«Президентська колиска»: яким Леоніда Кравчука пам’ятають на Рівненщині

«Президентська колиска»: яким Леоніда Кравчука пам’ятають на Рівненщині

12 тра. 2022

10 травня відійшов у засвіти перший Президент України — Леонід Кравчук, життя якого пов’язане із Рівненщиною: його батьківщиною є село Великий Житин поблизу Рівного. 

Команда Суспільне Рівне розшукала у архівних матеріалах різних років та розмістила в ефірі та на цифрових платформах мовника добірку коментарів про те, як відгукувались про нього на малій батьківщині, що він казав про свій підхід до роботи та як про нього говорили місцеві політики.

У 2019 році, готуючи діджитал-проєкт Суспільного «Президентська колиска», творча група Суспільне Рівне відвідала Великий Житин, поспілкувалася з його мешканцями й з родичами, зафільмувала місце, де стояла рідна хата Леоніда Макаровича.

Журналісти Суспільного записали розповіді викладачів Рівненського кооперативного технікуму, де навчався майбутній Президент. Знайомі відзначали його кмітливість і стверджують, що це — родинна риса. А ще, казали його друзі та знайомі, Леонід Кравчук мав хороше почуття гумору.

«Є анекдот про Леоніда Макаровича. Кажуть: “Леоніде Макаровичу, на вулиці дощ, а ви парасольку не взяли”. А він: “Не переживайте, я між крапельками”. От він завжди вмів вийти із критичної ситуації таким чином, щоб її не загострити, а навпаки — розрядити», — розповідав представник президента в Рівненській області (1992-1994 рр.) Роман Василишин.

В інтерв’ю рівненським журналістам Кравчук, коментуючи добровільну відмову України від ядерної зброї, пояснював: таким чином держава засвідчила свою добру волю всій світовій спільноті. При цьому перший президент неодноразово казав, що на ядерному роззброєнні наполягали Росія та США.

У четвер, 12 травня, о 18:15 Українське Радіо представить радіофільм пам’яті першого Президента України Леоніда Кравчука з використанням останнього прижиттєвого радіоінтерв’ю для програми «Персона ґрата». Також цього дня о 22:00 в ефірі UA: РІВНЕ та всіх регіональних телеканалів Суспільного покажуть дві серії документального серіалу «Колапс. Як українці зруйнували імперію зла» за участі Кравчука.

Суспільне Рівне разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне Мовлення

Оперативні та якісні новини Рівненщини — читайте на цифрових платформах Суспільного у Рівному: