Пам’яті жертв голодоморів — документальні фільми Суспільного та інтерв’ю з очевидцями, які вижили

Пам’яті жертв голодоморів — документальні фільми Суспільного та інтерв’ю з очевидцями, які вижили

25 лис. 2022

Щорічно в четверту суботу листопада Україна та весь цивілізований світ вшановують День пам’яті жертв голодоморів в Україні, який цього року припадає на 26 листопада. Також у 2022 році — 90-ті роковини Голодомору 1932–1933 років.

Про репресивну політику сталінської влади щодо України та мільйони людей, які стали жертвами навмисного голоду, Суспільне Мовлення покаже в низці програм, тематичних фільмів та інтерв’ю з очевидцями, які пережили голод.

Читайте також: Олександр Зінченко: «путінська росія до 2030 року може нагадувати швейцарську конфедерацію»

Суспільне Культура

О 12:00 відбудеться хвилина мовчання.

О 12:01 та о 22:05 — документальна передача команди телеканалу Суспільне Культура «Бабусю, розкажи про Голодомор». Документальна стрічка режисерок Олени Зашко та Анни Єресько розповідає про трьох жінок, котрі вижили під час Голодомору 1932–1933 років. Історії жінок розказані крізь призму спогадів їхніх нащадків. Як зазначають авторки фільму, важливо не забувати про жахливу трагедію й намагатися зберегти історичну пам’ять, передаючи з покоління в покоління розповіді про події 1930-х років.

О 12:45 та о 19:00 дивіться документальний проєкт режисерки Суспільного Сніжани Потапчук «Діти великого голоду». У стрічці жителі селища Оржиця на Полтавщині розкажуть і покажуть, як пережили трагедію 1930-х років, коли були дітьми. Чим вони харчувалися та де переховували їжу? Їхні свідчення унікальні, бо можемо дізнатися правду про жахливу трагедію Голодомору від очевидців.

О 13:15 та о 17:20 ведуча Оля Носко у програмі «Ідемо в музей. Національний музей Голодомору-геноциду» розповість про те, як сталінська влада влаштувала один з найжахливіших злочинів проти людства у минулому сторіччі — Голодомор.  У програмі — причини такого нелюдського ставлення до українців та наслідки кровожерливої політики радянської влади. За оцінками істориків, кількість жертв сягає від 7 до 10 мільйонів людей, точну цифру загиблих важко встановити, оскільки не всі селяни мали документи, а більшовики старанно приховували правду про свої криваві злочини.

О 16:00 відбудеться хвилина мовчання та всеукраїнська акція «Запали свічку».

16:05 — документальна передача «Вбиті голодомором: реальна кількість жертв та докази штучності» розповідає про те, як жертви Голодомору в Україні стали політичним інструментом. Одні цілеспрямовано їх занижують, а інші — завищують. Скільки ж насправді загинуло від Голодомору і чи був він штучним? Проєкт Радіо Свобода на основі наукових відкриттів спростовує міфи і наводить докази. 

О 18:00 — «Духовні скарби. 35 хорових концертів Дмитра Бортнянського» — це проєкт про унікальний запис усіх 35 концертів Бортнянського в українській транслітерації, зокрема чотири хорові концерти: № 4, 15, 32, 34, покликані підтримати та популяризувати українське мистецтво. Духовна музика видатного композитора у виконанні Національної заслуженої академічної капели «Думка». Концерт був записаний на території національного заповідника «Софія Київська».

О 19:55 — показ художнього фільму «Поводир» режисера і сценариста Олеся Саніна. «Поводир, або Квіти мають очі» — це історичний драматичний фільм про мандри радянською Україною американського хлопчика та сліпого кобзаря, якого він супроводжує. Їхня подорож відбувається в роки колективізації та Голодомору. Фільм висувався від України на «Оскар» та був представлений на багатьох міжнародних кінофестивалях.

