«Візуальний код-2» — із 19 лютого в телеефірі філій Суспільного

«Візуальний код-2» — із 19 лютого в телеефірі філій Суспільного

16 лют. 2022

З 19 лютого щосуботи о 8:45 дивіться на регіональних телеканалах Суспільного другий сезон проєкту «Візуальний код-2» — про красу й різноманіття одягу і культур національних спільнот, які живуть в Україні. 

Мета програми — через традиції, різні елементи одягу розповісти про культуру людей, які живуть поруч із нами у різних регіонах України, зрозуміти світогляд і традиційні особливості вбрання різних нацспільнот. Особливості національного одягу — це один з важливих спектрів вивчення етнічної історії кожної нації, її соціальної структури, естетичних поглядів тощо. Особливістю одягу національних спільнот України є його формування під впливом української культури. 

Вперше медіапроєкт був реалізований у 2021 році. Втілення ідеї стало можливим завдяки Координаційному центру мовлення нацменшин на Суспільному, який протягом двох сезонів здійснював препродакшн та редакційний супровід програм.

Читайте також: 9 найцікавіших історій Суспільного про представників нацменшин 

«Ідея проєкту полягає у тому, щоб розкривати життя наших героїв для глядача з іншого ракурсу. Максимально візуалізувати деталі та елементи одягу, розповісти про важливість кожного з них. Вплив української культури у кожному регіоні на формування одягу. Після першого сезону проєкту завдяки фокус-групам нам вдалось поспілкуватися з глядачем і зрозуміти, чого саме йому бракує і що б він хотів побачити. Своє бачення і бачення глядача ми максимально прокомунікували продакшену, який виготовляв проєкт. Чи вдалося все відтворити — побачимо в ефірі», — розповіла Анастасія Гудима, керівниця Координаційного центру мовлення нацменшин на Суспільному.

Ведучим другого сезону проєкту став український дизайнер Серж Смолін. Протягом двох місяців дизайнер подорожував країною та знайомився з майстрами з різним етнічним корінням, щоб перейняти їхній унікальний досвід та відшукати візуальний код нації. Побувавши в шести містах, він надихнувся весільними традиціями та вбранням, яке має свої унікальні особливості й багаторічну історію.

«Цей проєкт розкриває мультикультурність нашої багатонаціональної країни. На зйомках у Ковелі, коли моя мама показала мені фото бабусі у весільній сукні, я зрозумів, що найкращою візуалізацією одягу національних спільнот є весільні традиції та їхня унікальність. Саме весільне вбрання підкреслює витонченість та характер кожного народу так, як не здатен жоден інший одяг. Оскільки ми мали вкластися в рекордно стислі строки виготовлення колекції, втілення цієї ідеї стало неабияким викликом для мене як для дизайнера», — розповів Серж Смолін під час ефіру на Ранку на Суспільному.

Читайте також: На Ukrainian Fashion Week презентували етноколекцію медіапроєкту Суспільного «Візуальний код-2»

Фінальним результатом проєкту стало створення дизайнером сучасної капсульної колекції з шести весільних суконь з елементами єврейської, грузинської, угорської, румунської, вірменської та німецької культур. Разом із Суспільним мовником оригінальну колекцію було презентовано на Ukrainian Fashion Week.

Кожна сукня відрізняється кольором, фасоном та дрібними деталями, які символізують весільні традиції різних національних спільнот. 

Нагадаємо, Суспільне — єдине медіа в Україні, яке постійно створює проєкти українською мовою про національні спільноти й корінні народи України та мовами нацспільнот, які є невіддільною частиною українського народу.

Координаційний центр мовлення національних меншин Суспільного забезпечує інформаційні права нацспільнот та корінних народів України. Завданнями Центру є сприяння збереженню та використанню мов нацменшин, знайомство соціуму з їхніми культурами, а також створення, розвиток й поширення контенту про національні спільноти та корінні народи.

Команда Центру співпрацює з редакціями Суспільного, що виготовляють проєкти мовами нацспільнот в Ужгороді, Чернівцях та Одесі: координує та консультує їх. UA: ЗАКАРПАТТЯ створює телепрограми угорською, словацькою, ромською, русинською, німецькою та румунською. UA: ОДЕСА — гагаузькою, молдавською та болгарською. Команда UA: БУКОВИНА виготовляє проєкти румунською.

У своїй діяльності команда Суспільного мовника керується Концепцією мовлення з тематики національних меншин Національної суспільної телерадіокомпанії України.

Фото — Анастасія Мантач