8 проєктів Суспільного потрапили у шортлист премії «Честь Професії»

8 проєктів Суспільного потрапили у шортлист премії «Честь Професії»

14 вер. 2022

У вівторок, 13 вересня, вісім проєктів Суспільного у п’яти номінаціях та трьох спецпризах потрапили у шортлист фіналістів XIII конкурсу професійної журналістики «Честь Професії»

Цьогоріч на конкурс приймали журналістські матеріали, оприлюднені в медіа з 1 січня 2021 року до 31 травня 2022 року. Всього учасники подали 902 матеріали, з яких Відбіркова комісія та Журі обрали короткий список переможців. 

Читайте також: Суспільне в складі Журі та Відбіркової комісії конкурсу «Честь Професії»-2022

Номінація «Найкраще інтерв’ю» 

  • «Бабин Яр, антисемітизм, Хржановський та прем‘єра в Каннах. Інтерв’ю з Сергієм Лозницею» 

На Каннському кінофестивалі відбулась прем‘єра документального фільму Сергія Лозниці «Бабин Яр. Контекст». Стрічка присвячена масовим вбивствам євреїв в окупованому нацистами Києві у вересні 1941 року.

Кінознавець Лук’ян Галкін поговорив з режисером про те, чому населення Києва та Львова вітали нацистів та чи висвітлені ці причини у фільмі «Бабин Яр. Контекст», про український антисемітизм під час Другої світової війни та про доречність росіян Ільї Хржановського й Михайла Фрідмана у роботі Меморіалу «Бабин Яр».

Автор: Лук’ян Галкін, виконавчий продюсер телеканалу Суспільне Культура.

Спецприз «Найкраще новинне висвітлення резонансної події в локальному медіа»

  • «Історія чоловіка, який вибрався з могили після розстрілу. Лежав між двома вбитими братами»

Зміг вибратися з могили після того, як росіяни розстріляли його в лісопосадці разом з двома братами. Це сталося на Чернігівщині. Троє братів потрапили у полон до росіян після окупації села, пройшло три доби допитів та розстріл. Після звільнення села могилу розшукали, там було вже два тіла. У чоловіків були зв’язані ноги та руки і вогнепальні поранення в голову, підтвердив Суспільному прокурор Чернігівської окружної прокуратури Сергій Хамайко. Журналісти Суспільне Чернігів знайшли третього брата і показали його історію.

Автор: Олександр Котенко, спеціальний кореспондент Суспільне Чернігів.

Номінація «Найкраща аналітика»

  • «Торговці мріями»

Як працює сурогатне материнство в Україні? Про це розповідає документальний фільм-розслідування Суспільного «Торговці мріями». 16 тисяч доларів за те, щоб виносити чужу дитину на замовлення іноземців. На цю або подібні пропозиції щорічно погоджуються сотні, а можливо, і тисячі українських жінок. Офіційних підрахунків дітей, народжених за програмами сурогатного материнства, державні органи не ведуть.

З яких мотивів українські жінки йдуть у програми сурогатного материнства? Скільки за це платять? Що проходять сурогатні матері, щоб народити дитину для чужих людей? Які обмеження накладають на жінок під час участі у програмах? Чи захищає бодай якось держава дітей, народжених на замовлення іноземців? І що стається з немовлятами, якщо замовники відмовляються їх забирати?

Автори: команда редакції розслідувань Департаменту новин Суспільного Інна Білецька, Олександр Стратонов, Дмитро Бондар, Алла Садовник.

Номінація «Найкраще розслідування»

  • «Поки Бог не бачить»

До журналістів Суспільного звернулася 65-річна Алла, сина якої забили до смерті у реабілітаційному центрі. Трохи згодом у редакцію написав Вадим, який днями у такому ж закладі втратив брата. Обидві історії об’єднує релігійна організація «Нове покоління», з якою пов’язані ці реабілітаційні центри. 

