Спецефір Суспільного «Україна. Молодь діє». Як це було

Спецефір Суспільного «Україна. Молодь діє». Як це було

15 сер. 2022

12 серпня в Україні відзначали вперше Міжнародний день молоді. Чим живе сучасна молодь та як змінилось їхнє життя в умовах повномасштабної війни Росії проти України — команда Суспільне Рівне у аналізувала у спецефірі «Україна. Молодь діє» наживо з Острога, молодіжної столиці України 2022. 

Спецефір транслювали на телеканалі Суспільне Рівне, на сайті філії онлайн, на ютуб-каналі Першого та регіональних телеканалах Суспільного.

Острозька академія — найстаріший вищий навчальний заклад Східної Європи. Саме у книгозбірні навчального закладу працювала виїзна студія Суспільного. За словами продюсера Суспільне Рівне Сергія Татаренка, до спецефіру готувалися більше тижня. Попри складні погодні умови, команда спрацювала відмінно.

«Ми планували розмістити виїзну студію в чудовому парку Острозької академії: підготували напередодні локацію і все протестували. Але в день ефіру пішов дуже сильний дощ у Рівному і в Острозі, тому від ідеї вуличної студії відмовились, перебрались до затишного приміщення бібліотеки Острозької академії. Думали, що там вже погода не завадить, але вдарила потужна гроза, яка додала екстриму в наш ефір. На тридцятій хвилині блискавкою вибило світло в Острозі. Ми готувались до повітряних тривог, а проблеми з’явились, звідки не очікували. Вважаю, що команда з гідністю впоралась з усіма випробуваннями. Хочу відзначити героїзм ведучого Романа Свириди. Місяць тому він серйозно травмував ногу. Але спеціально для цього проєкту дочасно зняв гіпс і на високому рівні провів непростий ефір», — ділиться Сергій Татаренко.

Ведучі двогодинного спецефіру — журналісти Суспільне Рівне Інеса Пославська та Роман Свирида.

Читайте також: Головна радіотрансляція літа: бій Усик — Джошуа на Радіо Промінь

Зворушливі телеісторії про молодих військових, волонтерів, артистів, винахідників, краєзнавців, відмінників навчання, спортсменів  підготували колеги з регіональних філій Суспільного: Суспільне Рівне, Суспільне Суми, Суспільне Харків, Суспільне Миколаїв, Суспільне Кропивницький, Суспільне Чернігів, Суспільне Черкаси, Суспільне Тернопіль, Суспільне Житомир.

Із десяти з половиною мільйонів українців та українок віком від 14-ти до 35-ти років, — 200 тисяч, зі зброєю в руках захищають нашу державу. Ще два мільйони — працюють, волонтерять, розвивають підприємницькі ініціативи. 2 мільйони молодих українців — виїхали за кордон і стільки ж стали внутрішньо переміщеними особами. Таку статистику озвучила  у спецефірі «Україна. Молодь діє» заступниця міністра молоді та спорту України Марина Потапенко, яка долучилась до розмови онлайн.

«Молодь — завжди в авангарді подій і змін. Молодь — це вагома частина суспільства, яка завжди своїми новітніми підходами, ідеями, ініціативами змінює його. Українська молодь зараз змінює наше українське суспільство. Цінності нового Дня молоді —  це про діалог, демократію, свободу, ті європейські прагнення, які в нас є і які ми підтверджуємо щодня, і тому новий День молоді, це про те, що молода людина в Україні — велика цінність.Тільки спільно з молодими людьми, ми зможемо відбудувати і змінити нашу країну, зробити її саме такою, якою ми хочемо», — зазначила Марина Потапенко.

Як шістнадцятитисячний Острог виборов статус Молодіжноїх столиці України серед  фіналістів проєкту міст-мільйонників та обласних центрів, поділилась координаторка проєкту «Острог — молодіжна столиця України» Ольга Стецюк. За її словами, із 16 тисяч населення Острога, 9 тисяч — молодь, 3 тисячі — студенти Острозької академії, сповнені найрізноманітніших освітніх та громадських ініціатив.

Читайте також: Вечір боксу на Суспільне Рівне — Олександр Усик проти Ентоні Джошуа

Докладніше про волонтерський штаб Острозької академії, благодійний фонд «Культурний опір», студентське життя та формування сучасного молодіжного світогляду у студії говорила Анастасія Соляр, представниця «Братства спудеїв Острозької академії».

Як осучаснити музейну справу і заохотити до відвідування музеїв молодь, під час спецефіру розповіли: заступник Острозького державного історико-культурного заповідника Андрій Брижук та молодий історик-екскурсовод з Житомирщини Тарас Коновалов.

А голова молодіжної ради Бучанської тергромади Любомир Джанов, під час увімкнення, поділився, як під час окупації росіянами Бучі активісти допомагали місцевим вижити, а після звільнення — створили для них інтерактивну карту діючих магазинів та пунктів допомоги.

Про вплив війни на рівень знань учнів та працездатність викладачів, результати складання мультипредметного тесту та майбутній старт вступної кампанії до вишів йшлося під час увімкнення до ефіру директора Хмельницької гімназії Святослава Ратушняка.

Як підтримують Батьківщину молоді українці за кордоном, розповіла колега із Суспільного Наталія Поліщук, яка на час війни переїхала з родиною до Іспанії та організувала там курси з вивчення української мови для переселенців. 

Повне відео спецефіру дивіться за посиланням. 

Оперативні та якісні новини Рівненщини — читайте на цифрових платформах Суспільного у Рівному:

Суспільне Рівне разом із загальнонаціональними телеканалами Перший та Суспільне Культура й каналами Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне Мовлення.