Рівненський «кіборг» про оборону Донецького аеропорту — в інтерв’ю для «Суспільне. Спротив»

Рівненський «кіборг» про оборону Донецького аеропорту — в інтерв’ю для «Суспільне. Спротив»

19 січ. 2023

20 січня в Україні вшановують захисників Донецького аеропорту. Українські воїни тримали оборону летовища впродовж 242-х днів — із 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року. Ці героїчні бої увійшли в історію України як одні з найзапекліших під час російсько-української війни. За стійкість, безстрашність і непереможність захисників Донецького аеропорту назвали «кіборгами».

Захисник Донецького аеропорту, заступник керівника управління патрульної поліції Рівненської області Андрій Ліснічук в ефірі всеукраїнського проєкту «Суспільне. Спротив» розповів про оборону аеропорту, а також про різницю між війною 2014 року і повномасштабним вторгненням рф в Україну та свій другий день народження.

«Наш підрозділ формувався з серпня до листопада 2014 року, це був третій батальйон 80-ї окремої аеромобільної бригади. Формувався він виключно з мобілізованих. У нас було кілька кадрових офіцерів, дехто з тих, які повернулися вже з відставки. Формувався він на 90% з жителів заходу України. Була своя, скажімо, войовнича ментальність. Всі ми дуже рвалися на фронт з перших днів початку підготовки. Хоча зараз я розумію, що добре, що нас протримали так довго тоді на полігоні. І вже десь під кінець нашої підготовки ми почали розуміти, що нас готують саме до аеропорту», — розповідає Андрій Ліснічук.

«Чи стратегічно аеропорт був важливим? Однозначно! Це було важливо й ідеологічно, і стратегічно. Як військовий авіаційний об’єкт він уже був абсолютно непридатний, тому що злітна смуга ще не була підірвана, але вона була пошкоджена настільки, що садити там літаки чи скидати навіть десантним способом особовий склад чи техніку було вже неможливо, в тому числі — через можливу роботу нашої протиповітряної оборони. Але, зрештою, це був, скажімо, ротний опорний пункт, який був безпосередньо на території столиці нашого ворога. Ось тому — так, утримувати його було важливо. Наскільки це було успішно і як би ця оборона велась зараз — важко сказати, тому що історія не знає умовного способу, але я впевнений, що зараз ця операція відбувалася б зовсім інакше», — розмірковує захисник.

Читайте також: «Суспільне. Спротив» на ютубі — де дивитись

«Ми повинні зрозуміти, що війна — це те, що триває щодня, і це те, що, на жаль, зараз повинно бути в житті кожного українця, не тільки інформаційно, не тільки ментально чи емоційно, а й в дієвому плані. Кожна дія — кожного українця, кожен українець відповідальний за нашу майбутню перемогу. Так само як кожен житель росії відповідає за військові злочини та за їхню агресію. І ми повинні зрозуміти, що тільки наші прямі дії призведуть до нашої перемоги», — каже Андрій.

Нагадаємо, інформаційний міжрегіональний проєкт «Суспільне. Спротив» виходить щобудня з 7:00 до 11:00, з 12:00 до 16:00 та з 17:00 до 21:00 одночасно на місцевих телеканалах Суспільного Мовлення і супутниковому телеканалі Суспільне Новини. Добірки-дайджести з проєкту — щосуботи (з повтором у неділю) з 7:00 до 10:00, з 12:00 до 15:00, з 17:00 до 20:00.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Оперативні та якісні новини Рівненщини — читайте на цифрових платформах Суспільного у Рівному:

За матеріалами Суспільне Рівне.