Журналісти починають досліджувати діяльність цих закладів і натрапляють на приголомшливі факти знущань, трудової експлуатації людей, які перебувають у вразливому становищі. І — головне — жорстокі вбивства, за які досі ніхто не поніс покарання. Тим часом центри продовжують свою діяльність.

Автори: команда редакції розслідувань Департаменту новин Суспільного Катерина Лихогляд, Інна Білецька, Дмитро Бондар, Павло Ільчук, Олександр Стратонов.

Спецприз «Найкраще розслідування у локальному медіа»

  • «Чорна скринька: чому пацієнти у Рівному платять за операції»

Журналісти-розслідувачі агенції «Четверта влада», готуючи матеріал на замовлення Суспільного, знайшли докази, що прооперовані у Рівненських міській та обласній лікарнях самостійно оплачували базові медичні послуги, за які вже сплатила Національна служба здоров’я України. І гроші ці потрапляли не на офіційні рахунки медзакладів, а у кишеню медпрацівникам та приватним структурам. У другій частині розслідування — про те, як порушують права пацієнтів у Рівненській міській лікарні.

Автори проєкту: Антоніна Торбіч, Анна Хіночик, Владислав Мартинчук (агенція журналістських розслідувань «Четверта влада») у співпраці із Суспільне Рівне.

Номінація «Найкраща публіцистика»

  • «Як живе підрозділ українських воїнів, які боронять Запорізький край»

Бригади територіальної оборони Запоріжжя — потужна складова Сил оборони Запорізького краю. Вони виходять на бойові завдання майже на всій лінії зіткнення із російськими окупаційними військами. Як живе і з кого складається один із підрозділів українських воїнів?

Автори: журналістка Наталія Андреєва, монтажер Максим Савчук (Суспільне Запоріжжя), Олександр Голобородько, Олександр Рубан. 

  • Документальний цикл «Діагноз: Вільні» 

Радянська влада за часів Андропова та Хрущова почала використовувати такий інструмент репресій як «каральна психіатрія». Тоді до спецпсихлікарень запроторили близько 2 млн політв’язнів, серед яких українські науковці, митці, письменники, політичні та громадські діячі. Одна з таких лікарень розташовувалася у Дніпропетровську.

Авторка проєкту: Дар’я Твердохліб у співпраці із Суспільне Дніпро.

Обидва проєкти також потрапили до переліку претендентів на спецприз «Найкраща публіцистика в локальному медіа».

Спеціальна номінація від ГО «Жінки в медіа» — «Найкращий матеріал на тему прав жінок, дотримання гендерної рівності»

  • «"Жінки на війні були завжди" — історія ветеранки Марії Берлінської»

Близько 57 тисяч військовослужбовиць та жінок-цивільних служать і працюють в українській армії — такі дані наводять у Збройних силах України. Марія Берлінська — ветеранка АТО/ООС та волонтерка. З часів Майдану Марія очолила низку ініціатив, запроваджених в Україні вперше. Серед них — Центр підтримки аеророзвідки, адвокаційна кампанія «Невидимий батальйон», Жіночий ветеранський рух. Разом із колегами вона порушила питання гендерної дискримінації у війську, домоглася змін у законодавстві й долучилася до руйнування стереотипів. Чим шкідливі ці стереотипи та чому турботу про жінок Марія називає фарисейською?

Автори: команда проєкту «Ранок на Суспільному» Ірина Дєдушева, Ернес Сарихаліл, Ірина Приходько.

Переможців конкурсу «Честь Професії 2022» у всіх номінаціях оголосять на церемонії нагородження, яка пройде в онлайн форматі наприкінці вересня. 

Додамо, «Честь Професії» — це загальнонаціональний конкурс професійної журналістики, який проводиться з 2010 року. Організатор конкурсу — Національна асоціація медіа. 

Нагадаємо, Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media.

Фото — з фейсбук-сторінки премії «Честь Професії»