«Буча: розстріл на Києво-Мироцькій». Прем’єра розслідування про вбивство волонтерів російськими військовими

«Буча: розстріл на Києво-Мироцькій». Прем’єра розслідування про вбивство волонтерів російськими військовими

3 бер. 2023

У суботу, 4 березня, о 20:00 відбудеться прем’єра розслідування Суспільного «Буча: розстріл на Києво-Мироцькій» про розстріл російськими військовими молодих волонтерів, які відвозили допомогу в притулок для тварин у Бучанському районі на Київщині, — на ютуб-каналі Суспільне Новини. Доступні субтитри англійською. 

У розслідуванні йдеться про Настю Яланську, Максима Кузьменка і Сергія Устименка — трьох друзів, які 4 березня вирушили з-під Києва, щоб завезти допомогу в притулок для тварин в Забуччі, а також відвідати батьків одного з волонтерів. Вони стають жертвами російських військових у Бучі, на вулиці Києво-Мироцькій. Максим загинув від пострілу в голову, Настю і Сергія розстріляли, коли вони намагались втекти.

Журналісти встановили російських воєнних злочинців, імовірно причетних до розстрілу п’яти людей, четверо з яких загинули. Серед них — волонтери та місцеві жителі. У розслідуванні похвилинно відтворено події 4 березня 2022 року, також встановлено командира підрозділу, якого нагородили потім званням «герой росії». 

«Росіяни почали розстрілювати мирне населення, фактично, одразу, як тільки зайшли у Бучу. Вони не розбиралися — перед ними цивільні чи військові, і це вкотре підтверджує їхні наміри просто знищувати українців. Зранку 4 березня на Києво-Мироцькій вбили чотирьох людей і поранили ще, як мінімум, одну людину. Розслідувати ці воєнні злочини було б  дуже важко, якби ми не отримали фрагмент відео з камери спостереження, що зафіксувала перших росіян, які пройшли вулицею незадовго до вбивств», — зазначила Ганна Калаур, журналістка-розслідувачка Суспільного та авторка фільму. 

Журналісти отримали від анонімного джерела відео з камер спостереження та встановили причетних до розстрілу росіян. Ганна Калаур розповіла, що шансів вийти не на тих людей було більше, аніж шансів встановити, хто там був насправді, — окрім зображень, у розслідувачів не було нічого.

Однак перебравши багато варіантів, журналісти знайшли одного російського військового, якого зафіксувала камера, зв’язалися з ним і від нього дізналися про інших. Сформувавши кілька легенд, вдалося встановити не лише підрозділ, військовослужбовці з якого можуть бути причетні до розстрілу, але й командира, нагородженого званням «герой росії». Зібрані докази журналісти передають слідчим. Розслідувачі Суспільного впевнені, що знайшли саме тих, хто був на Києво-Мироцькій 4 березня 2022 року, та передали матеріали правоохоронцям.

Читайте також: Фільм-розслідування «Буча 22» — на телеекранах Польщі, Литви та Грузії

«В боротьбі з російським агресором українці стають одним фронтом. Об‘єднання зусиль журналістів та правоохоронців у розслідуванні й фіксації воєнних злочинів є надважливим. За моїми оцінками, ця співпраця є недостатньою. Журналісти потребують доступу до більшої кількості зібраних правоохоронцями доказів, щоб стати корисними для слідства, а слідчі, своєю чергою, повинні бути ще більше зацікавлені у допомозі журналістів. Ми співпрацювали зі слідством у всіх наших розслідуваннях воєнних злочинів. Цього разу ми передамо слідчим інформацію про встановлених осіб, а також про деталі злочину, вкажемо на свідків, які впізнали російських військових. Вважаю, що важливим доказом стануть і наші дзвінки в росію, і та інформація, яку ми в цих дзвінках з‘ясували», — зазначила Інна Білецька, шеф-редакторка редакції розслідування Суспільного. 

«Кожен з героїв унікальний, їхні історії особливі, тому кожен має свою музичну “тему”. Працюючи над монтажем і проводячи з ними дуже багато часу, мимоволі переймаєшся їхніми долями. Складається враження, наче ти давно і добре знаєш цих людей, тому у саундтреку до фільму я намагався підкреслити переживання героїв. Від любові до своїх дітей і теплоти спогадів про їхні сповнені прагнень і планів життя, до трагізму і невимовної туги, коли мова заходить про той трагічний день і приходить усвідомлення того, що усім цим планам ніколи не судилося здійснитись», — підкреслив Олександр Стратонов, режисер монтажу, композитор та автор графіки фільму. 

Документальний фільм «Буча: розстріл на Києво-Мироцькій» незабаром також покажуть у межах цілодобового інформаційного марафону «Єдині новини #UAразом» та інформаційний міжрегіональний проєкт «Суспільне. Спротив».

Над фільмом працювали: 

  • авторка — журналістка Анна Калаур;
  • редактори — Інна Білецька, Алла Садовник; 
  • режисер монтажу, композитор, автор графіки — Олександр Стратонов;
  • Операторка-постановниця — Світлана Коваль;
  • Режисер-консультант — Владислав Васильченко.

Нагадаємо, Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший, Суспільне Культура, супутниковий телеканал Суспільне Новини й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві мовники. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.