День Незалежності із «Суспільне. Спротив»: що залишилося за кадром

День Незалежності із «Суспільне. Спротив»: що залишилося за кадром

26 сер. 2022

12 годин прямого ефіру, виїзні майданчики просто неба, розмови зі знаковими людьми та очевидцями історичних подій Незалежності — регіональна команда Суспільного Мовлення 24 серпня провела спецефір інформаційного міжрегіонального проєкту «Суспільне. Спротив»

Метою для команди спецефіру, присвяченого Дню Незалежності України, було інформаційно охопити весь день та головні сфери життя країни. Вранці йшлося про культуру, освіту і спорт. Удень — економічну та соціальну сфери. Ввечері — про внутрішню й зовнішню політику України. Щогодини виходили новини, а на завершення кожного 4-годинного блоку — обговорення майбутнього України та опитування українців з різних регіонів країни. Виїзні майданчики Суспільного просто неба працювали в Ужгороді, Чернівцях та Львові. 

«Дванадцять годин прямого ефіру на всю Україну в особливий для нашої країни день. Ми провели його разом — на виїзних майданчиках Суспільного, у студіях з очевидцями Незалежності, і навіть у бомбосховищах — через численні загрози ракетних обстрілів. Наша команда разом із телеглядачем регіональних телеканалів пригадала всі ключові події для країни минулих 30 років. А дехто навіть згадав, як працював за камерою чи режисерським пультом під час тих подій», — розповіла креативна продюсерка регіонального мовлення Суспільного Катерина Жуліна.

Читайте також: Ті, що творять сучасну історію країни. Добірка інтерв’ю для «Суспільне. Спротив» 

Розпочався ранковий інформаційний спецефір Суспільного із бомбосховища — через оголошену повітряну тривогу за кілька хвилин до початку програми. Ведуча Марія Лукей вийшла в ефір з головними новинами за ніч, згодом ефір продовжили з укриття Тетяна Мендель та Олександр Бодня. Після відбою із виїзного майданчика Суспільного, який розгорнули у центрі Ужгорода, включався наживо щогодини Олександр Курта. Виходили в ефір на фоні історичної будівлі Лінгвістичної гімназії ім. Т Г. Шевченка, будівлях 1912 року і найдовшої в Європі липової алеї на перетині вулиць Корзо і набережної Незалежності.

«Команда спрацювала надзвичайно злагоджено, хоча інколи відчувався брак постійного досвіду роботи з виїзними студіями. Ми дуже хотіли б збільшити частку роботи інформаційного ранку в подібному форматі, аби забезпечити глядача ще якіснішим та цікавішим контентом, — каже продюсер Суспільне Ужгород Євген Тичина. — Спікери — кожен у своїй сфері — цікаві й харизматичні. Останнє включення було з Іриною Галай, першою жінкою в Україні, яка підкорила найвищі вершини на планеті  —  Еверест і К2. Також в ефірі були Степан Селменський, який розповів про організацію першого матчу збірної України з футболу в Ужгороді проти збірної Угорщини. Професорка УжНУ познайомила з історією впровадження Болонського процесу в Ужгородському університеті, а письменник Олександр Гаврош говорив про літературу і кіно часів незалежності. Зокрема, досвід екранізації власного твору "Іван Сила"».

Повне відео ранкового інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив» дивіться за посиланням

Читайте також: Суспільне презентувало фотопроєкт про військових командирів, народжених за Незалежності

На всіх регіональних телеканалах Суспільного марафон «Суспільне. Спротив» уперше вийшов у денні години, з 12:00 до 16:00, саме на День Незалежності. Ведучим спецефіру став Роман Свирида, про новини щогодини розповідала Тетяна Климчук.

Роман Свирида та Тетяна Климчук

Упродовж чотирьох ефірних годин двічі оголошували повітряну тривогу, тож команда з головної студії змушена була швидко переміститися до бомбосховища.

Роман Свирида та Мар’яна Рева, очільниця БФ «Скарбниця надії»

«Ми ретельно готувалися. Ефір, як на мене, вийшов цікавим і насиченим, хоча й дещо нестандартним як для проєкту “Суспільне. Спротив”, адже говорили не лише про сьогодення, а й про те, що було упродовж усіх років незалежності. Згідно з концепцією, ми робили акцент на соціально-економічних процесах та явищах. Мені, наприклад, було особливо цікаво почути колишнього міністра економіки Володимира Ланового. 

Сергій Татаренко

Хочу подякувати за злагоджену роботу іншим філіям Суспільного. Особливо чернівецьким колегам за круті вуличні інтерв’ю, а колегам з Луцька — за три історичні сюжети, які вони підготували спеціально для цього ефіру. Старт, як на мене, вдався. Надалі ж на нашу команду чекає складна, у чомусь рутинна робота, яка, сподіваюся, знайде позитивний відгук у глядача», — каже продюсер Суспільне Рівне Сергій Татаренко.

Читайте також: Про відважних українців минулого та сучасності — у спецпроєктах Суспільного до Дня Незалежності

Про перші роки незалежності у студії денного спецефіру розповів перший представник Президента України на Рівненщині Роман Василишин. Про перепис населення говорив соціолог Олександр Субот. Очільниця благодійного фонду «Скарбниця надії», волонтерка Мар’яна Рева, та директорка департаменту програм допомоги благодійного фонду «Таблеточки» Юлія Наговіцина наголосили в розмові на суспільному значенні волонтерського руху в Україні. Проблеми економічного становища та перспективи відбудови України у студії обговорили із доктором економічних наук Дмитром Нікітенком. Окрім того, до розмови у студії долучилась заступниця міністра молоді та спорту України Марина Попатенко. Під час обіднього блоку на телеглядачів очікували включення наживо із центру Чернівців. Ведуча виїзного майданчика Суспільного просто неба — Аліна Хрищук.

«Інтерв’ю у День Незалежності України цьогоріч набули ще глибших сенсів. Обговорюючи на виїзній студії ринкові відносини 90-х, трудову міграцію на початку 2000-х, розвиток громадянського суспільства упродовж минулих 10 років, ми все ж поверталися до нашої історичної пам’яті, до нашої культури та світогляду. Говорили, як московити впливали на нашу ідентичність і як ми ставали рушієм змін у своїх громадах. Звичайно, спілкувались і про прийдешнє, — розповідає Аліна Хрищук, — ворог сподівається, що майбутнього у нас немає, але вільний український народ вже об’єднує спільна ідея — перемогти. Так, ми знаємо ціну незалежності. А ось наша воля ціни не має».

Аліна Хрищук

Повне відео обіднього інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив» дивіться за посиланням

Вечірній інформаційний ефір «Суспільне. Спротив» також розпочався із бомбосховища. Включення з майданчика Суспільного, який розгорнувся біля Меморіалу пам’яті Героїв Небесної Сотні, через повітряну тривогу відклали на годину. Розмову з Олегом Турієм, директором Інституту історії Церкви Українського католицького університету, ведуча Інна Москвіна розпочала просто неба на локації, але продовжила в укритті через чергову загрозу ракетного удару. Ведучими у студії проєкту були Олеся Вакуленко та Олександр Єльцов, а щогодинних випусків новин — Світлана Стеценко

Олеся Вакуленко та Олександр Єльцов

Спікерами вечірнього ефіру стали: міністр закордонних справ України (2014-2019) Павло Клімкін, який проаналізував міжнародну допомогу України, спортивний журналіст Ігор Циганик згадав, як минало в Україні Євро-2021, одна з ініціаторок львівського Євромайдану Меланія Подоляк, учасник Революції Гідності, військовослужбовець Андрій Соколов, журналіст Віталій Портніков, а також історик та народний депутат України Володимир В’ятрович, який розповів про те, як зберегти й сформувати історичну пам’ять, та журналістка Мирослава Ґонґадзе, яка розповіла про те, як змінювалося ставлення до України у США упродовж останніх 20 років.

«В День Незалежності, попри більші загрози авіаударів, ми прагнули не втратити якості ефіру, тому запланували виїзну студію з урахуванням укриття поблизу. Цілу годину перший гість та хоровий колектив чекали в бомбосховищі через повітряну тривогу. Але після відбою все ж включення відбулося. Дякую команді, яка зробила все можливе і неможливе, щоб початковий сценарій спецефіру було максимально збережено», — розповідає Ольга Крупник, випускова редакторка вечірнього ефіру «Суспільне. Спротив».

Повне відео вечірнього інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив» дивіться за посиланням

Нагадаємо, інформаційний міжрегіональний проєкт «Суспільне. Спротив» виходить щобудня з 7:00 до 11:00, з 12:00 до 16:00 та з 17:00 до 21:00 одночасно на усіх регіональних телеканалах Суспільного. Це новини без маніпуляцій і за стандартами журналістики, включення з усіх регіонів України, практичні рекомендації, як виживати та жити під час війни.

Онлайн дивитися регіональні телеканали Суспільного Мовлення можна на сайтах філій і на ютуб-каналі Суспільне Новини.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура, всеукраїнські канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media.