Розслідування «Четвертої влади» у співпраці із Суспільне Рівне — переможець конкурсу «Честь Професії»

Розслідування «Четвертої влади» у співпраці із Суспільне Рівне — переможець конкурсу «Честь Професії»

29 вер. 2022

Проєкт-розслідування «Четвертої влади» «Чорна скринька: чому пацієнти у Рівному платять за операції», виготовлений у співпраці із Суспільне Рівне через конкурс «Створюй із Суспільним. Розслідування», отримав спецприз «Найкраще розслідування у локальному медіа» конкурсу «Честь Професії», результати якого оголосили ввечері 29 вересня. 

Журналісти-розслідувачі агенції «Четверта влада», готуючи матеріал на замовлення Суспільного, знайшли докази, що прооперовані у Рівненських міській та обласній лікарнях самостійно оплачували базові медичні послуги, за які вже сплатила Національна служба здоров’я України. І гроші ці потрапляли не на офіційні рахунки медзакладів, а у кишеню медпрацівникам та приватним структурам. У другій частині розслідування — про те, як порушують права пацієнтів у Рівненській міській лікарні. Автори проєкту: Антоніна Торбіч, Анна Хіночик, Владислав Мартинчук (агенція журналістських розслідувань «Четверта влада») у співпраці із Суспільне Рівне.

Читайте також: 8 проєктів Суспільного потрапили у шортлист премії «Честь Професії»

«Це перша моя вагома нагорода в журналістиці, і це дуже велике для мене свято, я дякую своїй команді, яка допомагала мені робити цю роботу. 

З приводу цього матеріалу:  я думала це вже після повномасштабного вторгнення — про взагалі вразливість людини, і в яких моментах вона найвразливіша. І я зрозуміла, що це людина, яка хворіє, тому що окрім тягаря війни вона ще несе тягар своєї хвороби й інколи дуже серйозної хвороби. І коли в лікарнях дозволяють собі маніпулювати медпацієтами і вимагати з них заплатити гроші за те, за що вони не мали би платити. І коли це також продовжується — а я це вже побачила, і є підтвердження цього навіть з вчорашньої розмови з однією з героїнь мого сюжету, що така практика продовжується і далі — це дуже великий цинізм і я розумію, що ця нагорода, дійсно, вона є, але непочатий край роботи у цьому напрямку все ж таки залишається. 

І, я сподіваюся, настане колись той момент, коли лікарі, керівники медичних закладів — вони не просто будуть боятися брати з пацієнтів гроші за ті речі, за які вони не мали би їх брати, а в них нарешті проснеться совість. І вони будуть думати про те, що взявши гроші з когось, вони вганяють, можливо, в боргову яму котрогось зі своїх пацієнтів, який бореться з хворобою і ще й мусить думати про те, звідки взяти гроші», — розповіла Анна Хіночик під час промови із нагоди отримання спецпризу. 

Інші розслідування команди «Четверта влада» — за посиланням. 

Загалом, три проєкти Суспільного у трьох спецпризах — переможці XIII конкурсу професійної журналістики «Честь Професії», який проведено в межах події National Media Talk* 29 вересня. 

За перемогу цьогоріч змагалося 50 матеріалів-фіналістів у 6 основних, 2 спеціальних номінаціях та за 8 спецпризів конкурсу. Усього учасники подали 902 журналістські матеріали, оприлюднені в медіа з 1 січня 2021 року до 31 травня 2022 року.

Додамо, «Честь Професії» — це загальнонаціональний конкурс професійної журналістики, який проводиться з 2010 року. Організатор конкурсу — Національна асоціація медіа. 

Нагадаємо, Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media.

Оперативні та якісні новини Рівненщини — читайте на цифрових платформах Суспільного у Рівному: