Запаси на зиму — поради Дарки Озерної глядачам проєкту «Суспільне. Спротив»

Запаси на зиму — поради Дарки Озерної глядачам проєкту «Суспільне. Спротив»

17 лис. 2022

Дарка Озерна – біологиня, популяризаторка науки, здорового способу життя. В інтерв’ю журналістці Суспільного Олені Ваховській для всеукраїнського проєкту «Суспільне. Спротив» вона розповіла, як підготуватися до зими в умовах повномасштабної війни та проблем з енергоносіями. Зокрема про те, які продукти варто запасати для формування здорового раціону, який запас ліків має бути у кожного та як утеплитися та зробити своє житло комфортним у разі відсутності опалення.

Читайте також: 11 — 17 листопада. Добірка від Суспільного у Рівному

«Це мають бути продукти різних категорій. Наприклад, легко запасти жири. Ми закуповуємо різні олії і зберігаємо їх у скляній тарі. Не запасайте багато сала та вершкового масла. Вони не настільки критично потрібні організму, та й масло зіпсується без морозилки. Хоча декілька пачок в морозилці можна тримати і регулярно їх оновлювати. І трохи сала теж – морозилці чи скляних банках. 

Щодо вуглеводів. Їх теж досить зручно запасати і зберігати. Вуглеводи – це різні каші. Не треба брати перловку, бо її довго варити, навіть замочену. Не треба брати рис – бо він дорогий і непоживний. Кускус – легко готується, проте теж непоживний і дорогий. Варто брати пшеничну кашу – вона цільнозлакова, поживна і легко готується. Можна купувати ячмінну кашу, плющену вівсянку. До вівсянки взагалі потрібно змінити ставлення – вона може бути не лише солодкою і десертом, але й солоною, з яйцем і сиром – це повноцінний прийом їжі. Картопля – вона зараз дешево коштує і якщо є де зберігати мішки з нею, то най буде», — радить Дарка Озерна.

«Білки. Запасати тушкованку я би не радила. В ній дуже багато жиру і вона досить дорого коштує, порівняно з тим об’ємом чистої білкової продукції, який ми отримуємо. Краще купити рибні консерви. Риба у власному соку, а не в олії буде краще, і її не треба гріти. Не беріть ковбасу, особливо таку темну, копчену. Коштує вона дорого, з’їдається швидко і ми не отримуємо нічого корисного, натомість сильно переплатили. Сочевиця і сочевичний суп – смачно, легко готується, розігрівається, смакує і на другий, і на третій день, заморожується прекрасно. Квасоля з баклажанами, з цибулею, з апельсином, з прянощами – вона смакує і гаряча, і її можна загортати в лаваш, можна з нею робити пиріжки. Білок пшениці і білок бобових разом нам дають усі амінокислоти, які нам потрібні», — каже Дарка.

«Також варто формувати запас із ліків, які є безрецептурними, проте ефективними. Це нестероїдні протизапальні препарати – жарознижуючі, безрецептурні знеболювальні, а також вітамін С. Я не адептка того, що все варто лікувати аскорбінкою – такого немає в медичних установах, бо це не ліки, які лікують. Проте якщо ви не їсте свіжу городину і садовину, і так триває тижнями, то відбувається дефіцит вітаміну С, при якому посилюються всі хвороби і навіть нормально не можуть загоюватись рани. Для немовлят доцільно мати запас молочної суміші, бо з такими пертурбаціями може зникати лактація – її потім можна відновити, але треба про це думати і мати варіанти», — рекомендує фахівчиня.

Дивіться «Суспільне. Спротив» щобудня з 7:00 до 11:00, з 12:00 до 16:00 та з 17:00 до 21:00 одночасно на місцевих телеканалах Суспільного. Добірки-дайджести найцікавіших інтерв’ю та матеріалів інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив» — щосуботи (з повтором у неділю) з 7:00 до 10:00, з 12:00 до 15:00, з 17:00 до 20:00. Онлайн дивитися «Суспільне. Спротив» можна на сайтах місцевих телеканалів Суспільного Мовлення і на ютуб-каналі Суспільне Новини.

Оперативні та якісні новини Рівненщини — читайте на цифрових платформах Суспільного у Рівному:

Нагадаємо, Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 місцеві телерадіокомпанії