Студенти-іноземці переглянули  фільм Суспільного «Дорога смерті:

Студенти-іноземці переглянули фільм Суспільного «Дорога смерті: "Рівне-Сосонки"» із субтитрами англійською

16 лют. 2022

16 лютого, у День єдності, у Національному університеті водного господарства та природокористування відбувся показ історичного документального фільму «Дорога смерті: "Рівне-Сосонки"», який виготовили на замовлення Суспільного у Рівному вінницькі документалісти з агенції «Фенікс Медіа». Стрічку про масові розстріли євреїв у Рівному у часи Другої світової війни субтитрували англійською. Англійську мову можна вибрати в меню субтитрів.

«Єврейська спільнота Рівного нам порадила зробити субтитри англійською до цього фільму, адже тоді його зможуть побачити далеко за межами України. Тема Голокосту актуальна в усьому світі. Ми дослухались, зробили субтитри і влаштували офлайн-захід в університеті для іноземних студентів. Сподіваюсь, їм цікаво дізнатись про історію міста у якому навчаються», — говорить Сергій Татаренко.


Перед показом продюсер Рівненської філії Суспільного Сергій Татаренко розповів присутнім про багатотисячні нацистські розстріли євреїв в урочищі Сосонки на Рівненщині у роки Другої світової. За кількістю жертв ця трагедія посідає третє місце в Україні. 

«Національний університет водного господарства та природокористування 一це не лише відомий науковий та освітній центр. Науково-педагогічний та студентський колективи вузу ніколи не стоять осторонь суспільного життя. Іноземні студенти навчаються у нас свідомо і приїхали сюди не лише за знаннями і дипломами фахівців, але й за вдосконаленням людських якостей: поглибленням комунікації, спілкуванням тощо. Тому, я вважаю, що Суспільне створило дуже класний, важливий фільм про те, що життя людини – першочергове і все повинно бути цьому підпорядковане. Ніхто не може засуджувати іншого і здійснювати глобальний геноцид», — вважає проректорка з наукової роботи та міжнародних зв’язків НУВГП Наталія Савіна.


Фільм переглянули студенти із  Союзу Коморських Островів, Республіки Гана, Республіки Туркменістан, Держави Лівія, Федеративної Республіки Нігерія, Демократичної Республіки Конго, Екваторіальної Гвінеї.  


«Я розумію українську, але англійські субтитри дуже допомогли глибше зрозуміти зміст. В Еквадорі знають про Голокост, але я не знав, що тут в Україні відбувались масові вбивства євреїв» , — каже Матіас Трухільйо з Еквадору.

Нагадаємо, раніше передпокази стрічки відбулись у Рівненській філії Суспільного, Палаці дітей та молоді та у Рівненській обласній науковій бібліотеці .

27 січня, у День пам’яті жертв Голокосту прем’єра фільму відбулась на телеканалі UA: РІВНЕ, ютуб-каналі мовника  та у ефірах всіх регіональних телеканалів Суспільного. Переглянути стрічку можна за посиланням.

Телеканал UA: РІВНЕ, Українське радіо Рівне разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.

Оперативні новини Рівненщини — читайте на цифрових платформах Суспільного: