«Надзвичайний стан» — тема цьогорічного фестивалю про права людини Docudays UA на Рівненщині

«Надзвичайний стан» — тема цьогорічного фестивалю про права людини Docudays UA на Рівненщині

4 січ. 2023

Наприкінці грудня на Рівненщині відбувся 19 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. Суспільне Мовлення — інформаційний партнер фестивалю.

Учасники мали можливість обговорити та відрефлексувати непростий 2022 рік. Поділитися своїм досвідом та мотивацією, аби зі ще більшою силою та енергією працювати задля перемоги України в новому 2023 році.

Під час кінопоказів та обговорень йшлося про волонтерство під час війни, вплив війни на екологію та охорону здоров’я, жагу до життя захисників України.

«Цей буремний рік завершився. Ми надзвичайно вдячні всім захисникам та захисницям, які на фронті сміливо боронять Україну від російських загарбників. Та хочемо пригадати також і про тил, а саме про волонтерів та волонтерок. Дехто почав регулярно допомагати на гуманітарних складах, допомагати людям, які були вимушені покинути свої домівки, створювати протитанкових їжаків, допомагати евакуювати тваринок, плести сітки, збирати кошти та закуповувати все необхідне і ще багато чого іншого. А дехто навіть частково змінив сферу діяльності, як, наприклад, герої короткометражного фільму “Літургія протитанкових перешкод“», — говорить регіональна координаторка фестивалю Світлана Кухарук.

Серед запрошених на перегляд фільму «Літургія протитанкових перешкод» були військова волонтерка Ірина Стасюк та Сергій Мовчан — керівник департаменту документування воєнних злочинів Української Гельсінської спілки з прав людини.

Під час фестивалю відбулася правозахисна подія, у межах якої рівняни та гості мали можливість переглянути фільм «І кожна річка» режисерки Олесі Моргунець-Ісаєнко та, за участі фахової експертки координаторки проектів ГО «Екоклуб» Наталі Литвин, обговорити проблеми забруднення водойм і вплив воєнних дій на екологію.

«Наслідки війни є, і вони величезні, війна впливає загалом на всі компоненти природи. Наприклад, у повітря потрапляють небезпечні для здоров’я людей викиди від численних вибухів, пожеж, які відбуваються, у тому числі, на промислових об’єктах. Відбувається забруднення води через пошкодження систем водоочищення і водопостачання, також є значний вплив на рослинний і тваринний світ через лісові пожежі та знищення природного місця проживання тварин», — каже Наталя Литвин.
 

Читайте також: Рік попри все: Суспільне Мовлення у 2022 році

Пластуни і харцери у Здолбунівському краєзнавчому музеї переглянули та спільно обговорили документальний фільм режисера Дмитра Грешка «Між небом та горами»,який, зокрема, піднімає тему прав людини в контексті права на здоров’я. Після перегляду відбулася дискусія про систему охорони здоров’я в Україні та важливість своєчасного звернення по медичну допомогу.

Читайте також: «Суспільне. Спротив» на ютубі — де дивитись

29 грудня студенти й викладачі Національного університету «Острозька академія» долучилися до перегляду й обговорення фільму «Фортеця Маріуполь. Орест».

Студент Острозької академії, колишній керівник пресслужби полку «Азов», головний герой фільму Дмитро Козацький зауважив:

«Щасливий, що ми мали можливість говорити про Азовсталь, Маріуполь, на весь світ розповідати правду, яка там відбувалася. Незважаючи на все, повинні продовжувати жити, бо попри наш основний військовий фронт, маємо й інші фронти. Один із них це морально-психологічний, адже росіяни за допомогою своїх терористичних ударів по інфраструктурі, зверненнях із міст хочуть зламати дух українців. Але ми не повинні піддаватися на їхній вплив. Збройні Сили України перемагають росіян на військовому фронті, а нам необхідно перемагати ворога на морально-психологічному фронті».

Координаторка фестивалю на Рівненщині, студентка 3 курсу Острозької академії Світлана Кухарук зазначила, що цьогоріч фільм «Фортеця Маріуполь. Орест» потрапив до колекції фільмів Мандрівного.

«Коли ми дізналися про це, то виникло бажання організувати показ фільму спеціально для Острозької академії. Пам’ятаю, з якою гордістю колектив НаУОА поширював світлини, зроблені Дмитром Козацьким на "Азовсталі" в Маріуполі. А ще, з якою радістю всі читали й поширювали новини про те, що Дмитра визволили з російського полону, і, звісно, з нетерпінням чекали зустрічі в альма-матер. Тож ідея полягала в тому, щоб запросити для обговорення фільму Дмитра Козацького, який згодом відповів, що з радістю долучиться до події. Це чудова можливість безпосередньо поспілкуватися з героєм, дізнатися інформацію з перших вуст, поділитися своїми враженнями і, звісно, висловити вдячність», каже Світлана Кухарук.

До слова, «Фортеця Маріуполь»  —  це цикл історій, побудованих на відеодзвінках до воїнів, які були оточені російською армією в Маріуполі на заводі «Азовсталь». 

Модерувала зустрічі Марія Цип’ящук координаторка громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини в Рівненській області.

Про найцікавіше з фестивалю на Рівненщині слухайте у вечірньому ефірі Українського Радіо Рівне у п’ятницю, 6 січня.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах

Оперативні та якісні новини Рівненщини — читайте на цифрових платформах Суспільного у Рівному: