UA: РІВНЕ відвідали фахівці суспільних мовників США

UA: РІВНЕ відвідали фахівці суспільних мовників США

17 кві. 2019

15-16 квітня Рівненську філію Суспільного відвідали представники компаній суспільного мовлення Сполучених Штатів Америки: Джонатан Беклі, продюсер радіокомпанії KQED (Сан-Франциско), та Емі Камінгс, телепродюсерка суспільного мовника IdeaStream (Клівленд, штат Огайо).

За словами Світлани Жолобайло, директорки “Програми партнерства в галузі мас-медіа в Україні”, яку адмініструє міжнародна неприбуткова організація IREX, у цій міжнародній програмі обміну досвідом беруть участь чотири філії Суспільного: Рівненська, Полтавська, Одеська та Закарпатська. Це право філії здобули на відкритому конкурсі й вже другий рік поспіль триває плідна співпраця.

Продюсери трьох філій українського суспільного мовника обмінялися досвідом із колегами, які працюють у команді суспільних мовників Сан-Франциско й Сан-Дієго (США).

Американські медійники поспілкувалися з керівництвом і колективом Рівненської філії та ознайомилися з роботою всіх структурних підрозділів. Розповіли про особливості діяльності американських суспільних мовників та відповіли на запитання рівненських колег.

Джонатан Беклі  наголосив, що найважливішим показником  популярності суспільного мовника є довіра до нього громади. За його словами, Суспільне в Америці починалося з просвітницьких телерадіоканалів навчальних закладів.

Система фінансування тамтешнього Суспільного відрізняється від тієї, що діє в Україні. У США суспільне існує коштом добровільних внесків громадян, організацій та різних фондів, які жертвують гроші на функціонування мовника, також є частка федерального фінансування. Проте така система не була створена одномоментно: співпраця громад суспільного мовлення в США триває вже майже 60 років. Підтримати Суспільне в Америці —  почесно й престижно.

Попри розбіжності в матеріальному й технічному забезпеченні, організаційній структурі, різних етапах становлення суспільного в США та суспільного в Україні спільним для мовників є головне — цінності й підходи до виготовлення контенту.

Загальним викликом у роботі телерадіокомпаній усього світу є масовий перехід споживача в digital. Тому перед мовниками постають завдання: як реагувати на ці зміни та якого типу контент пропонувати аудиторії, аби бути сучасними й гнучкими в нових реаліях медіа-ринку. Американські колеги розповіли про свій досвід у цьому напрямі, а команда UA: РІВНЕ поділилася власними напрацюваннями. Рівненський digital-відділ створює спеціальний брендований контент для цифрових платформ і щомісяця готує аналітику показників. Саме в день візиту американських гостей кількість підписників  Facebook-сторінки філії зросла до 20 024 осіб.

На думку Емі Камінгс, яка вперше мала нагоду познайомитися з українським регіональним суспільним мовником, команда UA: РІВНЕ за короткий період становлення Суспільного з мінімумом фінансового й технічного забезпечення досягла значних успіхів у виробництві великої кількості якісного контенту.

"Я не знала, чого чекати від цієї поїздки, — зазначила Емі Камінгс, а після ознайомлення з роботою філії вражена тим, що вдалось вибудувати із цієї структури за такий короткий час. Я зрозуміла, що насправді в суспільних мовників України та США більше спільного, ніж розбіжностей, адже основна місія Суспільного зробити спільноту кращою через медіа-ресурс".

У найближчих планах співпраці ознайомча поїздка до Сполучених Штатів керівниці творчої групи ранкового шоу UA: РІВНЕ Оксани Жужельської.

"Будь-яке нове знайомство це досвід. А коли мова йде про знайомство з редакціями, які десятиріччями працюють за стандартами й правилами суспільного мовника такий досвід переоцінити складно. Ми вже після першого знайомства знайшли точки дотику в наших редакціях і те, що відрізняє журналістику в Україні й США. Не йдеться навіть про різний рівень технічного забезпечення, ідеться про підходи до фінансування, про престиж Суспільного й честь бути його учасником. Звісно, тепер я чекаю на поїздку до США, аби побачити на практиці, як це все працює", — поділилася Оксана Жужельська.