Місцеві телеканали Суспільного Мовлення 

Команда регіонального мовлення Суспільного готує низку історій від очевидців голодоморів та інтерв’ю з істориками й експертами для всеукраїнського телепроєкту «Суспільне. Спротив», які вийдуть упродовж 25–27 листопада. Над ним працюють журналісти мовника у всіх регіонах країни. 

25 листопада в інформаційному ранку «Суспільне. Спротив», який координує команда Суспільне Ужгород, журналісти говорили з депутатом румунського парламенту Миколою-Мирославом Петрецьким, ініціатором визнання Голодомору злочином проти українського народу, за яке там проголосували.

Читайте також: Героїчна оборона попри блокаду — документальний фільм Суспільного «Битва за Чернігів»

Команда денного ефіру, який готує Суспільне Рівне, продовжить аналізувати історичні події Великого Голоду. Журналісти відшукали хроніки Голодомору, щоб проілюструвати студійну розмову з Андрієм Козицьким — кандидатом історичних наук, науковим співробітником Інституту дослідження Голодомору Національного музею Голодомору-геноциду. Журналісти Суспільного поспілкувалися із 94-річною очевидицею Голодомору Оленою Гуртовенко. Жінка розповіла: хоч була тоді дитиною, але добре пам’ятає пережитий жах. 

У вечірньому ефірі «Суспільне Спротив», який координує Суспільне Львів, дослідниця Голодомору Наталія Дзюбенко-Мейс розповість, як трансформувалася тема Великого Голоду упродовж років. Медійний експерт, що спеціалізується на темі пропаганди, Євген Федченко розповість, як росія маніпулювала темою голодоморів у радянські часи й продовжує це робити нині. 

26 листопада о 12:00 та 16:00 відбудеться хвилина мовчання.

У День пам’яті жертв голодоморів команда Суспільного продовжить згадувати й аналізувати трагічну сторінку української історії у дайджестах «Суспільне. Спротив», які готують Суспільне Чернівці, Суспільне Чернігів та Суспільне Полтава

Щоразу більше країн світу визнають голодомор актом винищення людства. Натомість росія заперечує геноцид. Вона визнала, що причиною голоду була насильницька колективізація, і від нього постраждало багато регіонів СРСР. Аналітика цих подій у ранковому дайджесті «Суспільне. Спротив» — від заступника голови Українського інституту національної пам’яті Володимира Тиліщака. Як українці опиралися голодомору й тоталітарному режиму? Дивіться інтерв’ю Лесі Гасиджак, виконувачки обов’язків генерального директора Національного музею Голодомору-геноциду — в денному ефірі проєкту.

Любов Кочерга та Марія Соловйова змогли пережити Голодомор 1932–1933 років. Хоч їм було по 5 років, але пам’ятають, як їсти було нічого. Кажуть, що змушені були побиратися, аби знайти шматок хліба, їли гнилу картоплю й траву та пам’ятають людей, які пухли від голоду. Загалом, штучний масовий голод не тільки вбив 4 мільйони українців, (а за останніми даними Музею Голодомору  —  понад 10 мільйонів), а й лишив психологічну травму, яка відлунюється і в сучасних поколіннях. Чи змогли чотири покоління українців вилікувати її та як теперішня війна допомагає нам скинути ярмо наслідків Голодомору? Про це — у вечірньому дайджесті «Суспільне. Спротив».

Крім цього, слухайте спецпроєкти про Голодомор регіональних команд Українського Радіо. Докладніше про них — на сайтах регіональних філій.

На період трансляції Чемпіонату світу з футболу проєкт «Суспільне. Спротив» на місцевих телеканалах виходитиме за зміненим розкладом. 

Суспільне Новини

О 16:00 відбудеться всеукраїнська акція «Запали свічку», в межах якої всі охочі несуть свічки до пам’ятників жертвам. В акції також можна взяти участь, запаливши свічку у своєму вікні. 

Журналісти сайту Суспільне Новини висвітлюватимуть акцію з різних регіонів України, а також інші тематичні заходи, присвячені пам’яті жертвам голодоморів в Україні.