До дня пам’яті жертв Голокосту Суспільне покаже історичну документалістику про події на Рівненщині

До дня пам’яті жертв Голокосту Суспільне покаже історичну документалістику про події на Рівненщині

26 січ. 2023

27 січня, у Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту, в ефірі телеканалу Суспільне Рівне та інших місцевих каналів Суспільного Мовлення — документальні історичні фільми про події часів Другої світової війни на Рівненщині.

О 22:00 дивіться стрічку «Дорога смерті «Рівне-Сосонки» про наймасовіше вбивство євреїв у Рівному часів Другої світової війни. Стрічку зняли на замовлення команди Суспільне Рівне вінницькі документалісти у 2021 році.

Читайте також: 20 — 26 січня. Добірка від Суспільне Рівне

У довоєнному Рівному мешкало трохи більше 40-ка тисяч осіб, з них майже 80% — євреї, які стали першими жертвами окупаційного «порядку». Майже половина міста полягла тоді в урочищі Сосонки поблизу Рівного. Лише трьом десяткам з приречених містян вдалось вижити. Саме вони пізніше і розповіли світу про вбивство тисяч людей у Рівному.  Основна мета фільму «Дорога смерті «Рівне-Сосонки» — викривати факти, які призводять до агресії і порушення прав людини за національною ознакою.

 

Кадри з фільму «Дорога смерті «Рівне-Сосонки»

Читайте також: Рівненський «кіборг» про оборону Донецького аеропорту — в інтерв’ю для «Суспільне. Спротив»

Як раніше зазначив керівник проєкту Анатолій Ткачук, основна мета цього фільму — «викривати факти, які призводять до агресії і порушення прав людини за національною ознакою. Це трагедія, з якої покоління мають взяти уроки».

О 22:25 до уваги глядачів місцевих каналів — проєкт «За покликом серця» про відчайдухів, які рятували знайомих, а іноді і незнайомих людей, ризикуючи власним життям та життям своєї родини під час Голокосту. В ефірі Суспільного одразу дві історії про людяність у трагічних сторінках нашої історії. Прем’єра 12 епізодів проєкту відбулася у 2021 році. Переглянути усі серії можна на ютуб-каналі Суспільне Рівне.

Кадри з фільму про родину Ващишиних

Проєкт «За покликом серця» переміг у творчому конкурсі «Створюй із Суспільним». Його реалізували рівняни Тетяна та Тимур Тимченки. Глядачі Суспільного побачать постановочні зйомки, історичну реконструкція, коментарі експертів, істориків, очевидців. Як кажуть автори, телепроєкт — це «демонстрація людяності у трагічні моменти нашої історії».

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Оперативні та якісні новини Рівненщини — читайте на цифрових платформах Суспільного у Рівному