"Музейні гостини" на UA: РІВНЕ

22 тра. 2019

26 травня Рівненський обласний краєзнавчий музей запрошує на традиційне фольклорно-етнографічне свято "Музейні гостини", яке за майже три десятиліття проведення, стало одним з найулюбленіших для сотень майстрів з України і з-за кордону та тисяч рівнян і гостей міста.

На виставці-продажі унікальних виробів народних умільців будуть представлені вишивка, ткацтво, гончарство, народна іграшка, вироби з бісеру, скла, шкіри, соломи, глини, лози, дерева, а також свої доробки представлять вихованці професійно-технічних училищ міста.
Охочі зможуть взяти участь в майстер-класах від майстрів ткацтва, гончарства, ковальства, бортництва, писанкарства, народного танцю .

UA: РІВНЕ – офіційний інформаційний партнер фестивалю.

  • 25 травня "Музейним гостинам" буде присвячений спецефір ранкового шоу UA: РІВНЕ. До студії завітають працівники музею, багаторічні організатори фесту, майстри народної творчості.
  • 26 травня на центральній локації перед входом до краєзнавчого музею, працюватиме виїзна студія Українського радіо Рівне. Радіослухачі відчують колоритну атмосферу свята з 12:10 до 13:00 у передачі «Доживемо до понеділка» з Оксаню Юрченко. Ведуча наживо спілкуватиметься з народними умільцями, організаторами та гостями  фестивалю. Розмова транслюватметься  і на сторінці Рівненського суспільного радіо у Facebook.

"Музейні гостини" - одна з візитівок Рівного і нам дуже приємно, що цьогоріч Суспільне Рівненщини є офіційним партнером фестивалю. В ефірі "Доброго ранку" ми готові розповісти про всі активності, які готуються на фестивалі, про те, чим будуть дивувати організатори. Команда ранкового шоу готує цілий спецранок, присвячений "Музейним гостинам", а колеги-радійники працюватимуть безпосередньо у центрі подій. Пишаємось, тим, що маємо такі "Музейні гостини". Пишаємось, що ми  причетні до них інформаційно цьогоріч", - розповіла керівниця творчої групи ранкового шоу UA: РІВНЕ Оксана Жужельська.

За словами в.о. директора Рівненського обласного краєзнавчого музею Тетяни Самсонюк, "Музейні гостини" вже давно вийшли за рамки музейного  фольклорно-етнограяічного свята у тому форматі, який був започаткований його ініціаторками, працівницями музею Аллою Українець та Галиною Данильчук. Насьогодні це повноцінний міський фестиваль з багатьма різноплановими локаціями, зорієнтований на народних майстрів, які через майстер-класи та мобільні творчі майстерні презентують давні традиційні українські ремесла: ткацтво, плетіння з лози, гончарство, ковальство, тощо. Традиційно серцем гостин є імпровізована сцена на подвір’ї музею, де свої таланти демонструють фольклорні колективи з усієї області, виконавці сучасної пісні. У музейному парку на гостей чекатимуть  різноманітні страви та напої від волонтерів ГО «Воїни світла» та смачний козацький куліш.

"Звісно, що без допомоги наших медіапартнерів  "Музейні гостини"  не мали б  такої популяризації. Тому складаємо окрему подяку Рівненському суспільному мовнику за оперативність і професіоналізм", - зазначила очільниця Рівненського краєзнавчого музею Тетяна Самсонюк.

Щороку музей намагається урізноманітнити захід новинками. Цьогоріч - це дві абсолютно нові локації, що будуть цікаві рівнянам і гостям міста зважаючи на їх оригінальність та унікальність. Перша - представлена музейною "експериментальною майстернею" під керівництвом старшого наукового співробітника сектору етнографії Олексія Нагорнюка, де демонструватиметься такий вид народного промислу, як бортницво. Відвідувачі матимуть змогу побачити процес виготовлення традиційного спорядження бортника так звану "жень", а також всі тонкощі і відчути небезпеки цього ремесла. Інша локація, розміщена у глибині музейного парку, де охочі, зможуть долучитись до театралізованого дійства, -  будівництва дракара. Упродовж дня гостей свята прийматиме пані Надія Косміаді в галереї свого батька, художника, архітектора, педагога Георгія Косміаді.