо, але це точно більше мільйона гривень», — говорить Павло.

Читайте також: «Суспільне. Спротив» на ютубі — де дивитись

«Збираємо на міні-Гради — системи залпового вогню, які встановлюються на пікапи. Плюс супутні засоби, які допомагають цій арті працювати, — це дрони та старлінки. Для моєї 68-ї бригади. Маю бути з вами відвертим, нам потрібні також люди. У нас, наприклад, у бригаді недобір. Нам доводиться працювати за декількох людей, це виснажує. Якщо ви не хочете, щоб ворог був у вашій хаті, треба йти й зупиняти його на Донеччині», — переконаний митець.

«Безумовно, є місце для поезії на війні. Що таке вірш? Це дуже концентрована кількість думок, емоцій, почуттів у дуже короткому тексті. По суті, війна — це те саме. За дуже короткий період з нами відбувається багато всього, і поезія може це, в образному аспекті, висловити. Вдається писати й потрібно писати. Зараз — час поезії. Нам треба переосмислювати та усвідомлювати, що з нами відбувається, та зафіксувати для майбутніх поколінь. На війні є місце для хороших почуттів, наше військо весело воює, там дуже багато гумору та ми воюємо з любов’ю. Це відчувається не через люту ненависть до ворога, хоча і вона присутня, але насамперед наші мотиватори — це бажання захистити наших коханих, наші сім’ї, наш дім, нашу Батьківщину, нашу мову, нашу культуру» — каже військовий.

Читайте також: "Залізна евакуація": письменник з Рівного презентує книги на вокзалах. Почав з Києва

Дивіться «Суспільне. Спротив» щобудня з 7:00 до 11:00, з 12:00 до 16:00 та з 17:00 до 21:00 на телеканалі Суспільне Новини та усіх місцевих телеканалах Суспільного, включно із Суспільне Крим.

Добірки-дайджести найцікавіших інтерв’ю та матеріалів інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив» — щосуботи (з повтором у неділю) з 7:00 до 10:00, з 12:00 до 15:00, з 17:00 до 20:00. Онлайн «Суспільне. Спротив» можна переглядати на сайтах місцевих телеканалів Суспільного Мовлення і на ютуб-каналах Суспільне Рівне, Суспільне Ужгород та Суспільне Львів.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії і супутникові телеканали Суспільне Новини та Суспільне Крим. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Оперативні та якісні новини Рівненщини — читайте на цифрових платформах Суспільного у Рівному:

За матеріалами Суспільне Рівне.