Трансплантологія в Україні 一 тема радіомосту Суспільного у Рівному та Хмельницькому

Трансплантологія в Україні 一 тема радіомосту Суспільного у Рівному та Хмельницькому

22 лют. 2022

Суспільні мовники Рівного та Хмельницького у форматі міжрегіонального радіомосту разом із експертами обговорили перспективи розвитку трансплантології на Хмельниччині та Рівненщині. У Хмельницький студії працювала журналістка Інна Ніколаєва, яка запросила для розмови лікаря Хмельницької обласної лікарні, голову групи експертів з трансплантології Департаменту охорони здоров’я Хмельницької облдержадмінстрації Олексія Підмурняка. У студії Українського радіо Рівне журналістка Ольга Шевчук спілкувалася з лікарем хірургом-трансплантологом Рівненської центральної міської лікарні Олександром Данильчуком.

Верховна Рада України у 2019 році прийняла Закон «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині». Це сприяло розвитку сфери трансплантології та дало можливість рятувати  більшу кількість життів українців порівняно з минулими роками. У Рівному початком історії трансплантологіії вважають грудень 2020-го, коли провели першу операцію. Відтоді у міській лікарні  їх здійснили вже чотири — усі на серці. У планах також операції з пересадки нирки,про це повідомив заступник головного лікаря Ігор Дундюк

Читайте також: Про Героїв Небесної Сотні — марафон на усіх платформах Суспільного у Рівному

На Хмельниччині роком початку трансплантації вважається 2022-ий. Першу в області операцію провели 25 грудня минулого року на базі Хмельницької обласної лікарні. Пересаджували печінку. Разом із хмельницькими хірургами трансплантацію проводили фахівці Національного Інституту хірургії та трансплантології імені Олександра Шалімова. А 23 січня цього року на базі обласного серцево-судинного центру операцію зробили 29-річному чоловікові.  І вже  15 лютого пацієнта, якому першому в Хмельницькій області пересадили серце, виписали додому.

Під час радіомосту Суспільного аналізували:

  • скільки в регіонах лікарів-трансплантологів, трансплант-координаторів, де вони навчалась? Як вдосконалюють свої навички? 
  • Як формують «лист очікування» пацієнтів, які потребують пересадки органів?
  • Яка вартість операції і чи покривають потребу кошти від НСЗУ.
  • Хто може стати донором органів.
  • Чи готове суспільство до використання органів померлих родичів.

5 січня цього року Президент Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до деяких законів України, що регулюють питання трансплантації анатомічних матеріалів людині» №1967-ІХ. Цим законом передбачено низку змін до профільного документа, де серед іншого 一 питання прижиттєвої згоди або незгоди на донорство через електронні ресурси. Тобто Закон дає можливість з часом через цифрову платформу «Дія» оформити згоду на використання органів після смерті.  

Слухайте Українське радіо Рівне онлайн на сайті філії та на частотах:

  • Рівне - 87,8 FM
  • Зарічне - 103,8 FM
  • Дубровиця - 106,6 FM
  • Демидівка - 102,9 FM
  • Корець - 107,2 FM
  • Березне - 104,0 FM

Телеканал UA: РІВНЕ, Українське радіо Рівне разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.

Оперативні новини Рівненщини — читайте на цифрових платформах Суспільного: