«Нам, як і раніше, важливо бути надійним джерелом», 一 продюсер Суспільне Рівне про роботу в умовах війни

«Нам, як і раніше, важливо бути надійним джерелом», 一 продюсер Суспільне Рівне про роботу в умовах війни

7 кві. 2022

Команда Суспільного мовника Рівненщини від початку повномасштабної війни росії з Україною щодня готує перевірені новини, актуальні інтерв’ю та ексклюзивні репортажі про події в області. Продовжує вихід в ефір інформаційно-аналітична передача «Сьогодні. Головне», започаткували щоденні спецвипуски на Українському Радіо Рівного. Журналісти працюють цілодобово: чергує діджитал-підрозділ, теле- та радіожурналісти вмикаються в ефір інформаційних марафонів. 

Як налагодили безперебійну роботу усіх підрозділів регіонального мовлення філії в умовах війни розповів продюсер Суспільне Рівне Сергій Татаренко.

Як змінилася в умовах війни робота журналістів?

— Попри шок, яким для усіх нас став початок війни, Рівненська філія Суспільного ні на день не переривала роботу. Навіть навпаки. Спецефіри на Українському Радіо Рівного почали виходити ще й у вихідні. Склали графік цілодобового чергування. І це стосується не лише діджиталу, який і раніше працював у подібному режимі. Наші журналісти у будь-який час доби готові включитися у прямий ефір всеукраїнського марафону «Єдині новини» та міжрегіонального «Суспільне. Спротив». Інженери навчилися миттєво вмикати повідомлення про повітряну тривогу —  як в теле-, так і в радіоефірі.  


Перший ефір із бомбосховища

— Безумовно, війна внесла свої корективи у роботу з інформацією. Ми і раніше відповідально підходили до стандартів інформаційного мовлення, зараз же виникло ще більше моментів, на які потрібно зважати. Іноді дуже хочеться про щось розповісти чи показати, але військові кажуть, що цього робити не варто, і ми не ставимо під сумнів їхні рекомендації. Нам, як і раніше, важливо бути надійним джерелом. І, вважаю, ми з цим завданням справляємося. Наприклад, на початок війни у нас в телеграмі було дві тисячі читачів, зараз майже сорок дві. І цей ріст завдяки якісній роботі моїх колег-новинарів.  Тому, переконаний, ми на правильному шляху.

 Телеведуча Катерина Сірук     

         Читайте також: «Як зараз живе вся Україна». Марафон «Суспільне. Спротив» — на UA: РІВНЕ

Як вдається виходити в ефір під час повітряних тривог, яких за цей час було більше сотні?

— Це був поступовий процес. З кожним днем, і тут треба віддати належне усій команді, наша резервна студія ставала все досконалішою. Оскільки у нас щодня шість випусків теленовин, іншого виходу не було. Перші новини зі сховища вийшли без сюжетів, була лише ведуча. Наступного дня доставили комп’ютер, інші гаджети, і в новинах з резервної студії з’явилися сюжети. 


Робочі моменти

— Серйозним випробування став загальнонаціональний проєкт «Новини. Підсумки». Це підсумкова тижнева програма, яку на вихідних по черзі готує кожна філія Суспільного для усієї України. Ми були одними з перших – 26 березня. Підготували майже годинний випуск, і тут затяжна тривога. До останнього сподівалися, що вона закінчиться. Але ні. Тому випуск дещо скоротили, і ризикнули виходити з резервної студії, яка ще не повністю була технічно готовою до такого великого формату. Наприклад, у ведучої не було суфлера, але Таня Климчук гідно впоралася з цим викликом. 

Щоденну сорокахвилинну програму «Сьогодні. Головне» теж видаєте з резервної студії?

— Нині ми готові розпочати ефір у нашій головній студії, але, якщо пролунає тривога, зробити невелику паузу, і продовжити ефір зі сховища. Кілька днів тому була показова ситуація. Домовилися про розмову з начальником обласної військової адміністрації. Він підготувався до включення зі свого кабінету, ми — з головної студії. І тут за хвилину до початку, о 18:19 – тривога. Втім, і ми, і Віталій Коваль виявилися до цього готовими, і через 5 хвилин розпочали спілкування зі своїх сховищ. 

      Читайте також: «Разом до перемоги»: рівняни про віру в успіх України

Як вплинула на вашу роботу атака на телевежу?

— Звісно, що влучання ракети у кількох кілометрах від Рівного, після якого загинуло два десятка людей, не могло позитивно вплинути на психологічний стан колективу. Та, попри це, ми продовжили працювати, готувати програми, сюжети, писати статті на сайт. Виникли технічні проблеми, адже на деякий час у Рівному та околицях зникло у Т2 наше ефірне теле- та радіомовлення. Втім, нас, як і раніше, можна було бачити та чути через інтернет, бачити та чути в ефірі з інших веж, розташованих в межах області.


Телеведуча Оксана Туз

У ті дні до філії приїздило чимало іноземних журналістів. Які враження від спілкування з колегами?

— Було три таких візити. Наступного дня після атаки на телевежу приїхав журналіст телеканалу France24, цього ж дня ввечері завітало два телеканали з Аргентини, а через кілька днів — журналістка France-Presse. Ми намагалися допомогти колегам, як могли, адже, переконаний, важливо, щоб в усіх куточках світу знали про те, що нині коїться в Україні.

 

Журналісти Роман Свирида та Тетяна Климчук спілкуються з іноземними колегами

— Під час візиту аргентинців розпочалася тривога і вони вели пряму трансляцію з нашого бомбосховища, розповідаючи про те, як ми працюємо в умовах війни. 

                Читайте також: «Увага всього світу зараз прикута до України», 一 журналісти з Франції та Аргентини 一 колегам із Суспільне Рівне

Суспільний мовник на Рівненщині 一 це телеканал UA: РІВНЕ та Українське радіо Рівне. Нагадуємо, де нас можна дивитися й слухати. 

Телеканал UA: РІВНЕ мовить у цифрі та є у переліку телеканалів ефірного телебачення T2. Онлайн-трансляція 一 на сайті.

Продюсер Сергій Татаренко з монітором Джавелін)

Українське радіо Рівне мовить через проводову мережу, онлайн та на FM-частотах: 

  • Рівне - 87,8 FM;
  • Зарічне - 103,8 FM;
  • Дубровиця - 106,6 FM;
  • Демидівка - 102,9 FM;
  • Корець - 107,2 FM;
  • Березне - 104,0 FM.

Оперативні та якісні новини Рівненщини — читайте на цифрових платформах Суспільного у Рівному: