Фотопроєкт Суспільного про командирів, народжених за Незалежності: «Шифер» з Рівненщини

Фотопроєкт Суспільного про командирів, народжених за Незалежності: «Шифер» з Рівненщини

24 сер. 2022

31-шу річницю Незалежності ми зустрічаємо із понад двома тисячами кілометрів фронту. На кожній ділянці — молоді командири та командирки, які в різний спосіб потрапили до війська — за вибором, за покликанням, за необхідністю. Цього дня команда Суспільного Мовлення хоче показати їхні обличчя. Усіх наших героїв об’єднує бажання бути зі «своїми людьми, там, де найважче».

Олександр Шафранський, 24 роки родом з Рівненщини. Командир 6-ї роти 2-го батальйону 93-ї окремої механізованої бригади ЗСУ «Холодний Яр», у званні капітана.

Коли Олександр обирав професію, в Україні тривала війна. Це і скорегувало вибір — вступив в академію сухопутних військ. Після навчання у 2019 році вирушив на схід. Там і зустрів 24 лютого.

«У моїй сім’ї майже всі воювали: дід — в Афганістані, прадід — у Другій світовій. Я — учасник російсько-української війни», — говорить «Шифер». У його підпорядкуванні понад сотня військових: «Легкого на війні немає. А найважче — втрачати своїх людей». 

Що для Олександра незалежність: «Не залежати ні від кого, в самому прямому значенні. Ні від ЄС, ні від США, ні від Росії. Це можливо, коли в Україні буде вся зброя власного виробництва».

Про командирів з інших регіонів можна прочитати за посиланням.

Команда фотопроєкту:

Авторка проєкту, фотографка — Аліна Смутко

Фоторедакторка — Вікторія Курчинська

Продюсерки — Наталія Шимків та Анастасія Ісаєнкова

Авторка ідеї та редакторка проєкту — Христина Гаврилюк

За допомогу в створенні фотопроєкту вдячні: пресофіцерці 93-ї окремої механізованої бригади ЗСУ «Холодний Яр» Ірині Рибаковій; речниці Українського добровольчого батальйону «ОДЧ Карпатська Січ» Василині Наконечній; старшому солдатові 93-ї окремої механізованої бригади ЗСУ «Холодний Яр» Владиславу Косовському.


Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media.