«Всі рішення приймають за їжею». Євген Клопотенко — в ексклюзивному інтерв’ю для Суспільне Рівне

«Всі рішення приймають за їжею». Євген Клопотенко — в ексклюзивному інтерв’ю для Суспільне Рівне

3 тра. 2022

Кулінар, шеф-кухар, ресторатор та автор оновленого меню для школярів, ведучий кулінарно-літературного шоу «Енеїда» на Суспільному Євген Клопотенко приїхав до Рівного взяти участь у «Кулінарному батлі» — майстер-класі для внутрішніх переселенців. У ексклюзивному інтерв’ю журналісту Суспільне Рівне Роману Свириді кулінар розповів про свою кулінарно-дипломатичну місію. 

«Те, що нас об’єднує, — це їжа: борщ, вареники, пампушки, — це точно наша цінність, навколо якої можемо будувати наступні розмови. Всі рішення приймають за їжею, всі перемовини відбуваються за їжею. Ви любите борщ і я люблю борщ. Якщо у нас є щось спільне — ми є однією нацією», — вважає Євген Клопотенко.

     Читайте також: Євробачення-2022: де дивитися

У розмові з Романом Свиридою Євген поділився подробицями проєкту «Український борщ єднання», спрогнозував,  коли з’явиться вулиця Борщова у Києві, поміркував,  як зміцнити країну через їжу, розповів про свою міжнародну кулінарно-дипломатичну місію, соціальний проєкт бістро «Інші», згадав про нове меню для українських школярів та подякував українським рестораторам, які харчують тисячі цивільних, армію і тероборону.

«Цю розмову з Євгеном Клопотенком мені хотілося присвятити не конкретно темі кулінарії, а її соціальній та дипломатичній складовій. Готуючись до інтерв’ю, знав про бістро “Інші” у Львові, яке Євген відкрив зокрема й з метою допомогти внутрішнім переселенцям, про його візити до Польщі та Німеччини задля промоції української кухні та культури, про ініціативу перейменування однієї зі столичних вулиць на Борщову. Саме про це намагався розпитати більше», — говорить Роман Свирида.

     Читайте також: «Аби в полоні дізналися, що це я сказав, — я б не повернувся»: черкащанин-автор фрази про «воєнний корабль»

«Ресторатори, не домовляючись між собою, знають, що працюють на єдиний результат. Якщо у пересічних українців є змога ходити до ресторанів — це чудово, а можна купити хоча б салат для підтримки бізнесу. Величезна подяка волонтерам, які допомагають кухарям. Ми ніколи не повинні забувати цієї спільної праці і плекати такі моменти об’єднання. Ми зараз єдиний загальноукраїнський організм, варто про це пам’ятати й нести далі», — зазначає Євген.

Більше дивіться у повному інтерв’ю для Суспільне Рівне: 

На початку майстер-класу Євген Клопотенко показав, як розкачувати тісто, потому — наповнювати піцу інгредієнтами: соусом, грибами, кукурудзою, м’ясом курки. Перед шеф-кухарем дві команди — діти та дорослі. 

«Я розпочну дуже багато майстер-класів, це буде схоже до такого формату, як тут. Зараз це пілотний проєкт, і влітку аж до самого вересня ми будемо їздити. У нас буде плюс-мінус 70 поїздок, шість регіонів, де ми будемо робити щось схоже, говорити про те, як їжа може психологічно допомогти відійти від того, що відбувається», — каже Євген Клопотенко.

«Ми будемо брати креативом — робити прикольну форму, бо дорослі будуть робити все стандартно, а ми будемо робити прикольне і незвичне», — каже Клопотенко своїм учням.

Учасниця майстеркласу Юлія Хіжко приїхала у Рівне з Донеччини. Жінка розповіла, що найчастіше вдома готує борщ, а на піцу ходять у піцерію.

Донька пані Юлії — у команді суперників. Свою піцу Євангеліна приготувала швидше за маму. Дівчинка розповідає: це тому, що її піца була маленькою, а ще тому, що на початку Євген Клопотенко підняв їй настрій. 

Оперативні та якісні новини Рівненщини — читайте на цифрових платформах Суспільного у Рівному:

Нагадаємо, Суспільне Рівне разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне Мовлення