«Ми Є!» Великодній мистецький проєкт із Рівного — на Суспільному

«Ми Є!» Великодній мистецький проєкт із Рівного — на Суспільному

20 кві. 2022

24 квітня, на Великдень за юліанським календарем, о 18:40 в ефірі телеканалу UA: РІВНЕ та усіх регіональних каналів Суспільного дивіться Великодній мистецький проект «Ми Є!»

Проєкт втілила Рівненська обласна філармонія у співтворчості із провідними музикантами та літераторами Рівненщини. Команда Суспільного у Рівному — співорганізатор мистецької події.

«До нас звернулись представники Рівненської обласної філармонії, з якою ми тісно співпрацюємо, з ідеєю, у цей непростий час, створити в ефірі свято музики і творчості. Ми з радістю відгукнулись і вирішили відзняти і показати цей проєкт. Ініціатор проєкту, Олександр Тарасенко — відомий рівнянин, який працював у Києві, а зараз об’єднав навколо цієї ідеї місцевих і немісцевих митців», — каже продюсер Суспільне Рівне Сергій Татаренко.  

 

За словами ініціатора проєкту, Олександра Тарасенка, ідея програми на особливий цьогорічний Великдень — представити сучасні твори релігійного і громадянського звучання. Хормейстер Національної опери України зібрав хорових співаків з Києва, Дніпра, Одеси, Кривого Рогу та Рівного й у співпраці із Рівненським камерним оркестром презентує програму творів українських сучасних композиторів. Серед них: Євген Станкович, Валентин Сильвестров, Ганна Гаврилець, Юрій Шевченко, Лідія Васіна.

«Найголовніша мета проєкту, який покажуть на платформах Суспільного, — збір коштів на потреби Збройних сил України. Наш наступний меседж: коли промовляють гармати, музи не повинні мовчати. Це піднімає дух, гартує душі людей, надихає. Програма побудована так, щоб слухачі були впевнені у нашій перемозі. Назва проєкту “Ми Є!” походить від назви одного із творів Юрія Шевченка. Ми хочемо сказати усьому світу і перш за все собі: український народ є і його не подолати. І жодні загарбницькі дії і ніяка агресія не зможуть здолати народ високої європейської культури. Третя місія проєкту — своєрідна психологічна терапія. Надання відчуття потрібності і важливості артистам, які знайшли прихисток на заході України», — розповідає Олександр Тарасенко.

Під час концерту відбудеться всеукраїнська прем’єра твору «Ukrainale», сучасного естонського майстра Ерккі-Свен Тюйра, написаного композитором у перші дні російсько-української війни. Загалом, усі твори виконують у Рівному вперше.

У авторському виконанні прозвучить поезія рівненських митців Ірини Баковецької-Рачковської та Андрія Пермякова у поєднанні з найкращими зразками сучасної української хорової та інструментальної музики. 

Великодні хорові піснеспіви органічно доповнить історично-героїчний блок творів, що резонують із найтрагічнішими подіями сьогодення та просякнуті мотивами великої надії, віри і катарсису.

Вмикайте UA: РІВНЕ 24 квітня о 18:40, дивіться проєкт на ютуб–каналі мовника, на телеканалах Суспільного своїх регіонів, або на сайтах регіональних філій онлайн

Оперативні та якісні новини Рівненщини — читайте на цифрових платформах Суспільного у Рівному:

Нагадаємо, місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне Мовлення

Фото — Костянтина Гнітецького та Сергія Татаренка.