Звірства росіян в Ягідному — на Суспільне Рівне покажуть нове розслідування «Щоденник вцілілої»

Звірства росіян в Ягідному — на Суспільне Рівне покажуть нове розслідування «Щоденник вцілілої»

27 жов. 2022

29 жовтня о 20:00 Cуспільне Рівне та усі телеканали регіональної мережі покажуть документальний фільм «Щоденник вцілілої», над яким працювала команда журналістів-розслідувачів Суспільного Мовлення.

Читайте також: Інфогігієна під час війни: «Правда НЕ посередині» відтепер на Суспільному

На основі щоденника жительки села Ягідне, що на Чернігівщині, журналісти розказали про 28 днів виживання у підвалі сільської школи, куди понад 350 жителів села силоміць загнали російські військові. 

«Люди з Ягідного, зокрема герої цього фільму, настільки міцні, настільки зібрані, сконцентровані, такі осмислені. Вони розповідають про те, що з ними відбулося так, що, я впевнена, жодної емоційної травми глядачі не отримають, натомість — розуміння того, що відбувалося і відбувається досі з нами. Це щось жахливе, надзвичайно жахливе. Люди, які стали героями нашого фільму, вистояли, змогли зібратися, а, отже, і ми маємо дивитися, чути їх, щоб вистояти разом», — розповіла під час прямого включення в марафон «Єдині новини #UAразом» продюсерка та співавторка фільму, а також шеф-редакторка редакції розслідування Суспільного Інна Білецька.

Вона додала, що Ягіднянська трагедія й інформація про те, чиїми наказами та руками вона була скоєна, має неодмінно потрапити до суду. Журналісти-розслідувачі Суспільного зуміли викрити один з підрозділів — Тувинську мотострілецьку бригаду з міста Кизил, республіка Тува, а також конкретних військових, причетних до знущань над ягіднянцями.

«Кожен з нас має цей фільм подивитися, тому що Ягідне порівнювали з концентраційним табором. Не знаю, чи ми маємо право такі порівняння робити, та це особлива історія з викристалізуваною жорстокістю, яка має отримати свою назву і з’явитися в міжнародному праві окремим прикладом і окремим судовим процесом у Гаазі з наступним рішенням», — зазначила Інна Білецька.

Зазначимо, у березні 2022 року російські окупанти перетворили село Ягідне в Чернігівській області на концтабір для українців — 366 людей використовували як живий щит для російських офіцерів. Майже місяць загнаних у шкільний підвал жителів утримували в нелюдських умовах. За цей час повільно і в муках померло десятеро людей. 

Раніше прем’єра документального розслідування «Щоденник вцілілої» відбулася на ютуб-каналі Суспільне Новини та в межах цілодобового інформаційного марафону «Єдині новини #UAразом». Фільм доступний для перегляду за посиланням.

Оперативні та якісні новини Рівненщини — читайте на цифрових платформах Суспільного у Рівному: